Krajowy finał okrągłej 10tej Edycji Finlandia Vodka Cup

Opublikowano: 30-11-2009

288_finlandia_cup_09.jpg 

30 listopada 2009 roku, w warszawskim klubie Capitol, odbył się Finał Konkursu Barmańskiego Finlandia Vodka Cup. Najlepsi barmani z całej Polski, którzy zostali wyłonieni w ogólnopolskich eliminacjach, walczyli o miano najlepszego barmana w kraju. Zwyciężył Waldemar Mucha, reprezentujący Klub Chilli z Rzeszowa

finlandia_logo_blue_red_1.jpg 

Zadaniem dwudziestu finałowych uczestników było przygotowanie trzech koktajli na bazie Finlandia® Vodka w kategorii:

– Aperitif

– Long Drink

– Quick Mix.

Uczestników oceniało sześć komisji degustacyjnych, z których każda składała się z trzech osób. W skład komisji weszli między innymi przedstawiciele firmy Brown-Forman Polska – importera i dystrybutora FV, Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów, czołowi reprezentanci świata gastronomicznego

i barmańskiego oraz Globalny Ambasador marki Finlandia® Vodka Markku Raittinen. Komisje degustacyjne oceniały konkursowe drinki uwzględniając ich wygląd, aromat, smak oraz ogólne wrażenie. Uczestników oceniała również komisja techniczna, w skład której weszli sędziowie ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Na ocenę techniczą składała się manipulacja szkłem, prezentacja składników, całkowita sprawność i postawa uczestnika oraz wykonanie garnirunku.

297_finlandia_cup_09.jpg

Zdobywcą największej ilości punktów w obu kategoriach był Waldemar Mucha, reprezentujący rzeszowski klub Chilli. Waldek będzie reprezentował Polskę na 12-tym  Międzynarodowym Konkursie Finlandia Vodka Cup, który odbędzie się na początku 2010 roku w Laponii.

Tegoroczny zwycięzca opracował oryginalne przepisy i przygotował koktajle w dwóch kategoriach:  Aperitif

o nazwie „White & Black” oraz Long Drink „Night Fantasy”.

Przepisy Waldemara Muchy:

WHITE & BLACK

40 ml Finlandia® Blackcurrant Fusion

10 ml sok z limonki

10 ml De Kuyper Triple Sec

10 ml Vermouth Dry

NIGHT FANTASY

40 ml Finlandia® Mango Fusion

20 ml Frangelico

10 ml sok z limonki

100 ml sok jabłkowy

top-up tonic

W trzeciej kategorii, Quick Mix, na 10 minut przed rozpoczęciem konkurencji barmani otrzymali kosz

z produktami, z których musieli wybrać składniki drinka. Na opracowanie receptury konkursowego koktajlu uczestnicy mieli  5 minut. Dodatkowe minuty oznaczały utratę cennych punktów. Każdy prezentowany w tej konkurencji drink, musiał mieć oryginalną recepturę bazującą na Finlandia® Vodka lub jej wariancie smakowym: Lime, Grapefruit, Mango, Cranberry, Blackcurrant lub Redberry.

  182_finlandia_cup_09.jpg

Konkurs poprowadziła Dorota Wellman oraz Patryk Le Nart. Po zakończeniu części oficjalnej goście bawili się w klubie Capitol, gdzie o oprawę muzyczną i wyśmienitą zabawę zadbał Matt Kowalsky.275_finlandia_cup_09.jpg