Jak to w Poznaniu ser smażyli…
Opublikowano: 03-01-2010
21 października 2009 r. w WSHiG w Poznaniu odbył się kulinarny konkurs „Konkurs na Danie z Sera Smażonego” Jego organizatorem była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL, przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.
Patronat nad imprezą sprawował JM rektor, dr Roman Dawid Tauber. Został on poproszony o to, by przewodniczył składowi jury i jednocześnie ufundował nagrodę w postaci dwóch semestrów bezpłatnej nauki w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Gosciem specjalnym była m.in Hanna Szymanderska autorka doskonałych książek o tematyce kulinarnej oraz Teofilos Vafidis Mistrz Kuchni Greckiej.
JM rektor, dr Roman Dawid Tauber oraz przedstawicielki ZSG.w Warszawie na ul. Poznańskiej.
Celem konkursu było opracowanie nowej receptury dań z regionu kuchni wielkopolskiej, w oparciu o wielkopolski ser smażony produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską TOP-TOMYŚL. Mogły to być: przystawka, zupa, danie główne lub deser.
Ufundowano następujące nagrody:
I miejsce – telewizor LC
II miejsce– laptop
III miejsce – wieża
Przewidziano także dyplomy dla wyróżnionych uczestników, oraz nagrodę dodatkową – dwa bezpłatne semestry nauki w WSGiH w Poznaniu.
Z całej Polski do konkursu zgłoszono 63 przepisy pochodzące z 58 zgłoszeń. Z tej dużej puli do finału zakwalifikowano 12 drużyn (jedno lub dwuosobowych).
Z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijarowskiego w Warszawie, przy ul. Poznańskiej 6/8 zakwalifikowano 4 drużyny.
Trzy drużyny przygotowała Krystyna Radziwon. Były to drużyny jednoosobowe:
1. Marcin Zawadzki – klasa IIi Kucharz „Chrusty poznańskie”
2. Jan Szczerba – klasa IIa TOUG „Banany w panierce z sosem wielkopolskim z sera smażonego”
Jan Szczerba odbiera nagrodę.
3. Damian Radomski– klasa IIa TOUG „Muszelki z sosem wielkopolskim”
Damian Radomski odbiera nagrodę.
Eugenia Kościk przygotowała jedną drużynę dwuosobową:
– Marek Janiszewski – klasa IVh Kucharz
– Michał Pytka– klasa IVh Kucharz.
Uczniowie przygotowali potrawę „Mieszki wielkopolskie”.
Marek Janiszewski odbiera nagrodę.
Michał Pytka odbiera nagrodę.
Zwycięzcą konkursu został Marcin Zawadzki z klasy II i. Wszyscy uczestnicy są finalistami konkursu w Poznaniu. Marcin Zawadzki otrzymał telewizor i wygrał rok bezpłatnej nauki w WSHiG w Poznaniu. Pozostali finaliści otrzymali wyróżnienia, pamiątkowe dyplomy i profesjonalne zestawy noży szefa kuchni. Laureaci mają prawo posługiwania się w danych biograficznych uzyskaną nagrodą i wyróżnieniem.
Krystyna Radziwon ze swoimi uczniami.