Joselito ? główna bohaterka hiszpańskiej kuchni

Opublikowano: 06-11-2009

O poznawaniu Hiszpanii od kuchni opowiada Robert Sowa.

Niedawno na zaproszenie mistrza Joselito odbyłem podróż do  Hiszpanii i poznałem tam smak, którym jestem zachwycony! Szynka Joselito urzekła mnie aromatem, jakością i oryginalnością, a także niespotykanymi właściwościami zdrowotnymi.

nauka_krojeni_szynki_4.jpg

Szynka Joselito Gran Reserva, to skarb gastronomii wychwalany przez najlepszych i najbardziej wpływowych  krytyków kulinarnych świata.

Szynka ta znana jest w Europie, Azji i Ameryce, gdzie można ją kupić w najlepszych restauracjach i delikatesach. Produkuje się ją z mięsa specjalnej rasy świń iberyjskich – Joselito, które żerują na obsadzonych dębami pastwiskach na południowym zachodzie Półwyspu Iberyskiego. Świnie te żyją w całkowitej swobodzie, pasąc się na słońcu i świeżym powietrzu, przemierzając ogromne przestrzenie pastwisk (na jedną świnię przypada około 4 hektarów pastwisk) żywiąc się żołędziami, trawami i ziołami. Dzięki temu ich mięso jest zdrowsze, bo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i naturalne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia oraz redukują cholesterol.

„JOSELITO to moje życie.”

Ferrán Adriá/ Restauracja El Bulli

 „JOSELITO to najwspanialsza szynka na świecie, tak jak i sam Joselito osobiście.”

Juan Mari Arzak/ Restauracja Arzak

 „Jeśli jest gdzieś ikona, która najlepiej reprezentuje istotę wartości gastronomicznych, to szynka JOSELITO. Tradycja, kultura, technika, sztuka i przyjemność chowa się za każdym plastrem szynki.”

Antoni Luis Aduriz/ Restauracja Mugaritz

„JOSELITO, twoje imię i twoja szynka to klejnot hiszpańskiej gastronomii.”

Hilario Arbelaitz/ Restauracja Zuberoa

krzysztof_janiszewski_joselito_i_robert_sowa.jpg