Gastro Magic i Żółty Przewodnik

Opublikowano: 12-12-2015

Już po raz drugi Gastro Magic Service było partnerem technicznym największej gastronomicznej imprezy w Polsce. Impreza z roku na rok się powiększa bo rośnie zainteresowanie żółtym przewodnikiem Gault & Millau. Szefowie dwoją się i troją aby ich restauracja znalazła się w przewodniku i uzyskała jak największą ilość czapek. 

Ale zacznijmy od początku!

Kilka tygodni przygotowań, wspólnych ustaleń i w końcu nadszedł ten dzień – 29.11.2015 – wyjątkowo chłodny, ale przynajmniej słoneczny. Do przygotowania zaplecze kuchenne, sala, zaplecze agencyjne i cała reszta. Ten krótki film obrazuje rozmach tego przedsięwzięcia. Zobaczcie sami:

Tak jak widać na filmie sala z godziny na godzinę nabierała wyglądu i nieskazitelnej oprawy.  Tu każdy szczegół był bardzo ważny, w końcu na sali zasiadali sami profesjonaliści.

poczatek  FullSizeRender

Na potrzebę wydarzenia zbudowane zostało doskonale wyposażone zaplecze kuchenne. To właśnie tu przygotowywane były dania serwowane podczas kolacji. Cała przestrzeń kuchenna musiała być tak ustawiona aby każdy z kucharzy wraz ze swoją ekipą miał swoją przygotowalnię, miejsce obróbki termicznej i linię wydawczą.

DSC_6188 DSC_6046

Perfekcyjne nakrycie stołu to zawsze połowa sukcesu. 

Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015 Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015

Po części oficjalnej nadszedł  czas na doskonale przygotowane przez Szefów Kuchni menu. Twórcą przystawki był Szef Roku 2016 Paweł Oszczyk. Wędzony pstrąg zimnowodny połączony z mirabelką i pietruszką podano wraz z francuskim rieslingiem. Ryba podana została na talerzu z serii Ambition o nazwie Fame.

Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015 Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015

Za zupę odpowiadał Szef Kuchni Tradycyjnej 2016 Michał Kuter. Podał tradycyjny polski barszcz biały z krokietem z wędzonych żeberek / chrupiącym boczkiem /  jajkiem przepiórczym / puree z leśnymi grzybami – serwowane na talerzu z serii Ambition pasta.

Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015 Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015

Główne danie rybne przygotowywał nominowany w kategorii Szef Jutra Paweł Dołżonek. Dorsz w popiele / soubise / kalafior / gruszka / vermouth i wszystko podane na czarnym talerzu do pasty – Black Plate pasta z naszej kolekcji.

Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015 Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015

Deser był dziełem  Szefa Jutra 2016 Michała Brysia. Czekoladowo – kawowe gateaux / lody czekoladowo – makowe / czarny ryż / czarna sól / garam masala / tostowany czarny chleb na zakwasie / koniak  / owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły. Deser podany został na czarnym talerzu z serii Black Plate płaskim.

DSC_6253 deser

Na zakończenie wieczoru podano Petit four na talerzu z serii Barcelona 

Zolty Przewodnik Gault&Millau Polska 29.11.2015 IMG_5976

Goście dopisali, bawili się doskonale i opuścili miejsce imprezy w świetnych humorach.  

Gastro Magic Service zaprasza Was do współpracy. 

logo_GMS