Kalaya prezentuje australijskie smaki

Opublikowano: 26-05-2015

W sobotę 23 maja restauracja Kalaya – Taste of Australia uczestniczyła w  pikniku Polub Czasopisma organizowanym przez Wydawnictwo Agora dla czytelników. Do współpracy na Polub Czasopisma zostaliśmy zaproszeni do przez Magazyn Kuchnia, z którym wcześniej nasz Szef Kuchni – Paweł Kałuski – przygotowywał komplet australijskich przepisów do majowego wydania dodatku Grill.

Kalaya001

 

 

Na pikniku Polub Czasopisma po raz pierwszy zaprezentowaliśmy australijskie smaki Kalaya. Paweł Kałuski wybrał na tę okazję burgera z ekologiczną wołowiną (z polskiej hodowli Hereford Warmia), pieczonym burakiem, grillowanym ananasem, sałatą i sosem z pieczonej papryki w pszennej bułce z sezamem. Przy naszej plenerowej restauracji już od rana ustawiła się długa kolejka, a zespół Kalaya przez kilka następnych godzin wydał 300 burgerów dla Gości. Na deser czekała niespodzianka w postaci tradycyjnych ciastek ANZAC.
Kalaya003
******

Latem na mapie kulinarnej Warszawy, przy ul. Jasnej, pojawi się pierwsza restauracja australijska. Kalaya – Taste of Australia.

Kalaya w języku jednego z aborygeńskich plemion znaczy – emu. Pomysłodawcą i założycielem restauracji w Warszawie jest Greg Bateup. Kalaya powstaje z połączenia australijskich smaków i fascynacji kulinarnych oraz bogactwa świeżych produktów sezonowo dostępnych w Polsce.

KalayaLogo

Menu Kalaya Taste of Australia czerpie inspiracje z nowoczesnej sztuki kulinarnej Australii, która bazując na najwyższej jakości produktach umiejętnie łączy wpływy kuchni europejskich oraz azjatyckich. Produkty i tradycję w całość łączą australijskie techniki gotowania, które uwydatniają naturalne walory produktów przez błyskawiczną obróbkę cieplną w trakcie smażenia, grillowania lub gotowania na parze.

Smaki Kalaya to klasyczna australijska uczta, na której nie może zabraknąć świeżych owoców morza oraz najwyższej jakości wołowiny i jagnięciny. Znajdzie się również miejsce na egzotyczne trio rodem z oryginalnego jadłospisu rdzennych Australijczyków: krokodyl, kangur i emu. W oryginalną całość połączy je smak polskich i australijskich owoców oraz warzyw. Menu uzupełni karta wyjątkowych win pochodzących z Terra Australis.

Przestrzeń w Kalaya Taste of Australia docelowo zaplanowano na przyjęcie 65 gości (miejsca siedzące, przy stolikach, 250 m kw. powierzchni).
Specjalnością restauracji będą głównie obiady i lunche serwowane w godzinach otwarcia 11.00-23.00 oraz śniadania od godz. 7.00, siedem dni w tygodniu.

Zespół  restauracji stanowią: Greg Bateup (Właściciel Kalaya Taste of Australia), Katarzyna Bartoszak (General Manager Kalaya Taste of Australia) i Paweł Kałuski (Chief Executive Kalaya Taste of Australia).

https://www.facebook.com/kalayawarsaw
http://www.kalaya.pl/