Jubileuszowe Święto Baraniny Ustroń 2015

Opublikowano: 16-08-2015

Jubileuszowe Święto baraniny i X Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny odbyły się w Ustroniu w sobotę 15 sierpnia 2015.

Głównymi organizatorami byli: Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim. 

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński, Burmistrz Miasta Ustroń, Uniwersytet  Śląski, Wyższa Szkoła Zarządzania w  Katowicach, Gazeta ustrońska, portal OX.PL i inni.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny są nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2015, który odbędzie się w dniach 22 – 23 września, gdzie wystartuje zwycięska ekipa, która otrzymała na ten cel  od KPP czek w wysokości 1500 zł. 

X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a www.rmgastro.pl 

Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana i jak żartowano na poziomie 511, gdyż wygrała ekipa: 

1 miejsce: Przemysław Gościniak, Tomasz Kemona – Hotel „Poziom 511” w Ogrodzieńcu, która otrzymała ponadto Przepiękny Puchar Burmistrza Miasta Ustronia dla najlepsze drużyny. 

II miejsce: Łukasz Wójcikiewicz, Ernest Gajownik – Hotel „Narvil” Serock

III miejsce: Michał Ziaja, Karol Płoch – Hotel „Hilton Garden Inn” Rzeszów

Ponadto gotowali:

Kamil Godlewski, Łukasz Milewski – Rest. „Przypraw Dopraw” Warszawa

Łukasz Trybulski, Piotr Stalka – Hotel „Diament” Zabrze

Tomas Jasinek, Vojta Hascik –  Junior Team Ołomuniec Czech Republik

Kamil Dąbrowski, Wiktor Stefaniak – Rest. Kuźnia Kulturalna Warszawa

Piotr Huszcz, Darek Cygan – Rest. „Piano” Lublin

image3

Święto Baraniny Ustroń 2015