Jack Daniels 2009 World Championship Invitational Barbecue
Opublikowano: 05-11-2009
O międzynarodowych zawodach w grillowaniu, które odbyły sie dniach 23 – 24 października 2009 21st Annual Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue w Lynchburg, Tennessee USA gdzie Reprezentacja Polish BBQ Kings zdobyła uznanie wśród 100 biorących udział w konkursie drużyn, w oczach i gustach publiczności oraz dziennikarzy , została przez nich uhonorowana I nagrodą – opowiada Jarek Uściński, członek polskiej reprezentacji Polish BBQ Kings
.
Nasz tegoroczny występ na zawodach w Lynchburg można uznać za naprawdę udany. We wszystkich czterech kategoriach, w których startowaliśmy udało nam się zająć dość wysokie, i co istotne, lepsze niż dotąd, pozycje. Ścigaliśmy się z takimi grillowymi potęgami jak Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia, Niemcy czy Szwajcaria, którą po raz pierwszy udało nam się prześcignąć
.
Oczywiście, w Lynchburg, najlepsi byli tradycyjnie Amerykanie. Jednak dobre notowania zawdzięczają oni wcale tym, że umieją więcej niż my albo gotują smaczniej niż my, ale dlatego, że genialnie wstrzelili się w gusta kulinarne jury, które składa się w większość właśnie z Amerykanów. A oni lubią zupełnie coś innego niż my. My stawialiśmy na naturę, dobre marynaty i sosy, świeżość produktów i niebanalne połączenia, oni zaś kochają dym i ocet, przy czym bardzo nieufnie podchodzą do nowych, nieznanych przez nich smaków. I tak, oni zgarnęli laury, ale my dostaliśmy coś znacznie cenniejszego – uznanie, sympatię i nagrodę mediów i publiczności.
Czyli jednak smakowało. A nie było łatwo. Warunkiem brania udziału w konkursie, jest przygotowywanie sosów BBQ z użyciem Jacka Danielsa, który jest patronem tytularnym i głównym sponsorem mistrzostw. Całe szczęście ta kukurydziana whiskey z Tenessee ma łagodny i całkiem przyjemny smak, więc zrobienie czegoś dobrego nie było rzeczą niemożliwą
.
Skrótowy program wyjazdu wygladał nastepująco:
23 pażdziernika – rozstawienie stanowisk, odbiór mięs, przygotowanie opału, i od godz 16:00 rozpoczęcie działań. Ciągła praca również nocą.
24 pażdziernika – praca trwa i od godz 12:00 do godz 15:00 wysyłamy dania do komisji
Na dwudniowe zawody do Lynchburg przyjechaliśmy dzień wcześniej. Dopiero wtedy okazało się, jak wielkie miało to znaczenie. Dzięki temu, mogliśmy już wcześniej zaklepać sobie „ciuchcię” i ceramiczne grille, na których później przygotowywaliśmy mięso i sosy. Gdybyśmy na miejscu stawili się z dniu konkursu, nie mielibyśmy na czym pracować. Ale udało się.
Wystąpiliśmy w niemal kompletnie nowym składzie, ale i tak było widać, że nasz zespół jest bogatszy o doświadczenia z poprzednich edycji konkursu. W tym roku też udało nam się nauczyć wiele nowego, zwłaszcza o gustach i upodobaniach jurorów, a także zdobyć zdjęcia zwycięskich dań. Te doświadczenia w połączeniu z opracowaną już przez nas taktyką na przyszły rok, powinny być kluczem do naszego sukcesu. Wiemy już także, że w przyszłym roku będziemy mieli możliwość stanąć również po drugiej stronie barykady czyli dołączyć do zespołu oceniającego.
Tegoroczna ekipa startowała w składzie:
Skład Reprezentacji Polish BBQ Kings :
1. Piotr Kraśkiewicz – trener
2. Grzegorz Kazubski – manager
3. Mariusz Tkaczyk
4. Artur Musztyfaga
5. Adam Trzewik
6. Jarosław Uściński
7. Karol Trzewik
8. Oskar Danielak
9. Mirosław Reszczyk
10. Adam Trzewik
Z całego serca dziękujemy sponsorom za okazane zrozumienie, szczodrość i wiarę w nasz Zespół.Firmie Gastromax