II Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2009 w Łodzi

Opublikowano: 05-11-2009

0509h.jpg

W dniach 23-25 października w Łodzi odbyły się II Dni Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2009. Impreza zorganizowana przez Międzynarodowe Targi Łódzkie cieszyła się ogromną popularnością wśród osób poszukujących informacji o ekologicznych produktach.

 

Ideą targów Natura Food jest promowanie żywności ekologicznej i naturalnej oraz potraw regionalnych przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Na targach swoje produkty zaprezentowały liczne gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Zarejestrowano w sumie około 100 wystawców z całej Polski.

img_9781_resize.jpg

Na targowych stoiskach można było również spróbować licznych wyrobów cukierniczych i piekarskich, produktów sojowych i mlecznych oraz przepysznych wędlin, ryb, miodów i alkoholi. Nie zabrakło też największych przedstawicieli branży – swoje produkty zaprezentowali m.in. Herbapol, Dary Natury, Symbio Polska, Primavika, Biohurt czy Oskoła. Goście targów mieli również okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu ekologii, świadomych zakupów i nurtu slow food.

img_9794_resize.jpg

Stałą częścią targów jest też konkurs "Tygiel smaków", w którym o nagrodę walczyły 34 produkty tradycyjne. W tem roku wygrał piernik z marchwi Eugenii Walewskiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Dmosina.



img_9783_resize.jpg

Organizatorów targów Natura Food bardzo cieszy fakt, że sprzedaż produktów ekologicznych jest z roku na rok coraz wyższa. Oznacza to, że Polacy odżywiają się coraz bardziej świadomie i zwracają uwagę na jakość i walory zdrowotne spożywanych produktów.

img_9781_resize.jpg

Ogromną popularnością cieszyły się wkomponowane w program targów pokazy znanych mistrzów kulinarnych – Pascala Brodnickiego i Roberta Sowy oraz spotkania z gwiazdami programu „Europa da się lubić” Kevinem Aistonemoraz dominikańskim dziennikarzem i ekspertem kulinarnym Carlosem Gonzales-Tejerą, którzy promowali książkę „Ugryźć świat”.

img_9772_resize.jpg

W sobotnie popołudnie Robert Sowawraz ze swoim kulinarnym teamem przygotował łącznie 600 porcji degustacyjnych dań na bazie łososia norweskiego.

dsc03185.jpg 

Goście targów mieli okazję spróbować pieczonego łososia w czosnku i rozmarynie podanego z bobem duszonym w śmietanie, łososia norweskiego z sosem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami, łososia z salsą pomidorową aromatyzowaną świeżą kolendrą czy łososia norweskiego marynowanego w salsie z mango i jalapeño podanego z kiełkami i aromatycznymi jabłkami.

dsc03188_resize.jpg