Dinner with a view- pod hasłem Rzeka

Opublikowano: 06-07-2016

11 czerwca odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu ,,Dinner with a view“ pod hasłem Rzeka. Kolację na ogniu przygotowało trzech wybitnych szefów kuchni: inicjatorka cyklu Ewa Malika Szyc Juch­nowicz, Witek Iwański i gość specjalny ze Słoweni – Ana Roš. Partnerem organizacyjnym wydarzenia był hotel Narvil.

Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kuli­narne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inic­ja­torką pro­jektu jest Malika, która wraz ze swoimi gośćmi, wybitnymi szefami kuchni, przyrządza dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych nad rzeką, morzem i w górach. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni.

FOT.RafałMeszka - KUKBUK_IMG_7810male

Ana Roš i warzywa, Technika: gotowanie na kracie. Fot: Rafał Meszka/KUKBUK

Dinner with a view, Rzeka Vol.  1

Pierwsze ze spotkań odbyło się 11 czerwca 2016 w przystani rzecznej nad Narwią. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Ana Ros (współwłaścicielka i szefowa kuchni słoweńskiej restauracji ,,Hisa Franco“) oraz Witek Iwański (szef kuchni restau­racji ,,Aruana“ w hotelu Narvil) przygotowali dwunastodaniową kolację stosując 7 różnych technik gotowania na ogniu. Mistrzowie sztuki kulinarnej dzielili się także swoją wiedzą kulinarną z gośćmi w trakcie przygotowywania dań i podczas degustacji.

Malika i raki. Technika: pieczenie w dole w ziemi.  Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Malika i raki. Technika: pieczenie w dole w ziemi. Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Malika podkreśla, że „dzięki gotowaniu bezpośrednio na ogniu udaje się w daniach uwydatnić to co najważniejsze, czyli intensywny i naturalny smak. Nie mieliśmy możliwości udziwniania technik gotowania po to, aby uzyskać różne konsystencje lub wygląd produktów. W tym doświadczeniu kulinarnym liczy się naturalna tekstura dania, naturalny sposób podania, ale co najważniejsze naturalny smak produktów, o którym często zapominamy na skutek zbyt intensywnego przetwarzania.“

Witek Iwański dba o każdy detal stołu. Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Witek Iwański dba o każdy detal stołu. Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

Istotnym elementem wieczoru były nie tylko same dania i ich aranżacja na talerzach, ale przede wszystkim doświadczenie wzmocnione przez bliskość przyrody, dotyk piasku, zapach ogniska i szum płynącej nieopodal rzeki. Węgiel i paprocie – symbole ognia i rzeki – były przewodnim motywem dekoracji stołu, zaprojektowanego przez stylistów magazynu KUKBUK –design partnera cyklu „Dinner with a view”. „Naszym zamysłem przy kolejnych kolacjach jest stworzenie interaktywnej, multisensorycznej scenografii, która będzie się zmieniać i nawiązywać do kolejnych plenerów: morza i gór – podkreśla Oliwia Gede z KUKBUK.

FOT.RafałMeszka - KUKBUK_IMG_7714male

Menu i aranżacja stołu. Fot. Rafał Meszka/KUKBUK

To przyroda była głównym reżyserem tego niezwykłego wydarzenia. Gość kolacji Maciej Nowak, krytyk kuli­narny i prezes Sto­warzyszenia Cook in Poland, porównał je do spektaklu teatralnego. Przy stole nad Narwią pojawiło się pięćdziesięciu wyjątkowych gości, wśród nich pasjonaci jedzenia i dziennikarze. O wyjątkową obsługę uczestników spotkania zadbał manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewiz­yjnego show Hell’s Kitchen. Wydarzenie poprowadziła Agnieszka Małkiewicz, rzecznik i współ-producent wydarzenia.  

FOT.Radek Juchnowicz_ IMG_0625male 

Dinner with a view – edycja 2: Morze i edycja 3: Góry

Dinner with a view: Rzeka miało formułę spotkania otwartego dla wszystkich zainteresowanych. Podobnie będzie w kolejnych edycjach: Morze (3 września) i Góry (1 października). 

Bilety będą dostępne w sprzedaży już od końca czerwca – więcej informacji na www.dinnerwithaview.com.pl oraz stronach internetowych partnerów wydarzenia: zdrojowy.com.pl/ i www.drirenaerisspa.pl

……………………..

Szefowie pierwszej edycji „Dinner with a view” 

Ewa Malika  Szyc-Juchnowicz  – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska. 

Ana Roš –  jedna z najciekawszych kobiet w światowej gastronomii. Gotowała z najlepszymi szefami kuchni na świecie m.in. Renem Redzepim, Inakim Aizapitare, Alexem Atalą, Danielem Pettersonem i ostatnio z Masimmo Botturą. Jako jedyna kobieta została zaproszona do polskiej edycji „Cook It Raw”. Współwłaścicielka restauracji Hisa Franco, którą prowadzi ze swoim mężem, sommelierem, w słoweńskich górach. Ana prowadzi programy kulinarne w słoweńskiej i włoskiej telewizji.

Witek Iwański- W Hotelu Narvil Conference & Spa odpowiada za menu i pracę wyjątkowej Restauracji Aruana. Posiada bogate doświadczenie zdobyte w konkursach ogólnopolskich oraz międzynarodowych. Praktyka w restauracjach z gwiazdkami Michelin pozwala mu na co dzień realizować największą życiową pasję, jaką jest gotowanie. W 2015 roku został laureatem Prix au Chef de L’Avenir, nagrody przyznawanej przez Międzynarodową Akademią Gastronomiczną.

Fot.Radek Juchnowicz_IMG_0787male

…………………………….

Partner organizacyjny

Partnerem pierwszej kolacji był hotel Narvil Conference & Spa – obiekt położony nad malowniczym brzegiem Narwi, zaledwie 40 km od Warszawy, który zachwyca atmosferą sprzyjającą odpoczynkowi i nowoczesną architekturą wpisaną w naturalny krajobraz. 

………………………………..

Partnerzy biznesowi
Woda 
ID’eau ugasiła pragnienie uczestników spotkania. 
Firma Vino-Vita była odpowiedzialna za dobór słowieńskich win do kolacji.

Firma MAKRO, zadbała o najwyższą jakość produktów, z których kucharze przygotowali kolację na ogniu. 

Fusion Gusto zadbała o ekskluzywną oprawę dań i talerzy: zioła, kwiaty jadalne, trufle, ślimaki.  

Marka Ostoya Vodka była partnerem wydarzenia i zorganizowała vodka testing po kolacji. 

Szefów kuchni ubrała marka Bragard.

Styliści magazynu Magazynu KUKBUK zadbali o wystrój stołu, w którego dekoracji brali udział BernOnTable i Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service

RENTDESIGN zadbała o aranżację otoczenia m.in. na plaży.

Firma Bang and Olufsen zadbała o dźwięki tego wieczoru. 

…………………………………..

Partnerzy medialni

Gala, Kuchnia +, Restaurantica.pl, Warsaw Foodie,  Kukbuk, Food Service 

FOT.RafałMeszka - KUKBUK_IMG_8389male