Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu

Opublikowano: 25-09-2017

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej. Ich menu oceniło grono ponad tysiąca gości, by wyłonić najlepsze przystawki i dania główne. 

Do grona finalistów zakwalifikowały się kuchnie z najróżniejszych regionów, wśród nich młode restauracje, które mimo wszystko świetnie poradziły sobie z wyserwowaniem kilkuset pięknie przyrządzonych dań w jednym czasie. 

Co roku dokonanie wyboru dwunastu finalistów w pierwszym etapie konkursu jest coraz trudniejsze – przyznaje Anna Zieja, producent eventu Wine & Food Noble Night. – Odnosimy wrażenie, że restauracje skokowo wręcz podnoszą kulinarny poziom, a korzystanie z dobrodziejstw lokalnych, najświeższych składników stało się standardem – dodaje.  To właśnie regionalne polskie smaki dominowały w tegorocznym menu gali. Do rywalizacji o najlepsze ich kompozycje stanęły:

  1. 5th Avenue – DoubleTree by Hilton Kraków, Kraków, szef kuchni: Rafał Drobniak
  2. Dwór Kombornia – Magnolia, Korczyna, szef kuchni: Marcin Majchrzak
  3. Dwór Sieraków, Dobczyce, szef kuchni: Janusz Fic
  4. La Cantina, Katowice, zespół 
  5. La Brasserie Moderne, Warszawa, szef kuchni: Maciej Majewski
  6. Lumière, Baranowo, szef kuchni: Jakub Kasprzak
  7. Ostoja Chobienice, Siedlec, szef kuchni: Maciej Barton
  8. Projekt 36, Sopot, szef kuchni: Marcin Leszczyński
  9. Qualita, Kraków, szef kuchni: Marcin Dudek
  10. Szara Gęś, Kraków, szef kuchni: Michał Stężalski
  11. The Time, Poznań, executive chef: Roman Kosmalski
  12. Uroczysko Siedmiu Stawów, Niemcza, szef kuchni: Damian Chajęcki

WFNN_final_2017_teaser_fot.Katarzyna_Rolak_kompresy_7

Za najlepszą przystawkę publiczność uznała mus z foie gras, konfiturę z czereśni i macerowanych fig z tostowaną chałką i galaretką z suszonych winogron przygotowaną przez restaurację Szara Gęś (Kraków). Drugie miejsce zajęła restauracja Ostoja Chobienice (Siedlec). Trzecia na podium stanęła restauracja Qualita (Kraków).

Najsmaczniejszym daniem głównym okazała się polędwica cielęca, purée z topinamburu, sos
z pieczonej grasicy, łupina topinamburu, gołąbek z czerwonej kapusty z giczą cielęcą z restauracji Szara Gęś. Zaraz po niej uplasowała się restauracja Ostoja Chobienice. Miejsce trzecie zajęła restauracja Lumière (Poznań).  

Osobną nagrodę przyznało jury profesjonalne w składzie: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie i Warszawie), Łukasz Budzik (szef kuchni Mennicza Fusion we Wrocławiu), Karol Okrasa (wielokrotnie nagradzany szef kuchni i osobowość telewizyjna), Paweł Oszczyk (obecnie związany z grupą HoReCa w Makro Cash and Carry), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce) oraz Andrea Camastra (szef gwiazdkowej restauracji Senses w Warszawie).
Za najlepsze menu, jury profesjonalne uznało przygotowane przez restaurację Szara Gęś z Krakowa. 

WFNN_final_2017_teaser_fot.Katarzyna_Rolak_kompresy_29

Nagrodę dla zwycięzców ufundowała Akademia Gastronomiczna w Polsce. Najlepsi – laureaci pierwszych miejsc w kategorii Przystawka i Danie główne pojadą na szkolenie do jednej z najbardziej wpływowych restauracji świata – El Celler de Can Roca w Gironie (3 gwiazdki Michelin, nr 3 na liście The World’s 50 Best Restaurants 2017). Dodatkowo firma Diageo ufundowała sześciolitrową butelkę Ciroca.

Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca jest staż w Restauracji Senses pod okiem szefa Andrei Camastry.

Za zajęcie trzeciego miejsca nagrodą jest udział w programie rozwojowym dla menedżerów gastronomii Made Progress oraz Ekspres Expert & Milk od Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach. 

Nagrodą jury profesjonalnego jest udział w Madrid Fusión 2018, ufundowany przez Restaurację Senses oraz Szampan Bollinger, ufundowany przez Winkolekcję.

WFNN_final_2017_teaser_fot.Katarzyna_Rolak_kompresy_3

O wyjątkowo szykowną oprawę wieczoru zadbali partnerzy wydarzenia: 

Winkolekcja z pieczołowicie opracowanym menu sommelierskim,
Diageo z utytułowanym bartenderem Januszem Lemieszem, 

MCC Mazurkas & Mazurkas Catering 360˚, który przygotował jubileuszowy tort oraz mistrzowski deser,
Gaggenau
, które wraz z wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni Witoldem Iwańskim przygotowało specjalne danie degustacyjne: polską wołowinę z piklami, kurkami i jałowcem
Złoto Hiszpanii z Arturem Grajberem, który także zadbał o doskonały pokaz live cooking wieprzowiny iberyjskiej

Nespresso ze specjalnie skomponowanym coffee pairingiem do deseru,
Atelier Mesmetric, który wyposażył strefę chill out w luksusowe meble Vitry

Floral Academy z wysmakowanymi kompozycjami florystycznymi
Dior z dedykowaną strefą beauty

A także: Mastercard, BMW, Asseco, MadeProgress, Longbridge Development, Akademia Gastronomiczna, Senses Restaurant, Ronnefeldt, Baziółka, Intereuropol, Ambasador 92, Dolomia, NetJets i patroni medialni: TVN, DDTVN, Kuchnia+, L’Officiel, Monitor, Gala, Food Service.

Więcej informacji o wydarzeniu: www.noblenight.pl
facebook.com/WineAndFoodNobleNight