Jarek Uściński proponuje dania noworoczne

Opublikowano: 17-12-2009

jarek.jpg

 

Jarek Uściński – szef kuchni restauracji Moonsfera poleca w porannym programie TVP "Kawa czy Herbata" noworoczne dania:

Świeża figa karmelizowana w pomarańczowym syropie, podana na wasabi mascarpone i otulona szynką Prosciutto z truskawkami.

Składniki:

2 szt. figa świeża

100 g. Mascarpone

4 plastry Szynka sezonowana clasicco

10 g. wasabi pasta (japoński chrzan)

40 g. żurawina konfitura

50 g. masło

30 ml. ocet balsamiczny

30 ml. sok z pomarańczy

20 g. cukier trzcinowy

sól i pieprz do smaku

Serek mascarpone mieszamy z żurawiną i wasabi. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszany serek owijamy szynką clasicco (prosciutto). Figę przesmażamy na maśle, dodajemy ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, cukier. Po ok. 1 minucie figę zdejmujemy z patelni. Pozostały na patelni płyn odparowujemy do momentu otrzymania konsystencji rzadkiego kremu.

Dekoracja:

rukola

truskawka

sos balsamiczny

pestki granatu

——————————————————————————————————————————————-

Kozi ser pieczony w cieście filo w towarzystwie sosu jagodowego, aromatyzowanego nutką imbiru podany z bukietem ogrodowych sałat.

Składniki:

1 opakowanie Ciasto fylo (greckie ciasto mrożone w cienkich plastrach)

200 g. kozi ser miękki biały

50 g. klarowane masło

2 plastry pieczywo tostowe

100 g. mix sałat ulubionych

100 g. konfitury wiśniowej lub jagodowej

30 g. imbiru świeżego

Kozi ser kroimy na paski szerokości około 1,5 cm., na takie same kawałki kroimy pieczywo tostowe. Kozi ser kładziemy na pieczywie tostowym i szczelnie owijamy ciastem filo. Tak przygotowane roladki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piecu około 6-10 minut, po wyjęciu z pieca roladki powinny mieć kolor złoty.

Sos: do konfitury dodajemy obrany i posiekany świeży imbir uprzednio zaparzony w syropie z wody i cukru prze ok. 20 minut.  Osączony i chłodny jest gotowy do podania.

——————————————————————————————————————————————

 Mus czekoladowy z salsą ananasową z bazylią.

Składniki:

500 ml. śmietany 36%

250 g. gorzkiej czekolady

150 g. białej czekolady

50 ml. alkoholu (nie jest konieczny)

Śmietanę delikatnie podbijamy do konsystencji zupy krem, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do podbitej śmietany wlewamy szybko mieszając rozpuszczoną czekoladę, pamiętając aby czekolada była chłodna.Na koniec dodajemy o ile mamy życzenie 50 ml. alkoholu.

Tak przygotowaną masę możemy podać w porcelanie lub dekoracyjnym naczyniu typu kieliszek.

Salsa:

100 g. świeży ananas

Kilka listków świeżej bazylii

50 g. cukru brązowego

½ limonki

Ananasa kroimy w drobną kostkę, cukier brązowy rozpuszczamy na patelni, dodajemy  ananasa i krótko „karmelizujemy”. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną bazylię. Żeby salsa nie była zbyt słodka możemy wciśnąć sok z ½ świeżej limonki.

——————————————————————————————————————————————

Chipsy z marchwi, patata i selera z wyborem dipów.

Składniki:

2 szt. sporej marchewki

1 burak duży

1 seler duży

1 szt. słodkiego ziemniaka

1 litr oleju

Dip serowy:

100 g. ser pleśniowy

100 g. śmietana 36%

Dip pomidorowy

200 ml. pomidorów w puszce

1 papryka zielona

1 cebula czerwona

Kilka kropli Tabasco lub 1 papryczka pikantna (peperoncino)

½ Soku z limonki

Kilka gałązek Kolendra świeża

50 ml. oliwy z oliwek

Sól pieprz do smaku

Marchew, patata, burak i seler kroimy na bardzo cienkie plastry, smażymy na rozgrzanym oleju, po wyjęciu z oleju warzywa wykładamy na ręczniki papierowe tak aby odciekł z nich tłuszcz. Należy usmażone warzywa lekko wysuszyś w piekarniku w małej temperaturze.

Chipsy z warzyw powinny być chrupiące.

Sos serowy:

Do rondelka wlewamy trochę śmietany i dorzucamy ser, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia sera jak i uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Po wystudzeniu sos nadaje się do spożycia.

Sos pomidorowy:

Siekamy i następnie miksujemy w misce – pomidory, paprykę, cebulę, tabasco, kolendrę, peperoncino, sól i na koniec oliwę. Sos musi mieć konsy.