CHEF CULINARY CUP za nami!

Opublikowano: 10-04-2017

Bartosz Peter zwycięzcą drugiej edycji CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego!

NESTLÉ Professional zorganizowało w tym roku drugą edycję konkursu kulinarnego CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego.

Finał tego konkursu odbył się 05 kwietnia 2017 na Targach Eurogastro. Był on jednocześnie kontynuacją wdrożenia nowego premium brandu CHEF i pojawienia się nowej linii – naturalnych fondów w płynie.

 

Marka CHEF została stworzona, aby promować kreatywność Kucharzy. Stąd ogromne zaangażowanie jej w konkursy kulinarne: światowej klasy – Bocus d’Or, ale również autorski konkurs NESTLÉ Professional Poland – CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego oraz ważne, polskie konkursy – Kulinarny Rajd Mistrzów, Dorszowe Żniwa i inne wydarzenia świata gastronomii.

Produkty CHEF to bazy kulinarne stworzone przez Szefów Kuchni dla Szefów Kuchni,
będące niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań. Taka odpowiedzialność sprawia, że marka CHEF nieustannie dąży do perfekcji tworząc bazy kulinarne, do których używane są najwyższej jakości surowce, pozwalające dostarczać najbardziej autentyczne smaki i aromaty.

Opracowana ponad 40 lat temu we Francji przez Kucharzy, marka CHEF jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa. 

W konkursie CHEF Culinary Cup obowiązkowym składnikiem był wybrany przez uczestnika Fond marki CHEF spośród:

  • Fondów w płynie (Demi Glace, drobiowy, cielęcy, ze skorupiaków),
  • Fondów w paście (cielęcy ciemny, jagnięcy, rybny, drobiowy),
  • Koncentratów fondów (drobiowy, rybny, mięsny, ze skorupiaków)

_DSC3441-Edit

Potrawy finalistów oceniane były przez dwa składy jury:

  •   Profesjonalny: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Andrzej Polan, Marcin Przybysz, Poul Gorell
  • VIP NESTLÉ Professional: Artur Maciejewski – Country Business Manager, Paul den-Dunnen – Regional Business Development Manager for Premium, Kamil Ezzat – Marketing Manager.

    Jury profesjonalne dokonało oceny prac konkursowych z uwzględnieniem następujących kryteriów, przyznając odpowiednio punkty od 0-10 za każde kryterium.

  • Składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty lokalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikalności i świeżości

  • Umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia

  • Geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów

  • Perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd

  • Przekaz: indywidualny i jasny przekaz indywidualnej wizji w wykreowanym daniu o kontekście kuchni narodowej/regionalnej_DSC4242-EditZasadniczym kryterium dla Jurorów NESTLE Professional był smak dania.

    Zwycięzcami konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, edycja 2017 zostali:

    Pierwsze miejsce – zdobył Bartosz Peter z Copernicus Toruń Hotel**** w Toruniu.

    Drugie miejsce –zdobył Rafał Grzegorzek z Hotelu SPA Dr Irena Eris***** w Polanicy Zdrój

    Trzecie miejsce –zdobył Norbert Koch z Restauracji Moonsfera w Warszawie.

    Wyłonieni zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 10 000, 7 500, 5 000 złotych, statuetki, dyplomy oraz drobne upominki.

    Z kolei jury VIP NESTLÉ Professional dokonało subiektywnego wyboru laureata oceniając smak dania konkursowego. Zwycięzcą został Bartosz Peter z Copernicus Toruń Hotel**** w Toruniu, otrzymując nagrodę specjalną w postaci walizki z nożami marki DICK oraz wyjątkowej statuetki w kolorze czarnym.

    Konkurs został objęty patronatem medialnym przez najważniejsze tytuły w branży gastronomicznej: magazyny Food Service, Poradnik Restauratora, Biznes, Restauracje & Catering, Szef Kuchni oraz portale internetowe Papaja.pl i Newsgastro.pl

We wszystkich tych mediach można obejrzeć fotoreportaże z naszego wydarzenia.

Przebieg eventu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, edycja 2017 można również obejrzeć na naszym Fan Page’u na: PROFESJONALIŚCI OD KUCHNI oraz na stronie www.nestleprofessional.pl 

Zachęcamy do wzięcia udziału w następnej edycji konkursu już w kwietniu 2018 roku.

Więcej szczegółów już wkrótce!

Jagnięcina z mousseline z wędzonego boczku/ Jus jagnięcy z karmelizowanej cebuli/ Kremowy sos smardzowy/ “Wędzona cebula” – cebulowe soubise w formie flanu/ Szparag zielony – smardze/ Karmelizowane białe szparagi/ Jabłko piklowane – sałatka jabłko/ seler naciowy/ orzech włoski

Autorem potrawy na zdjęciu jest Bartosz Peter, zwycięzca CHEF Culinary Cup 2017

_DSC0471