Japońska wołowina Wagyu

Opublikowano: 13-12-2009

wagyu2.jpg

Wagyu to japońsku nazwa rodzimej wołowiny. Góruje nad wołowiną importowaną smakiem i ceną, a konsumenci w Japonii przyjmują to jako fakt oczywisty.   

Wołowina  Wagyu kosztuje prawie 3 krotnie więcej niż jej importowane odpowiedniki. Powszechną praktyką jest wykładanie w sklepie tacek z mięsem importowanym i krajowym, tuż obok siebie.

 

Nikomu nawet nie przychodzi na myśl, że taka „porównawcza” ekspozycja mogłaby zniechęcić konsumentów do droższej, rodzimej wołowiny. Japończycy doskonale znają różnicę w smaku i akceptują, szokującą dla nas różnicę cenową, jako coś naturalnego.

wagyu.jpg

Wołowina Wagyu (298 jenów/100g) i wołowina australijska (100jenów/100g)

Zdjęcie: Wybredni.pl

Używanie nazwy Wagyu jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla mięsa spełniającego łącznie 3 warunki:

– Zwierzę należy do jednej z rodzimych ras określonych w odpowiednich przepisach,

– Zwierzę zostało wyhodowane na terenie Japonii,

– Producent dysponuje pełną dokumentacją pozwalającą na prześledzenie spełnienia powyższych warunków (wymóg tracebility).

Jak przystało na Wybrednych marzy nam się, że również w Polsce moglibyśmy mieć tak wyraźnie podaną informację o pochodzeniu mięsa i swobodnie decydować o tym co trafi na nasz stół. Jak pokazuje przykład Japonii, konsekwentna promocja rodzimych ras daje doskonałe rezultaty i dla producentów i dla konsumentów.

Źródło: www.wybredni.pl