Drugi Polak w globalnym finale World Class Competition

Opublikowano: 05-10-2016

Paweł Rodaszyński z Warszawy udowodnił, że polska sztuka barmańska dogoniła światowe standardy. Jako drugi Polak wystąpił w najbardziej prestiżowym konkursie miksologicznym globu, World Class Competition, plasując się w dwudziestce najlepszych barmanów 2016 roku. Zwyciężyła Jennifer Le Nechet z Francji, pierwsza kobieta ze statuetką World Class.

Dobiegł końca ósmy globalny konkurs barmański – World Class Competition. Do udziału w rywalizacji zgłosiło się pod koniec ubiegłego roku blisko 10 000 barmanów z 60 państw. Krajowe programy szkoleniowo-eliminacyjne wyłoniły finalistów, którzy w ostatnich dniach września 2016 r. zmierzyli się w Miami. Polskę reprezentował Paweł Rodaszyński, barman roku World Class Poland.

+44 (0)7721646833

+44 (0)7721646833

– „Bardzo dziękujemy Pawłowi za rewelacyjny występ w Miami. Mieliśmy ogromna przyjemność obserwowania skomplikowanych i czasochłonnych przygotowań do konkursu, imponujący wzrost jego umiejętności i wreszcie mistrzowską prezentację w finale” – relacjonuje Katarzyna Woods, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Paweł Rodaszyński ma 28 lat, z czego ponad 7 spędził za barem. Jest współtwórcą warszawskiego El Koktel, najlepszego baru koktajlowego 2015 w plebiscycie Bar Roku. Tymczasowa praca na studiach przerodziła się w pasję, która przyniosła mu bilet na zawody World Class Competition 2016.

– „Tydzień na światowych finałach World Class to mix niezapomnianych emocji. Od odpowiedzialności, przez radość i adrenalinę, po niedostatek snu i poczucie: naprawdę tu jestem! Dużo sił dawał mi doping z Polski. To w dodatku nie koniec przygody, bo przede mną kilka miesięcy pracy w roli ambasadora World Class, w tym udział w takich projektach, jak październikowy, Warszawski Festiwal Whisky. Nie mogę się też doczekać, by razem z moim wspólnikiem wrócić do pracy nad otwarciem nowego lokalu El Koktel w Warszawie” – powiedział Paweł Rodaszyński, finalista World Class Competition 2016 w Miami, jeden z 20 najlepszych barmanów globu.

+44 (0)7721646833

+44 (0)7721646833

Polska po raz drugi oddelegowała swojego reprezentanta na światowe zawody. – „Po występach Pawła i rok wcześniej Mateusza Szuchnika wiemy, że w kraju mamy światowej klasy barmanów, w tym dwóch, którzy znajdują się wśród 20 ‘profesorów’ miksologii na ziemi. Z ogromnym optymizmem patrzymy w przyszłość: na kolejne krajowe eliminacje do konkursu, które wystartują niebawem” – dodaje Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

W światowym finale barmani zmierzyli się w szeregu konkurencji, które sprawdziły całe spektrum kompetencji: od wiedzy i techniki, przez osobowość i sposób podejmowania gości, po wprawę i kreatywność. Mistrzowie, którzy dotarli do finałowej szóstki, stworzyli ponad 20 koktajli na bazie portfolio Diageo Reserve, które obejmuje takie marki, jak Ketel One, Cîroc, Don Julio, Tanqueray No TEN, Bulleit, Zacapa czy Johnnie Walker Blue Label, by w ostatecznej rozgrywce, ‘Miami Shakedown’, ugościć sędziów w stworzonym w ciągu 24 godzin barze swoich marzeń.

Trofeum World Class Competition w tym roku po raz pierwszy w historii trafiło w kobiece ręce. Francuzka Jennifer Le Nechet, która na co dzień jest barmanką w paryskim Café Moderne, zachwyciła sędziów, tworząc spektakularną gamę intensywnych koktajli w swoim Steampunk bar.

– „Ostatni tydzień września wzniósł światowe barmaństwo na zupełnie nowy poziom pod względem umiejętności, kreatywności i talentu. Potwierdził też, że zawód barmana jest godny statusu, którym cieszą się od lat szefowie kuchni. A tego dotyczy właśnie program World Class: rozpieszczania podniebień ludzi smakami, tak jak w przypadku najwyższej jakości kulinariów” – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu Diageo Reserve World Class.

Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli dotychczas reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji, Australii, Japonii i Stanów Zjednoczonych. 

wc16_group_shot_10850

Dodatkowe informacje na temat World Class

World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland 

Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com

Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

 

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.