Ewolucja wina z Australii zaprezentowana w Warszawie

Opublikowano: 10-05-2016

Ewolucja wina z Australii zaprezentowana w Warszawie podczas niezwykle udanej degustacji. 

Branżowa i konsumencka degustacja, które odbyły się ostatnio w Warszawie, pozwoliły gościom na doświadczenie nowego, świeżego oblicza Australijskiego wina. 

Wydarzenie zorganizowane 28 Kwietnia w Endorfinie na Foksal składało się z branżowego seminarium, na którym przedstawiono 12 win i prowadzonego przez jednego z najlepszych ekspertów w zakresie wina – Wojciecha Bońkowskiego, oraz części degustacyjnej zarówno dla przedstawicieli branży, jak i konsumentów prywatnych. 

Australian_wines_web_003   Australian_wines_web_007   Australian_wines_web_019

Jak powiedział nam dziennikarz specjalizujący się w tematyce wina – Andrzej Daszkiewicz, wina z Australii posiadają niesamowite aromaty, które nie przestają ewoluować: „Byłem zaskoczony rosnącą różnorodnością dostępnych win podczas degustacji– zarówno pod kątem szczepów winogron, jak i odmiennych stylów używanych przez producentów, w tym wykorzystaniem tak odważnych technik wytwarzania wina, jak dojrzewanie w amforach.

Goście wydarzenia mieli okazję spróbować win czołowych producentów takich, jak Pikes Wines, Penfolds i Langmeil Winery, oraz równie doskonałych pozycji z ponad 25 innych winiarni. 

Seminarium skupiło się na temacie historii i ewolucji wina australijskiego i umożliwiło uczestnikom doświadczenie przeszłości, stanu obecnego, a także przyszłości win australijskich. 

Australian_wines_web_090

Po seminarium odbyło się, przyciągające ponad 130 osób wydarzenie branżowe, a także odwiedzona przez ponad 120 uczestników degustacja konsumencka. 

Paweł Białęcki – sommelier w restauracji Atelier Amaro, odznaczonej jedną gwiazdką Michelin, powiedział, że jego odczucia odnośnie wina australijskiego zostały zakwestionowane podczas degustacji, a jego zainteresowanie różnorodnością stylów zdecydowanie wzrosło: „Naprawdę podobały mi się niebeczkowane Chardonnay i Vermentino: czyste i przejrzyste. Będę poszukiwał takich win do swojej restauracji”.

Australian_wines_web_096

Wytwórca wina i dyrektor Kangarilla Road, Kevin O’Brien powiedział, że jego marka szukała dystrybutora w Polsce i wydarzenie przyniosło owocne kontakty: „Te wydarzenia są idealne dla nas – szczególnie część branżowa. Ludzie z branży byli zainteresowani produktami i posiadali wiedzę na temat australijskiego wina.”

Australian_wines_web_004

Szefowa działu Wine Australia zajmującego się rynkami Wielkiej Brytanii i Europy, Laura Jewell MW, powiedziała, że degustacja pozwoliła na wzmocnienie pozycji Australii jako narodu produkującego wina klasy premium, w Polsce: „Wspaniale było wrócić do Warszawy z fantastyczną paletą win. Cudownie było także zobaczyć, jak duże wrażenie zrobił na konsumentach wybór roczników i różnorodność stylów. Wypełnione słuchaczami seminarium pozwoliło na podkreślenie szczególnych aspektów historii i ewolucji australijskiego wina, zaś degustacje zostały tłumnie odwiedzone.” 

Współorganizatorem wydarzenia był portal Winicjatywa.pl