Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!

Opublikowano: 24-03-2016

12 marca 2016 roku  Zamek w Dubiecku był miejscem kulinarnych zmagań 9 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce. Do kulinarnej walki o tytuł najlepszej drużyny i przepustki do udziału w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski  zakwalifikowali się: 

  1. Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
  2. Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
  3. Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
  4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
  5. Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
  6. Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
  7. Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
  8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
  9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****

Zgodnie z regulaminem konkursu  zawodnicy wystąpili w trzech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach wykonanych przez Firmę – Bistro Serwis  S.C.

Na skomponowanie każdego  dania kucharze mieli 1,5 godziny. 

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu – a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – 

były – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba ,

– danie główne – /gruby zwierz /– schab z dzika

II_Festiwal_Dubiecko_118

Zwycięzców II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej II Edycja Dań Dworskiej 

Kuchni Myśliwskiej   –  wyłoniło jury  w składzie; 

  1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
  2. Mirosław Drewniak  – sekretarz Jury
  3. Jarosław Walczyk 
  4. Stefan Birek 
  5. Jarosław Uściński 
  6. Rafał Targosz
  7. Marek Widomski

II_Festiwal_Dubiecko_320

Tegoroczni laureaci konkursu;

1 Miejsce – Sebastian Stellwag, Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
2 Miejsce – Dariusz Kuduk, Damian Cezary Kupis – Restauracja SilVia Gliwice
3 Miejsce – Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań

Zwycięskie zespoły otrzymały nagrody pieniężne oraz liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów.

W  konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych uczestniczyli;

  1. Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
  2. Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących,  37-500 Jarosław
  3. Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl 
  4. Gabriel Sarna, Patrycja Tylewska – Zespół Szkół w Czudcu 
  5. Oskar Dąbrowski, Piotr Szeliga – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

             Uczniów oceniało Jury w składzie;

  1. Konrad Birek
  2. Marcin Stańczyk
  3. Evgenij Sushko
  4. Janusz Pyra

I tak I miejsce zajęli ;  Oskar Dąbrowski, Piotr Szeliga – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
II miejsce – Patrycja Gwózdz, Radosław Drzyzga – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i  Ogólnokształcących w Jarosławiu
III miejsce – Maciej Kurek, Krzysztof Kulig – Szkoła Gastronomiczna Bochnia

Podczas festiwalu nie zabrakło też wspaniałego akcentu regionalnego gdzie Koła Gospodyń rywalizowały pomiędzy sobą o mistrzowski tytuł za najlepszy mazurek i wielkanocną babę.

II_Festiwal_Dubiecko_098

Wszystkie Panie zostały wyróżnione i uhonorowane  dyplomami.

W trakcie festiwalu odbyły się pokazy kulinarne Kuchni myśliwskiej  oraz kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, 

Kulinarne warsztaty dla dzieci przeprowadził Łukasz Konik 

Sponsorami Festiwalu byli: 

Marszałek Województwa Podkarpackiego 

P.P.H.U  Arras 

Bistro Serwis  S.C.

Comitor  Sp. z o.o.

Cukiern ia   Teodora

Starostwo  Powiatowe w Przemyślu

Drimpol SP. JAWNA 

Ladros  s.c.

MAKRO CASH & CARRY POLSKA S.A. 

Oerlemans  Foods Polska sp. z o.o.

PPHU Specjał   Sp. z o.o. 

Tropikana  Sp. z o.o.

Belfood   Sp. z o.o.  

PRYMAT  Sp. z o.o

Unilever Foods Solutions  

Winterhalter  Gastronom Polska  Sp. z o.o.

Urząd Gminy w Dubiecku 

Enim Efektiw

SOKOŁÓW  S.A ODDZIAŁ W JAROSŁAWIU  

Biznes Hotel 

Poradnik Restauratora 

DOMINO  Centrum Dystrybucji Opakowań i Artykułów Biurowych

II_Festiwal_Dubiecko_096

W trakcie Konkursu swoje stanowiska prezentowały Koła Gospodyń :

1. Koło Gospodyń Wiejskich w Bachórcu

2. Koło Gospodyń Wiejskich w Kosztowej

3. Koło Gospodyń Wiejskich w Nienadowej Górnej

4. Koło Gospodyń Wiejskich w Przedmieściu Dubieckim

5. Koło Gospodyń Wiejskich w Wybrzeżu

oraz 

GMINNEGO STOWARZYSZENIA KOBIET W DUBIECKU

Dodatkową atrakcją w trakcie Konkursu był występ zespołu ludowego „SANOWIACY”

Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom serdecznie gratulujemy , dziękujemy sponsorom , wystawcom  oraz przybyłym gościom.

Już dziś zapraszamy w gościnne progi Zamku Dubiecko na III Edycję Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, która odbędzie się za rok.

Organizatorzy:  Zamek Dubiecko – Michalina &Bogusław Kołcz

Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra

II_Festiwal_Dubiecko_561

 

Galeria: http://zamek.dubiecko.com/ii-miedzynarodowy-festiwal-kuchni-dworskiej-galeria/