Finał 100 Best Restaurant!

Opublikowano: 27-10-2017

81

Finał VII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Warszawie w Pałacu Sobańskich i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

Wybór miejsca okazał się trafny. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postano- wiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room.

Piękne wnętrza zabytkowego Pałacu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.

Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Amber Room Roberta Skubisza. W menu między innymi : – tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco, – dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec, – pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy, – pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa, – udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser – czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel, – tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa, – gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon. Nie zabrakło również jak co roku tortu Poland 100 Best Restaurants 2017 przygotowanego na tę okazję przez firmę Ambasador92.

PARTNERZY: KRUSZWICA S.A., BIZERBA POLSKA, AMBER ROOM, STOCK POLSKA, WINNE POLA, BROWAR HOPKINS, AMBASADOR92, ESTURIAN CAVIAR, BIDFOOD FARUTEX

WYNIKI:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2017

N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa

GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS

 345

AMBER ROOM – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa 

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

SENSES RESTAURANT – Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice

RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna

APPASSIONATA – Radzionków

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

GRAND AWARD 3 WIDELCE

366 

RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa

RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa

RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa

RESTAURACJA SALTO – Warszawa

WINOSFERA – Warszawa

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków

STUDIO QULINARNE – Kraków

RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków

RESTAURACJA MIODOWA 8 – Wadowice

SALINA RESTAURANT – Bochnia

„LE RESTAURANT” MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica

WILLA POPRAD – Rytro

RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław

POD PAPUGAMI RESTAURANT & COCKTAIL BAR – Wrocław

RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław

RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń

RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

CHAPEAU BAS – Ustka

RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk

RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin

QUALE RESTAURANT – Łódź

BIESIADA OPOLSKA – Opole

RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce

RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut

RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów

RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa

RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz

RESTAURACJA JOKER – Tychy  

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki 

RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn

RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna 

RESTAURACJA LUMIÈRE – Przeźmierowo

RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg

Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE

DSC_7767 

RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa

RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia

FEDDE BISTRO – Gdynia

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

ELIKSIR – Gdańsk

RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce 

MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków

RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica

27 PORCJI – Kraków

PIWNICA RYCERSKA – Kęty

TRATTORIA ANTICA – Opole

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

NOVA RESTAURANT – Suwałki

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko Biała

RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada

RESTAURACJA CADENZA – Katowice  

RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA LASKOWO WINE & FOOD – Żory

RESTAURACJA ORZECH I MIÓD W HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice

RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice

RESTAURACJA MONTE – Carlo – Kielce

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA FAMILY & SPA –  Międzyzdroje

RESTAURACJA PARK CAFFE – Koszalin

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC

 

RESTAURACJA HALKA – Warszawa 

SZARA EMINENCJA – Warszawa

PRODIŻ WARSZAWSKI – Warszawa

SZARA EMINENCJA – Piaseczno

RESTAURACJA ALYKI – Wrocław

MARINA OŁAWA TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze

RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce

NAGRODY SPECJALNE:

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI

STOCK POLSKA SP. Z O.O.

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI

ZT „KRUSZWICA” S.A

PRODUKT ROKU 2017

Grawitacyjna krajalnica ręczna GSP-H BIZERBA

IMPREZA KULINARNA ROKU 2017

 „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI

NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2017

Polski grill – TVP S.A.

KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2017

Jakubiak Tomasz – Z miłości do lokalności

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2017

Restauracja Atmosphere – Słupsk

NAJLEPSZE TASTING MENU 2017

Wodna Wieża – Pszczyna

SMART WINE LIST

Szeroka 9 – Toruń

DEBIUT ROKU 2017

Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś

DEBIUT ROKU 2017

Bistro Słowacki – Gdańsk

DEBIUT ROKU 2017

Restauracja Lwia Brama² – Wrocław

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2017

Andrzej Jakomulski 

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2017

Wojciech Harapkiewicz 

SZEF KUCHNI JUTRA 2017

Szymon Bracik

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2017

Monika Ignaciuk 

KUCHARZ MŁODY TALENT 2017

Paweł Salamon 

OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2017

Robert Skubisz

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION CENTRALNY

Maciej Majewski – La Brasserie Moderne – Warszawa

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION WSCHODNI

Karol Zając – Restauracja EGO w Hotelu Alter – Lublin

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWY 

Szymon Bracik Wodna Wieża – Pszczyna

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI 

Rafał Lorenc – Restauracja SUBLIMA – Kołobrzeg

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI

Mariusz Kozak – Acquario – Wrocław

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNY 

Artur Moroz – Restauracja Bulaj – Sopot

SZEF KUCHNI ROKU 2017

Robert Sowa

314

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2017

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

GRAND AWARD 3 WIDELCE

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE

JAKUBOWA IZBA – Ryki

KARCZMA NA KOCIERZU – Kęty

AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC 

KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot