Gwiazdki Michelin 2018 dla Francji

Opublikowano: 12-02-2018

W minionym tygodniu, podczas ceremonii w Boulogne-Billancourt w pobliżu Paryża, Przewodnik Michelin ogłosił gwiazdki przyznane na 2018 francuskim restauracjom. Na tej zacnej liście pojawiło się wielu nowych graczy, w tym dwie nowe restauracje z trzema gwiazdkami. Zebrani pamiętali, by uczcić zmarłego „papieża gastronomii” Paula Bocuse owacją na stojąco. 

Prestiżowe gwiazdki na 2018 rok powędrowały do 621 francuskich restauracji. Najwyższym wyróżnieniem trzema gwiazdkami zostało rekordowo uhonorowanych aż 28 restauracji, w tym dwie nowe. Pierwsza z nich trafiła do La Maison des Bois na ręce już wcześniej nagradzanego szefa kuchni Marca Veyrata z Manigod w Alpach. Druga zaświeciła dla restauracji w Castellet Hotel w Var, której szefem kuchni jest Christophe Bacquié.

Dwie gwiazdki otrzymało pięć nowych restauracji: Au 14 Février, Enfin Flaveur, Hostellerie Jérôme, Jean Sulpice, Takao Takano. Jedną gwiazdką cieszyć się będzie 50 nowych miejsc. Przy czym światowi komentatorzy podkreślają, że preferencje Michelina nie zmieniły się i wciąż najchętniej nagradza restauracje serwujące kuchnię francuską i japońską. Wielu z nich podkreśla również fakt, że w tym roku na liście nagrodzonych znalazło się tylko kilka kobiet. 

Niemałym zaskoczeniem jest restauracja Le Suquet à Laguiole, która jako jedyna spadła z trzygwiazdkowego podium. Stało się tak na życzenie szefa kuchni Sébastien Brasa, który we wrześniu zwrócił się do michelinowskich decydentów o odebranie jednej gwiazdki. Powodem miał być zbyt duży stres, aby ją utrzymać. To nie jedyna restauracja, która zgłasza chęć rezygnacji z gwiazdek. W związku z tym swoją pracę rozpoczął program mentorski prowadzony przez szefa kuchni Anne-Sophie Pic. Ma on za zadanie pomóc szefom, którzy nie radzą sobie z presją bycia w przewodniku Michelin.

MICHELIN FRANCE’S 57 NEW STARS

Three Stars

La Maison des Bois (Manigod)

Restaurant Christophe Bacquié (Le Castellet)

Two Stars

Au 14 Février (St-Amour-Bellevue)

Enfin Flaveur (Nice)

Hostellerie Jérôme (La Turbie)

Jean Sulpice (Talloires)

Takao Takano (Lyon)

One Star

Alan Geaam (Paris)

Auberge de la Tour (Marcolès)

Auberge Grand’Maison (Mûr-de-Bretagne)

Chapelle St-Martin (Limoges)

Château de Cordeillan-Bages (Pauillac)

Château de Courban (Courban)

Ima (Rennes)

Comice (Paris)

Emporio Armani Caffè (Paris)

Etude (Paris)

Garopapilles et Le Quatrième Mur (Bordeaux)

Intuition (Saint-Lô)

Jean Chauvel (Boulogne-Billancourt)

Jérôme Feck (Châlons-en- Champagne)

Ken Kawasaki (Paris)

La Merise (Laubach)

L’Almandin (St-Cyprien)

La Promenade (Verfeil)

L’Arcane (Paris)

La Table de la Ferme (Sartène, Corse)

L’Atelier Yssoirien (Issoire)

l’Auberge de Bagatelle (Le Mans)

Le Barbacane (Carcassonne)

Le Chateaubriand (Paris)

L’Ecrin (Paris)

Le Domaine de la Corniche (Rolleboise).

Le Grand Cap (Leucate)

Le Jasmin (Villeneuve-sur-Lot)

Le Marcq (Marcq-en-Barœul)

L’Émulsion (Bourgoin-Jallieu)

L’Essentiel (Deauville)

Les Fresques (Évian)

Le Quincangrogne (Dampmart)

L’Hysope (La Rochelle)

Le Pousse-Pied (Tranche-sur-Mer)

L’O des Vignes (Fuissé)

Loiseau Rive Gauche (Paris)

Lou Cigalon-Maison Martin (Valbonne)

Louison (Aix-en-Pce)

Mavrommatis (Paris)

Montée (Paris)

Pertinence (Paris)

Quinsou (Paris)

SEPT (Toulouse)

Table – Bruno Verjus (Paris)

Table de Manville (Baux-de-Pce)

Transparence ‚La Table de Patrick Fréchin’ (Nancy)

U Santa Marina (Porto-Vecchio, Corse)

https://web.facebook.com/guideMICHELINfr/

https://www.eater.com/2018/2/5/16973598/michelin-stars-france-2018

https://www.forbes.com/sites/karlaalindahao/2018/02/06/michelin-guide-france-2018/#70724f0c57db