Finałowa kolacja 88 Hands Dinner

Opublikowano: 07-03-2017

2017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-305

7 wyjątkowych Szefów Kuchni,

8 niepowtarzalnych dań,

130 wspaniałych Gości,

1040 talerzy, 390 kieliszków,

1950 sztućca,

9 litrów szampana,

19 litrów wina,

43 litry piwa z własnej warzelni,

130 koktajli,

14 kilogramów czekolady,

15 kilogramów wołowiny,

16 kilogramów ryb i dużo więcej…

Za nami jedno z najgłośniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce – 88 Hands Dinner.

W kuchni Ernest Jagodziński zagościły tak cenione nazwiska jak: Jakub Kasprzak – Restauracja LumièreAndrzej AndrzejczakTomasz TomaszekMarta Tomaszek – Pogromcy MeatówSiewcy SmakuMarcel Thiele – Koppert CressKrzysztof Kopciński – N31 Restaurant&Bar by Robert Sowa oraz Maciej Rosinski – Affogato. Zgodnie z zapowiedzią to nie było grzeczne gotowanie, a raczej igranie z żywiołami.

2017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-96

Karnawałowa edycja kolacji z dwoma ósemkami na czele wyróżniła się na tle poprzedzających ją wydarzeń oryginalną oprawą muzyczną – każdemu z 7 dań towarzyszyły inne emocje, które okraszone muzyką, światłem i przemowami Szefów Kuchni dotykały wszystkich zmysłów. Podczas kolacji, autorzy dań reprezentowali dwa skrajne oblicza smaków –przedstawiciele tych ognistych i buntowniczych szokowali między innymi mózgiem cielęcym oraz przeponą, natomiast Ci dobrzy i łagodni zaskoczył formą i smakiem – zielona ostryga i skrei podbiły podniebienia gości. Kulinarna wirtuozeria godna gwiazdkowych restauracji została perfekcyjnie dopełniona przez blind tasting, gdzie prócz sensorycznie dobranych win znalazło się również piwo warzone w UŁAN BROWAR i koktajl autorstwa Whisky Bar 88.

2017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-1572017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-110

Czwarta kolacja z cyklu 88 Hands Dinner spięła klamrą ambitny cykl, za organizacją którego stoi Tomasz Tarkowski, Manager Restauracji, który doprowadził CUCINĘ do zdobycia 3 prestiżowych czapek i Ernest Jagodziński, Szef Kuchni – wyróżniony przez żółty przodownik Gault&Millau nagrodą Szef Jutra 2017.

Finałowa kolacja 88 Hands Dinner stała się zapowiedzią tajemniczego 88 Sences, o którym już niedługo dowie się cała Polska oraz drugiej kolacji 88 Hearts, podczas której wspólnie wesprzemy szczytny cel CSR.

Do zobaczenia w centrum najlepszej gastronomii – do zobaczenia w City Park Poznań.

2017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-3042017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-1582017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-2012017-cucina-88handsdinner-luty-male-logo-93