Gotujmy z dziećmi!

Opublikowano: 29-04-2017

grze

Program Tefal Szkoła na Widelcu pomoże odkryć radość wspólnego gotowania 

1 kwietnia wystartował program społeczny Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal. Jego organizatorzy chcą dotrzeć z projektem edukacji żywieniowo-kulinarnej do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców. Będą zachęcać do wspólnego gotowania z dziećmi m.in. poprzez warsztaty  i wykłady otwarte. Ambasadorem projektu jest Grzegorz Łapanowski.

MODA NA GOTOWANIE, DOBRZE JĄ WYKORZYSTAJ

Moda na gotowanie dotarła już nie tylko do dorosłych, ale i do dzieci. Warto ją wykorzystać do przekonania najmłodszych do spożywania zdrowych i smacznych posiłków. Tym bardziej, że są badania, które pokazują, że dzieci, które przygotowują wspólnie z rodzicami posiłki w domu, częściej sięgają po owoce i warzywa*. Rozpoczynając wspólną przygodę z kuchnią jak najwcześniej, możemy wykorzystać wrodzoną ciekawość i entuzjazm najmłodszych, bowiem to właśnie maluchy najchętniej przebywają w kuchni. 

NIECH CAŁA POLSKA GOTUJE Z DZIEĆMI

Dlatego Fundacja Szkoła na Widelcu i marka Tefal ruszają z programem społecznym, który ma zachęcić Polaków do wspólnego gotowania z dziećmi. Partnerski projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej dotrze m.in. do szkół i przedszkoli. W jego ramach odbędą się też warsztaty  w studiach kulinarnych z udziałem blogerów parentingowych oraz wykłady otwarte dla rodziców połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań. Ambasadorem  projektu został Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny i promotor dobrej kuchni.

– W obecnych czasach dzieci mają dni wypełnione coraz bardziej wymyślnymi zajęciami dodatkowymi. Czy jednak dbamy o to, aby wśród zdobytych umiejętności znalazło się również samodzielne przygotowywanie dobrych i smacznych posiłków? Czy uczymy dzieci, jak odróżnić dobre jedzenie od bezwartościowego? – zastanawia się Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu. – Nasza Fundacja edukuje, czym jest dobre jedzenie, skąd pochodzi i dlaczego jest takie ważne.  Wiemy, że gotowanie z dziećmi to najlepszy sposób na naukę prawidłowych nawyków żywieniowych.

Organizatorzy programu Tefal Szkoła na Widelcu pragną zwrócić uwagę, że przygotowywanie razem posiłków ma dla dzieci wielką wartość. To wspólny czas i rozwijanie wielu umiejętności (nie tylko kulinarnych), ponadto nauka zdrowej diety, przekazywanie pozytywnych wzorców, bliskość i budowanie więzi. Ma to szczególnie ogromne znaczenie teraz, gdy – jak pokazują badania – wspólny posiłek z dzieckiem nie jest sprawą oczywistą. Co prawda ponad połowa rodziców (53%) robi to w zasadzie codziennie, a jedna czwarta (26%) – kilka razy w tygodniu. Niemniej dziesięć lat wcześniej aż 83% rodziców spożywało posiłki ze swoimi dziećmi*. Trwająca od jakiegoś czasu moda na gotowanie ma szansę odwrócić ten trend.  

GOTOWANIE Z DZIEĆMI DAJE RADOŚĆ

– Gotowanie z dziećmi staje się coraz popularniejsze, co nas bardzo cieszy  – podkreśla Paulina Bozik, Product Manager marki Tefal –  Często słyszymy jednak też kontrargument, że brakuje czasu na gotowanie, że to trudne, pracochłonne, że dużo sprzątania. W projekcie Tefal Szkoła na Widelcu chcemy pokazać, że można gotować prosto, szybko, zdrowo, ale przede wszystkim smacznie. Pragniemy przekonać również do tego, że gotując z dziećmi, można połączyć świetną zabawę ze zdobywaniem wartościowej i praktycznej wiedzy.

Grzegorz Łapanowski, ambasador programu, apeluje zaś do rodziców: To jest ten czas. Teraz musimy działać: rozmawiać z dziećmi o tym, że jedzenie ma znaczenie, uczyć je przygotowywać podstawowe dania oraz mądrze wybierać produkty, a co najważniejsze i najprostsze – dawać dobry przykład. Odkryjmy radość gotowania z dziećmi. To pierwszy krok do tego, aby lepiej jadły.

Marka Tefal jest parterem strategicznym wszystkich działań Fundacji Szkoła na Widelcu.

***

Groupe SEB to obecny w prawie 150 krajach wiodący producent małych urządzeń gospodarstwa domowego, skupiający ponad 20 międzynarodowych i lokalnych marek w kategoriach, takich jak: patelnie, garnki, urządzenia do gotowania i przygotowania potraw, ekspresy do kawy, urządzenia do prasowania, odkurzacze oraz urządzenia do pielęgnacji włosów i ciała. Jest reprezentowana przez ponad 20 uznanych, międzynarodowych marek, co pozwala Groupe SEB na rozwijanie pozycji lidera zarówno na dojrzałych rynkach takich jak Europa, Japonia czy Ameryka Północna, jak i na rynkach wschodzących, np.: w Chinach, Brazylii, Rosji, Turcji i wielu innych. Wśród najbardziej znanych marek Groupe SEB należy wymienić: TEFAL, KRUPS, LAGOSTINA i ROWENTA.

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od ponad 5 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych pokazujemy, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie.  

Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni.  Organizuje akcje społeczne Kucharze Dzieciom – charytatywne kolacje i pikniki, których celem jest zbieranie funduszy na sprzęt gastronomiczny do kuchni  szkolnych. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.