Historia SPKiC w sprawozdaniach 2005-2009r.
Opublikowano: 04-12-2009
Sprawozdanie z działalności Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski w latach 2005-2009
Dnia 01.09.2005 w Hotelu Posejdon w Gdańsku odbyły się kolejne, zgodne ze statutem wybory do władz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski . W zebraniu wzięło udział 86 członków SPKIC RP z czego 86 osoby miały prawo do głosowania.
Zarząd SPKIC rp 2005 -2009:
Prezes: K. Szulborski ,
V-ce Prezes: Z. Senwicki,
V-ce Prezes: W. Dembowski,
Sekretarz: A. Nagórska,
Skarbnik: A. Ławniczak,
Członek zarządu: T. Deker, M. Pietrzak.
Komisja Rewizyjna SPKIC rp 2005 -2009:
Paweł Rądlewski, Jan Tomczyński, Paweł Macioszczyk, Krzysztof Zabłocki, Edward Sikorski.
ZAŁOŻENIE ZARZĄDU „Stworzyć wizję określającą zasadniczą filozofię i kierunek rozwoju Stowarzyszenia poprzez powołanie zespołu kucharzy, który zgłębi tajniki kuchni pomorskiej i kaszubskiej oraz będzie ją promował na arenie Międzynarodowej.”
W 2006 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 136 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp. zorganizowali i wykonali popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
– Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych zebrań.
– Udział w XV Finale WOŚP wykonanie 1500 porcji pierogów z farszem rybnym.
– Udział w IV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie.
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.
– AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu, promocja zupy bursztynowej.
– Gdańskie Targi Turystyczne ? pokazy kulinarne i promocja firm sponsorskich.
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu ?Policjant Ruchu Drogowego 2006?.
– Pomoc w organizacji festynu rodzinnego z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka.
– Udział w imprezach organizowanych przez SUDETY IT.
– Organizacja III Mistrzostw Polski ? DORSZOWE ŻNIWA (01-04.06.2006).
– Udział w VI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb ?Sielawa Blues?.
– Współorganizacja VII Festiwalu Dobrego Humoru.
– VII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu ? Jantar.
– Jarmark Dominikański-pokazy kulinarne i promocja firm.
– Organizacja kulinarna wystaw artystycznych w OWS ?Bałtyk? w Jastrzębiej Górze .
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny.
SZKOLENIA WSZYSTKICH CZŁONKÓW SPKIC RP W NOWO OTWARTYM STUDIO KULINARNYM PRZY Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
W 2006 roku odbyło się 10 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC RP.
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX, WITEX-HANDEL, NESTLE , NESTLE-SCHELLER .
W 2007 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 106 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).
Odbyły się wybory uzupełniające. Za A. Nagórską, która złożyła rezygnację z powodów osobistych i braku czasu na funkcje Sekretarza powołano K. Wierzbę. Odwołano nieangażującego się w prace Stowarzyszenia pierwszego Członka Zarządu M. Pietrzaka i powołano na to miejsce T.Seide , odwołano również po pisemnej rezygnacji z powodu zwiększonych obowiązków zawodowych T. Dekera i powołano P. Tworkowskiego .
W 2007r. po wyborach uzupełniających Zarząd SPKIC rp składał się z :
Prezes: K. Szulborski,
V-ce Prezes: Z. Senwicki,
V-ce Prezes: W. Dembowski,
Sekretarz: K. Wierzba,
Skarbnik: A. Ławniczak oraz Członkowie zarządu: T. Seide i P. Tworkowski.
W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
– Udział w XVI Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
– Udział V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie .
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.
– AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu.
– Gdańskie Targi Turystyczne ? konkurs kulinarny.
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu ?Policjant Ruchu Drogowego 2007?.
– Organizacja IV Mistrzostw Polski ? DORSZOWE ŻNIWA.
– Współorganizacja VIII Festiwalu Dobrego Humoru.
– VIII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu ? Jantar.
– Jarmark Dominikański- pokazy kulinarne.
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny.
– ?Zdrowe jedzenie, to zdrowe życie? kucharze w szkole podstawowej nr50.
W 2007 roku odbyło się 12 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC.
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN, GRONEX WITEX-HANDEL, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER .
W 2008 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 97 osoby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).
W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych spotkań członków SPKiC RP w pierwszy poniedziałek każdego miesiąca o godz. 18.00.
– Udział w XVII Finale WOSP ? gotowanie 300 litrów zupy grochowej.
– Udział w VIII Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel Mariott).
– GASTROEXPO- KONKURS KULINARNY Z FIRMĄ BONDUELLE ? ZIELONE CZAPKI.
– AMBERIF – Międzynarodowe Targi Bursztynu (MTG S.A.) .
– Organizacja V Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa (Skwer Kościuszki w Gdyni.
– Współorganizacja IX Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
– IX Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
– Udział w Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008 ( KUCHNIA REGIONALNA ).
Reprezentacja POMERANIA TEAM składająca się z Członków Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski zdobyla po raz pierwszy w Historii Gastronomi Polskiej i Pomorskiej Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie- najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na Świecie.
W 2008 roku odbyło się 8 zebrań z członkami SPKIC RP
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:
ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN, GRONEX, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER.
Zmieniono siedzibę Stowarzyszenia z ul. Kaplicznej 30 Gdańsk 80-749 na Mierzeszyn 80-041 ul. Polna 4 .
W 2009 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 50 osóby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).
W tym okresie Zarząd wraz z członkami SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:
-Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich wśród członków SPKiC RP.
– Udział w IX Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel LORD ).
– GASTROEXPO- KONKURSU KULINARNY z Carving Team Polska.
– Organizacja VI Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa .
– Współorganizacja X Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).
– X Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
V-ce Prezes Z.Senwicki złożył pisemną rezygnacje z pełnionej funkcji , którą Zarząd przyjął jednogłośnie, jednocześnie przekazując obowiązki V-ce Prezesa W.Dembowskiemu.
W 2009 roku odbyło się 5 zebrań z członkami SPKIC RP
Pomimo dużego światowego kryzysu gospodarczego zostali z nami następujący sponsorzy: ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN, GRONEX.
Patroni SPKIC RP
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Urząd Prezydenta Miasta Gdańsk
Biuro Lecha Walesy
Nasze Znane Marki
Ustępujący Zarząd SPKIC rp składa serdeczne podziękowania za współpracę wszystkim swoim członkom i przyjaciołom oraz gorąco dziękuje za hojność wszystkim Sponsorom
W Galerii zdjęć : PRZEDSTAWIAMY NAJWAŻNIEJSZE FAKTY Z ŻYCIA SPKIC RP 2005-2009 ORAZ ZDJECIA NASZYCH PRZYJACIÓŁ