Jak to w Poznaniu ser smażyli…

Opublikowano: 03-01-2010

21 października 2009 r. w WSHiG w Poznaniu odbył się kulinarny konkurs „Konkurs na Danie z Sera Smażonego” Jego organizatorem była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL,  przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.



image033.jpg

Patronat nad imprezą sprawował JM rektor, dr Roman Dawid Tauber. Został on poproszony o to, by przewodniczył  składowi jury i jednocześnie ufundował nagrodę w postaci dwóch semestrów bezpłatnej nauki w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.  Gosciem specjalnym była m.in Hanna Szymanderska autorka doskonałych książek o tematyce kulinarnej oraz Teofilos Vafidis  Mistrz Kuchni Greckiej.

image001.jpg 

            JM rektor, dr Roman Dawid Tauber oraz przedstawicielki  ZSG.w Warszawie na ul. Poznańskiej.

Celem konkursu było opracowanie nowej receptury dań z regionu kuchni wielkopolskiej, w oparciu o wielkopolski ser smażony produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską TOP-TOMYŚL. Mogły to być: przystawka,  zupa, danie główne lub deser.

Ufundowano następujące nagrody:

            I miejsce – telewizor LC

            II miejsce– laptop 

            III miejsce – wieża

Przewidziano także dyplomy dla wyróżnionych uczestników, oraz nagrodę dodatkową – dwa bezpłatne semestry nauki w WSGiH w Poznaniu. 

 Z całej Polski do konkursu zgłoszono 63 przepisy pochodzące z 58 zgłoszeń. Z tej dużej puli do finału zakwalifikowano 12 drużyn (jedno lub dwuosobowych). 

Z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijarowskiego w Warszawie, przy ul. Poznańskiej 6/8 zakwalifikowano 4 drużyny.

Trzy drużyny przygotowała Krystyna Radziwon. Były to drużyny jednoosobowe:

1. Marcin Zawadzki – klasa IIi Kucharz „Chrusty poznańskie”

image003.jpg  

image005.jpg

image007.jpg

image010.jpg  

2. Jan Szczerba – klasa IIa TOUG „Banany w panierce z sosem wielkopolskim z sera smażonego”

image011.jpg          image013.jpg

 

image015.jpg 

                                                         Jan Szczerba odbiera nagrodę. 

3. Damian Radomski– klasa IIa TOUG „Muszelki z sosem wielkopolskim”

  image011.jpg         image019.jpg

image021.jpg   

                                                     Damian Radomski odbiera nagrodę

Eugenia Kościk przygotowała jedną drużynę dwuosobową:

– Marek Janiszewski – klasa IVh Kucharz

– Michał Pytka– klasa IVh Kucharz.

Uczniowie przygotowali potrawę „Mieszki wielkopolskie”.

image023.jpg          image025.jpg

 

image021.jpg 

                                                          Marek Janiszewski odbiera nagrodę.

image029.jpg 

                                                         Michał Pytka odbiera nagrodę.   

Zwycięzcą konkursu został Marcin Zawadzki z klasy II i. Wszyscy uczestnicy są finalistami konkursu w Poznaniu. Marcin Zawadzki otrzymał telewizor i wygrał rok bezpłatnej nauki w WSHiG w Poznaniu. Pozostali finaliści otrzymali wyróżnienia, pamiątkowe dyplomy i profesjonalne zestawy noży szefa kuchni. Laureaci mają prawo posługiwania się w danych biograficznych uzyskaną nagrodą i wyróżnieniem. 

image031.jpg 

image035.jpg

image035.jpg 

                                                          Krystyna Radziwon ze swoimi uczniami.

image039.jpg

image041.jpg