Jack Daniels 2009 World Championship Invitational Barbecue

Opublikowano: 05-11-2009

bbq.jpg logojd.png

O międzynarodowych zawodach w grillowaniu, które odbyły sie  dniach 23 – 24 października 2009  21st Annual Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue w Lynchburg, Tennessee USA gdzie Reprezentacja Polish BBQ Kings zdobyła uznanie wśród 100 biorących udział w konkursie drużyn, w oczach i gustach publiczności oraz dziennikarzy , została przez nich uhonorowana I nagrodą – opowiada Jarek Uściński, członek polskiej reprezentacji Polish BBQ Kings
 

.zespol2.jpg

Nasz tegoroczny występ na zawodach w Lynchburg można uznać za naprawdę udany. We wszystkich czterech kategoriach, w których startowaliśmy udało nam się zająć dość wysokie, i co istotne, lepsze niż dotąd, pozycje. Ścigaliśmy się z takimi grillowymi potęgami jak Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia, Niemcy czy Szwajcaria, którą po raz pierwszy udało nam się prześcignąć

.

16_resize.jpg

zespol_1_resize.jpg

Oczywiście, w Lynchburg, najlepsi byli tradycyjnie Amerykanie. Jednak dobre notowania zawdzięczają oni wcale tym, że umieją więcej niż my albo gotują smaczniej niż my, ale dlatego, że genialnie wstrzelili się w gusta kulinarne jury, które składa się w większość właśnie z Amerykanów. A oni lubią zupełnie coś innego niż my. My stawialiśmy na naturę, dobre marynaty i sosy, świeżość produktów i niebanalne połączenia, oni zaś kochają dym i ocet, przy czym bardzo nieufnie podchodzą do nowych, nieznanych przez nich smaków. I tak, oni zgarnęli laury, ale my dostaliśmy coś znacznie cenniejszego – uznanie, sympatię i nagrodę mediów i publiczności. 

     19_resize.jpg        12_resize.jpg        

Czyli jednak smakowało. A nie było łatwo. Warunkiem brania udziału w konkursie, jest przygotowywanie sosów BBQ z użyciem Jacka Danielsa, który jest patronem tytularnym i głównym sponsorem mistrzostw. Całe szczęście ta kukurydziana whiskey z Tenessee ma łagodny i całkiem przyjemny smak, więc zrobienie czegoś dobrego nie było rzeczą niemożliwą

.

          poster_2_resize.jpg          poster_1_resize.jpg

Skrótowy program wyjazdu wygladał nastepująco:

23 pażdziernika – rozstawienie stanowisk, odbiór mięs, przygotowanie opału, i od godz 16:00 rozpoczęcie działań. Ciągła praca również nocą.

24 pażdziernika – praca trwa i od godz 12:00 do godz 15:00 wysyłamy dania do komisji

Na dwudniowe zawody do Lynchburg przyjechaliśmy dzień wcześniej. Dopiero wtedy okazało się, jak wielkie miało to znaczenie. Dzięki temu, mogliśmy już wcześniej zaklepać sobie „ciuchcię” i ceramiczne grille, na których później przygotowywaliśmy mięso i sosy. Gdybyśmy na miejscu stawili się z dniu konkursu, nie mielibyśmy na czym pracować. Ale udało się.

zespol_2_resize.jpg

Wystąpiliśmy w niemal kompletnie nowym składzie, ale i tak było widać, że nasz zespół jest bogatszy o doświadczenia z poprzednich edycji konkursu. W tym roku też udało nam się nauczyć wiele nowego, zwłaszcza o gustach i upodobaniach jurorów, a także zdobyć zdjęcia zwycięskich dań.  Te doświadczenia w połączeniu z opracowaną już przez nas taktyką na przyszły rok, powinny być kluczem do naszego sukcesu. Wiemy już także, że w przyszłym roku będziemy mieli możliwość stanąć również po drugiej stronie barykady czyli dołączyć do zespołu oceniającego.

Tegoroczna  ekipa startowała w składzie:

Skład Reprezentacji Polish BBQ Kings :

1.      Piotr Kraśkiewicz – trener

2.      Grzegorz Kazubski – manager

3.      Mariusz Tkaczyk

4.      Artur Musztyfaga

5.      Adam Trzewik

6.      Jarosław Uściński

7.      Karol Trzewik

8.      Oskar Danielak

9.      Mirosław Reszczyk

10.     Adam Trzewik

Z całego serca dziękujemy sponsorom za okazane zrozumienie, szczodrość i wiarę w nasz Zespół.Firmie  Gastromax

image009.jpg