Grand Marnier Trophy UKBG 2009

Opublikowano: 28-09-2009

  gmtrophy_2009_09.jpg

Relacjonuje Łukasz Wójcik. Grand Marnier Trophy UKBG 2009 – London – kwalifikacje do europejskiego finału który będzie miał miejsce w Monaco na wiosnę 2010 roku. Po raz pierwszy od 1,5 roku ( okres kiedy pracuje na wyspach ) udało mi się zakwalifikować poprzez oryginalność receptury ( – taka forma eliminacji do konkursów w UK ) do konkursu finałowego ( dodam ze w  przeszłości już pięciokrotnie wysyłałem receptury bez żadnego sukcesu.

 

Otrzymywałem maila zwrotnego  ze na 500 nadesłanych zgłoszeń i receptur specjalna komisja wybierała najlepsze receptury cocktaili  )   który odbył się w dniu 01.09.2009 w Londynie, były to zawody które decydowały kto będzie reprezentował ( United Kingdom Bartenders Guild – Stowarzyszenie Barmanów Angielskich  )



gmtrophy_2009_04.jpg

Moja receptura ( wcale nie bylem zachwycony pisząc ta recepturę, postawiłem na kolor zielony i sok kaktusowy o którym jeszcze nie słyszeli ) :

Name : Grand d’Azur ( nazwa drinka musiała zawierać słowo Grand )

3 cl Grand Marnier ( obowiązkowo każdy drink musiał zawierać 3cl GM )

3 cl Gin Gordons

1 cl Blue Curacao De kupyer

5 cl cactus juice Tymbark

top up sprarkling water ( przy moim szkle, którego używałem wynosiło ok 10 ml )

gmtrophy_2009_05.jpg   gmtrophy_2009_03.jpg

Kilka słów o zawodach.

Najlepsze zawody w jakich miałem możliwość uczestniczyć, ośmiu sędziów degustacyjnych, każdy w innym pomieszczeniu, kodowane szkło, brak dodatkowej rundy finałowej, i wyniki na żywo, w efekcie bardzo sprawnie przebiegającego konkursu który trwał 2,5 h na 30 startujących ( barmani z Włoch -najliczniejsza grupa, z Francji, Niemiec, jeden rodowity Anglik ze Szkocji, i dwóch Polaków 🙂 

gmtrophy_2009_08.jpg      gmtrophy_2009_06.jpg

zająłem miejsce 20, bardzo mało punktów za smak ( jeden sędzia wypunktował drinka, a drugi dał noty minimalne ) i aromat tutaj przyznaje szczerze aromatu nie było, mój błąd, sok kaktusowy który był  brany pod uwagę w pisaniu tej receptury nie wnosi za wiele aromatów,co ciekawe i czym chciałbym się podzielić miałem możliwość zaobserwowania u innych barmanów podpalania zapalniczka skórki z pomarańczy i wewnątrz szkła wcieranie jej na gorąco co dawało efekt i zapach pomarańczy podobne zastosowanie również na gorąco robiono z vanilia ;  jedynie punkty maksymalne otrzymał mój drink za wygląd,  zdjęcia poniżej. 

gmtrophy_2009_07.jpg