Gotuj z sercem dla WOŚP za nami!

Opublikowano: 20-01-2017

kociol_3

15 stycznia odbył się jubileuszowy 25 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ćwierć wieku ta wielka akcja czynienia dobra jednoczy Polaków. W tym roku dla Orkiestry zagrali nie tylko muzycy, ale również czołowi szefowie kuchni w Polsce.

Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni wzięli udział w jubileuszowym finale WOŚP.

Kulinarnego odzewu nie mogło zabraknąć na Wielkim Finale i to w naprawdę wielkim stylu, mówiąc dosłownie. A liczby, które padną mówią same za siebie. Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie mieli do ugotowania ponad 4000 litrów zupy „Sokołów” z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny stanął wielki kocioł o pojemności 5000 litrów, do którego podgrzania wykorzystano 4m3 drewna, nie mówiąc już o składnikach, których ilość robi wrażenie: łopatka wieprzowa – 350kg, cebula – 250kg, ziemniaki – 350kg, grzyby – 150kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por – 50kg, pomidory pelatti – 80kg, czosnek – 10kg, natka pietruszki i koper – 5kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka – 2kg, sól – 10kg, pieprz – 2kg i olej – 15 litrów.

kociołek

Zupa w takiej ilości to nie lada wyzwanie dla szefów, ale kto jak nie czołowi szefowie kuchni w kraju mogli się tego podjąć. Było smacznie i pożywnie, a zapach wydobywający się z wielkiego kotła kusił aromatem i zapraszał po dokładkę by wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej 😉

– Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami – powiedział Jarosław Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni.

Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Smakowały świetnie pod gołym niebem i nikomu nie przeszkadzało, że zamiast polane okrasą, były oprószone padającym śniegiem.

food.truck2wosp

Ponadto obok, w wielkim namiocie stanęła Restauracja WOŚP, w której szefowie kuchni wraz z zespołem kelnerów ugościli przez cały dzień 600 osób serwując im 4 daniowe „set menu” bądź różnego rodzaju „pasty”.

W wykwintnym menu, które wyserwowano w 600 bulionówkach i na 1800 talerzach znalazły się:
Przystawka
Kompozycja sałat ogrodowych z pieczonym burakiem karmelizowanym,

wędzonym sumem, orzechami i dressingiem ziołowym

Zupa

Aromatyczna zupa krem ze szpinaku z crème fraiche i prażonymi pestkami dyni

Danie główne

Wolno gotowany policzek wołowy z kluseczkami gnocchi, zielony groszek z marchewką i sosem Porto

Deser
Beza z mascarpone i marakują

Dodatkowo w godzinach 12:30 – 14:00 wczesny lunch:

Ravioloni/Rotondi/Tortellacci z warzywami ratatouille w sosie pomidorowym oraz tartym parmezanem

Poniżej ilości produktów, które kucharze wykorzystali w kuchni:

150kg policzków wołowych 80 kg ziemniaczanych gnocchi

100ltr zupy szpinakowej
40ltr sosu pieczeniowego z Porto 20kg ravioloni z kaczką
20kg rotondi z królikiem
20kg tortellacci z borowikami
25kg mieszanek sałat
50 doniczek świeżych ziół
30kg pieczonych buraków
20ltr sosu pomidorowego „Napoli” 30kg warzywnego Ratatouille
25kg zielonego groszku
25kg marchewki baby
5ltr sosu sałatkowego „vinaigrette” 5ltr kwaśnej śmietany do zupy
10kg wędzonego suma
1000 porcji ciepłej herbaty
600 sztuk bezy z kremem mascarpone

owsiak_2

Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP miała szerszy wymiar. Brzuchy Warszawiaków są pojemne, ale nie aż tak bardzo jak się okazało w niedzielny wieczór. W pięciotysięcznym kotle zostało „trochę” zupy – ok 300 litrów, które zostały przekazane przez szefów najbardziej potrzebującym. Ponadto po WOŚPowym gotowaniu zostały produkty, których szefowie nie wykorzystali do przygotowania zupy i dań restauracyjnych. Dlatego 100 bochenków chleba i 200 kg mrożonych warzyw trafiło również do organizacji wspierających osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. Pomaganie to naprawdę mała wielka rzecz!

prezesi

– Cieszę się bardzo, że powstał pomysł połączenia sił środowisk kucharskich w tym ważnym dla Polaków dniu. Od 25 lat Jurek Owsiak jednoczy nas w Polsce i poza jej granicami i to jest piękne. Świadomość, że my kucharze dokładamy do tego swoją cegiełkę jest wspaniała. Zawsze w takich momentach jestem dumny, że my kucharze potrafimy działać wspólnie pomimo innych barw na kitlach i angażując w te działania młodych ludzi, uczniów szkół gastronomicznych. – powiedział Jarek Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zjednoczeni kucharze razem, tak to wyglądało na 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i z pewnością szefowie na tym nie poprzestaną. Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP.

SCIANKA_view

 

Dodatkowo zaangażowanie szefów do 1 lutego można wesprzeć na stronie www.rzeczyodserca.pl, gdzie można wylicytować kalendarze z szefami kuchni, kolacje w znakomitych polskich restauracjach jak warszawski i krakowski Ed Red pod wodzą Adama Chrząstowskiego, gdzie serwowane są najlepsze sezonowane steki, restauracja Strefa, w której Jarek Walczyk proponuje świeże ryby w różnych konfiguracjach czy polska kuchnia w molekularnej odsłonie Łukasza Konika w Uzdrowisku Konstancin oraz warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab!

W ciągu poprzednich 24 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 720 mln PLN.
W tym roku z pewnością padnie kolejny rekord. Na obecną chwilę deklarowaną kwotą wpłat jubileuszowego Finału jest 62 418 767. Dzięki tak wielkiej hojności ludzi i firm, WOŚP będzie mogła wyposażyć kolejne oddziały pediatryczne i geriatryczne w urządzenia najwyższej klasy!
****

Klub Szefów Kuchni to organizacja zrzeszająca czołowych szefów kuchni w Polsce. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.

Celem działania Klubu Szefów Kuchni jest kultywowanie narodowych i

regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków KSK, oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw.

Aut. KSK