Fanaberie kulinarne ….inaczej

Opublikowano: 28-10-2009

rybka_na_zdrowie.jpgKuchnia polska – to, co Polacy lubią najbardziej

Polska kuchnia jest niejednolita, ponieważ w różnych częściach kraju kształtowała się w innych warunkach historycznych i z przewagą różnych narodowości i ich wpływów.

W polskiej kuchni zauważa się wpływy kulinarne Niemiec, Francji, Włoch, wpływy orientalne, tatrsko-tureckie, ruskie, litewskie i żydowskie. Kuchnia polska jest też często zróżnicowana w obrębie poszczególnych regionów popularne kuchnie to: kuchnie warszawa, śląska, podlaska, mazowiecka czy kaszubska.

W polskiej kuchni można spotkać wiele tradycyjnych potraw, szczególnie, jeżeli chodzi o święta katolickie – Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Można tutaj mówić o czerwonym barszczu z uszkami, zupie grzybowej, białym barszczu z kiełbasą, karpiu wigilijnym, babie wielkanocnej czy mazurku wielkanocnym.

bigos.jpgPolskie potrawy

Mówiąc o polskich potrawach należy wspomnieć o tym, że kuchnia polska zmieniała się pod wpływem tradycji kulinarnych innych kultur i narodów. Jednak kilka wieków temu na ziemiach polskich popularne były: baba wielkanocna, barszcz czerwony, barszcz biały i żur, bigos, czernina, flaczki, grochówka, jarzyny po polsku (gotowane warzywa z bułką tartą zarumienioną na maśle), kapuśniak, kapusta kiszona, ogórek kiszony, kasza gryczana ze skwarkami, kluski ziemniaczane, makowiec, kutia, pierogi, miód, nalewka, rosół, sandacz po polsku, szary sos polski czy zupa grzybowa.

Obecnie popularne są także: kotlet schabowy, kiełbasa, kaszanka, tatar, golonka, naleśniki, mizeria, ziemniaki gotowane oraz ziemniaki puree.

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska cieszy się dużym powodzeniem na całym świecie. Jest ona jedną z najbardziej znanych kuchni. Wiele potraw kuchni włoskiej jest serwowanych w barach szybkiej obsługi, czyli fast foodach. Jednak kuchnia włoska jest dużo bardziej bogata, niż nam się wydaje. Warto wybierać lokale, które utrzymują włoski klimat nawet we wnętrzu. Stylowe meble metalowe czy tradycyjne drewniane sprawią, że oderwiemy się od codzienności i ze smakiem skosztujemy włoskich potraw.

spaghetti.jpgPotrawy kuchni włoskiej.

Istnieje wiele potraw kuchni włoskiej, które są niezwykle popularne również w innych regionach świata. Wśród popularnych dań włoskich można wymienić:

? spaghetti – potrawa z makaronu (długie nitki) z sosem (np. bolognese, napoli, carbonara) i posypane startym serem,

? pizza – to placek drożdżowy posmarowany sosem pomidorowymi posypany żółtym serem oraz dodatkami,

? lasagne – potrawa z płatów makaronu przekładanych nadzieniem i serem i zapieczona,

? nadziewane pierożki, np. tortellini, ravioli

? risotto – potrawa z ryżu,

? zupa minestrone – zupa warzywna,

? bruschetta – grzanka z oliwą, czosnkiem oraz dodatkami,

? focaccia – rodzaj pieczywa, ciasto na pizze bez dodatków,

? polenta – rodzaj mamałygi, potrawa z mąki,

? piada / piadina – rodzaj naleśnika (cienki placek) z nadzieniem lub farszem,

? gnocchi – kluski przypominające kopytka.

chinese_king_prawns.jpgWspaniała kuchnia chińska

Kuchnia chińska nie jest kuchnią jednorodną, a samo określenie jej tym mianem bardziej skupia się na zwyczajach jedzenia, podawania i robienia potraw niż na konkretnych specjałach chińskich. Różne rodzaje zaliczane do kuchni chińskiej używają przy gotowaniu odmiennych składników, a także przypraw, przez co kuchnia chińska jest zróżnicowana. W Europie zdobywa ona coraz więcej zwolenników. Nawet, jeśli chodzi o catering Poznań można powiedzieć, że podbiła ona serca zarówno gości, jak i kucharzy.

prawn_and_rice_salad.jpgIstnieje kilka szkół sztuki kulinarnej Chin, najpopularniejsze z nich to: szkoła pekińska, kantońska, szanghajska, a także syczuańska. Warto przybliżyć sobie specyfikę choć jednaj z nich.

Kuchnia syczuańska jest charakterystyczna dla części Chin zachodnio-centralnej i odznacza się ostrymi przyprawami. Z racji upalnego i wilgotnego klimatu panującego na tym terenie, mieszkańcy mocno przyprawiali potrawy, aby dłużej zachowały świeżość. Do przyprawiania dań używa się tutaj dużych ilości chilli, a także soli czy octu. Poza tym w kuchni syczuańskiej stosuje się do zrównoważenia smaku potraw różne rodzaje cukrów.

Dark restaurant, czyli jedzenie w ciemności

Czy masz wrażenie, że widziałeś już wszystko? Aby zaspokoić potrzeby osób, które wciąż poszukują nowych doznań i doświadczeń powstaje wiele ciekawych projektów. Jednym z nich jest dark restaurant, czyli jedzenie w ciemności.

Na czym polega jedzenie w ciemności? Jedzenie w ciemności to zwyczajna rzecz w niezwykłej oprawie. Aby to wypróbować na własnej skórze musimy udać się specjalnej restauracji, zwanej dark restaurant. W sali dla gości w dark restaurant panują zupełne ciemności. Tylko kelnerzy posiadają noktowizory, aby łatwo nawigować z jedzeniem pomiędzy stolikami.

Co daje jedzenie w ciemności? Jedzenie w ciemności wyostrza nasze pozostałe zmysły. Kiedy nasz wzrok „nie działa”, wówczas wyostrzają się inne zmysły, takie jak smak, zapach czy słuch. Jedzenie w ciemności to ciekawe doznanie, każdy powinien to odczuć na własnej skorze.

Dla kogo są dark restaurant? Restauracje, które proponują swoim klientom jedzenie w ciemności są dla każdego. Każdy może przyjść do tego typu restauracji. Najbardziej będzie się podobało osobom, które nie boja się nowych doznań.

Żródło: Humor i rozrywka.

Napędzane przez WordPress. Skórka: Grey Matter