Knajpa Roku według Gazety Wyborczej!

Opublikowano: 18-01-2017

Kieliszki na Próżnej wine kitchen – miejsce, w którym pierwsze skrzypce gra wino. W którym poszukujemy idealnej równowagi między tym, co w kieliszku, a tym, co na talerzu. Zbudowane w oparciu o doświadczenie zespołu stojącego za Butchery & Wine oraz Brasserie Warszawską oraz jednego z najlepszych polskich sommelierów, Pawła Demianiuka.

Zrzut ekranu 2017-01-18 o 21.04.34

Imponujące portfolio win w Kieliszkach oparte jest na własnym imporcie Vini e Affini, od małych i średnich producentów, wiodących w swoich regionach i apelacjach, przede wszystkim z Europy, z naciskiem na Włochy. Znamy naszych producentów i ich historie. W karcie nie brakuje win naturalnych i tych z rzadkich, endemicznych odmian, win tworzonych przez niestrudzonych obrońców tradycji, jak i pozytywnie zakręconych eksperymentatorów. Karta Kieliszków obejmuje kilkaset pozycji dostępnych na kieliszki – i będzie ciągle się zmieniać, zawsze mając w zanadrzu jakąś niespodziankę.

Zrzut ekranu 2017-01-18 o 21.04.24

Mateusz Karkoszka – głodny head chef Kieliszków na Próżnej zaczął gotować z głodu i wielki to głód być musiał, bo dziś trudno o stolik w otwartych niecałe półtora roku temu Kieliszkach, w których jest chefem. Zadanie miał nieproste – gotować w miejscu, w którym pierwsze skrzypce gra wino, a samych win na kieliszki jest ponad 200 pozycji.
Jak sam mówi – najtrudniejsze w byciu head chefem jest bezustanny wyścig z czasem, a największą satysfakcję osiąga, gdy dostawcy przywiozą towar wysokiej jakości. To pokazuje jak trudno wciąż być odpowiedzialnym w Polsce za kuchnię.

Zrzut ekranu 2017-01-18 o 21.04.54

Na szczęście dla nas i innych głodnych, Mateusz podjął wyzwanie, bo pewnie byłby świetnym meteorologiem, którym miał nadzieje zostać, ale czy dałoby to nam i wszystkim poszukiwaczom dobrego smaku tyle radości? Czy ktoś lepiej niż on codziennie od nowa znajdowałby tą idealną równowagę pomiędzy tym co w kieliszku, a tym co na talerzu? I choć sprzyjamy marzeniom, mamy nadzieję, że to jedno, w którym za 5 lat będziemy go spotykać jedynie w beach barze na Antypodach, się nie spełni… ?

Kuchnia Kieliszków nie wstydzi się polskiej tradycji, ale podchodzi do niej ze świeżym i twórczym zapałem. W menu obok pełnoprawnych dań znalazły się także talerzyki – drobne, oryginalne przekąski do wina, z których jesteśmy szczególnie dumni. Nasza kuchnia pozyskuje najwyższej jakości produkty od małych, lokalnych dostawców – stawiamy im równie wysokie wymagania, co współpracującym z nami winiarzom.

Zrzut ekranu 2017-01-18 o 21.05.20

Kieliszki mają przyjemność mieścić się w odnowionej kamienicy przy ul. Próżnej 12. Główną ścianę lokalu zajmuje wykonana ręcznie przez Mariusza Tarkawiana grafika „Leksykon 2015”. Odzyskująca właśnie dawny blask ulica Próżna to jedyna ocalała obustronnie ulica warszawskiego getta.
Kamienica pod numerem 12 zapisała się w szczególny sposób w historii polskiej kultury – to tutaj w kultowej powieści Leopolda Tyrmanda „Zły” mieściła się siedziba Spółdzielni Pracy „Woreczek”, która stanowiła przykrywkę dla przestępczej działalności złowrogiego Filipa Merynosa.

Zrzut ekranu 2017-01-18 o 21.04.18

Przybywajcie i zapełniajcie Kieliszki na Próżnej – zrobią wszystko, byście znów do nich wrócili!

image002