Kuchnia Przyszłości – Kuchnia Szkoleniowa Nestlé Professional.

Opublikowano: 29-10-2009

img_9821_resize.jpg

26 października 2009 roku, w siedzibie Nestlé Polska S.A. została otwarta Kuchnia Szkoleniowa Nestlé Professional.

Kuchnia Szkoleniowa powstała na bazie wieloletnich doświadczeń oraz współpracy opartej na partnerstwie w kontaktach z Szefami Kuchni, Restauratorami, a także Operatorami i Dystrybutorami. Jej otwarcie jest elementem realizowanej misji firmy – tworzenia profesjonalnych i kreatywnych rozwiązań w zakresie żywienia dla Klientów rynku OOH, w celu wspierania rozwoju ich biznesu.

img_9816_resize.jpg

Podstawowym celem otwarcia Kuchni jest przybliżanie edukacji kulinarnej wśród kucharzy, szefów kuchni, cukierników oraz szefów cukierni, a także uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. „Dzięki Kuchni Szkoleniowej Nestlé Professional będziemy mogli udzielać jeszcze większego wsparcia naszym Partnerom, poprzez m.in. wspólne szkolenia i warsztaty kulinarne oraz wymianę poglądów i doświadczeń” – mówi Jerzy Pasikowski, Korporacyjny Doradca Kulinarny Nestlé Professional. W nowej kuchni przybliżymy Klientom praktyczną wiedzę na temat pełnego wykorzystania produktów firmy w gastronomii, a także wyposażymy ich w wiedzę, którą powinni posiadać przy stosowaniu nowych produktów.

img_9809_resize.jpg

W ramach dostarczania kreatywnych rozwiązań Klientom i promowania globalnej strategii Nestlé – Nutrition, Health & Wellness, Nestlé Professional realizuje program edukacyjny „Dekadówki”.       W ramach projektu skierowanego do pracowników szkolnych stołówek wydano „20 pomysłów na smaczne i zdrowe dania obiadowe”. Jest to propozycja dla szkolnych intendentek, zawierająca kompleksową pomoc w komponowaniu pożywnych i prawidłowo zbilansowanych zestawów obiadowych dla dzieci i młodzieży, z uwzględnieniem ich potrzeb żywieniowych i typu posiłków serwowanych w placówkach edukacyjnych.

img_9827_resize.jpg

Nestlé Professional to dział koncernu spożywczego Nestlé, który zajmuje się kompleksową obsługą rynku Out-of-Home. Funkcjonuje na dwóch płaszczyznach: gastronomia (produkty kulinarne dla rynku Out-of- Home) oraz vending (ekspresy kawowe i automaty dystrybuujące gorące napoje oraz przekąski), poprzez Autoryzowanych Dystrybutorów i Operatorów, oraz własny zespół Handlowców – Nescafé Service. Nestlé Professional jest jednym z liderów na rynku kawy i produktów spożywczych przeznaczonych do zbiorowego żywienia. Zajmuje pierwszą pozycję na rynku HoReCa m.in. w kategoriach sosy, zupy oraz buliony w proszku. * Oferuje swoim partnerom produkty takich marek jak: NESTLÉ, WINIARY, MAGGI, NESCAFÉ, BUONDI. Jest promotorem talentów kulinarnych wśród klientów organizując konkursy dla młodzików, kucharzy i amatorów dobrego gotowania, m.in.: Olimpiada Smaku.

*Dane za GFK Polonia, Raport Gastronomiczny 2009

 

img_9834_resize.jpg

Wywiad z Jerzym Pasikowskim – Korporacyjnym Doradcą Kulinarnym Nestlé Professional


Skąd pomysł na stworzenie Kuchni Szkoleniowej Nestlé Professional?

Kuchnia szkoleniowa Nestlé Professional powstała na bazie wieloletnich doświadczeń zdobytych w kontaktach z Szefami Kuchni, Restauratorami oraz Operatorami i Dystrybutorami. Jest wcieleniem w życie idei stworzenia centrum wiedzy kulinarnej, będącego odzwierciedleniem wartości biznesowych Nestlé Professional.

Jaki jest cel powstania Kuchni?

Naszym podstawowym celem, jest wsparcie wiedzy kulinarnej kucharzy i szefów kuchni oraz cukierników i szefów cukierni, jak również uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Dzięki Kuchni Szkoleniowej Nestlé Professional będziemy mogli udzielać jeszcze większego wsparcia naszym Partnerom, poprzez m.in. wspólne szkolenia i warsztaty kulinarne oraz wymianę poglądów i doświadczeń. To także znaczące, fachowe wsparcie dla naszych Dystrybutorów i Operatorów, poprzez przybliżanie praktycznej wiedzy na temat pełnego wykorzystania produktów Nestlé Professional w gotowaniu.

Poprzez prezentacje kulinarne i szkolenia chcemy pokazać, że produkty Nestlé Professional intuicyjnie „podpowiadają” liczne rozwiązania dla gastronomii. Wszystkie te działania zasadniczo przybliżą wiedzę na temat produktów Nestlé Professional, ale równocześnie będą bodźcem do nawiązania kontaktów oraz wymiany profesjonalnej wiedzy i doświadczeń w środowisku gastronomicznym.

Jak została urządzona Kuchnia Szkoleniowa Nestlé Professional?

Kuchnia szkoleniowa posiada 11 identycznych stanowisk szkoleniowych, przy których jednorazowo mogą gotować 22 osoby i 1 stanowisko prezentacyjne dla instruktora. Jest wyposażona w wysokiej klasy sprzęt kuchenny renomowanych, światowych firm. Są wśród nich między innymi dwustrefowe profesjonalne płyty indukcyjne, piece konwekcyjno parowe z najnowocześniejszymi panelami sterującymi, sprzęt chłodniczy i mrożący, rozdrabniarki, maszyny mieszające oraz wiele innych, niezbędnych urządzeń kuchennych; ponadto, pełny asortyment koneserskiego, drobnego sprzętu kuchennego. Sala degustacji kawy jest wyposażona w profesjonalny stół do przeprowadzania testów sensorycznych i pełną gamę maszyn vendingowych do przygotowywania i serwowania napojów gorących.

Jaka jest rola Doradcy Kulinarnego?

To kompleksowe zarządzanie Kuchnią Szkoleniową jako całością, a w tym uczestnictwo w rozwoju i tworzeniu nowych receptur, monitoring trendów rynkowych, animacja spotkań z reprezentantami środowiska kulinarnego, wymiana doświadczeń. Jest to kolejne wyzwanie, dające jednocześnie możliwość realizacji i rozwijania zawodowej pasji. 

Wywiad przeprowadziła Beata Krawczyk