Kulinarne emocje w Cook Story by Samsung

Opublikowano: 30-09-2017

Cook Story by Samsung to cykl niecodziennych, inspirujących spotkań dla wszystkich miłośników dobrych smaków. Z okazji otwarcia nowego showroomu oraz wyjątkowej szkoły gotowania, Samsung Electronics Polska gościł znanego na całym świecie szefa kuchni, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin, Michela Roux Jr.

Spotkanie z Michelem Roux to nie koniec kulinarnych emocji! Jeśli chcesz wyjść ze swoimi kucharskimi popisami poza cztery ściany kuchni, uczyć się sztuki gotowania od najlepszych lub po prostu przyjemnie spędzić czas w gronie miłośników dobrych smaków, wybierz się na Wilanów, by wziąć udział w niecodziennych spotkaniach Cook Story by Samsung. Co wydarzy się w nadchodzących tygodniach?

Cook Story – ta historia nadal trwa

Na wszystkich miłośników orientalnych smaków czeka szef kuchni warszawskiego Sheratonu Marcin Sasin, który zabierze uczestników w egzotyczną podróż po Azji – jej przyprawach, smakach i aromatach. Do świata wegańskiego curry zaprosi nas z kolei Beata Pawlikowska. Znana pisarka, podróżniczka i dziennikarka ujawni rąbka tajemnicy swojej szczęśliwej kuchni, zdradzając sekrety egzotycznych przysmaków karmiących ciało i duszę. Czymś „na słodko” uraczy nas zaś Rafał Gajownik – wybitny szef cukierni, który zabierze swoich gości w świat pysznych, słodkich tart. Na warszawskim Wilanowie czekać na Was będą także pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro oraz prawdziwy artysta w kuchni Aleksander Baron. W weekendy swoje kulinarne JUNIOR STORY dla najmłodszych poprowadzą półfinaliści MasterChef Junior Bruno Pluciński i Patryk Piskorz.

_mg_0113

 

Gotuj jak szef kuchni

Jako przedsmak nadchodzących wydarzeń przedstawiamy autorskie przepisy Michela Roux Jr., które przygotował podczas swojej wizyty w Cook Story by Samsung. Teraz możesz przygotować je we własnej kuchni.

Rissoto z makaronem fregola i krewetkami Tiger

Składniki na 2 osoby:

125 g makaronu fregola

6 krewetek Tiger

1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona

1 ząbek czosnku

160 ml wytrawnego białego wina

1 łyżka masła

60 g kiełbasy Nduja

½ łyżki mascarpone

1 cytryna

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

Sałata rzymska lub małe liście innej sałaty

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Sól

1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Obierz i oczyść krewetki, zmiażdż ich głowy i pancerze, a następnie włóż je do rondla. Dodaj czosnek, tymianek i liść laurowy. Gotuj na dużym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodaj wino i obficie zalej wodą, gotuj przez 15 minut. Następnie przecedź całość przez sito. Uduś szalotkę na maśle, a następnie dodaj fregolę. Obtocz ją w maśle, powoli dolewaj gorący bulion i gotuj jak klasyczne risotto przez około 15 minut. Dopraw solą i mascarpone.

Upraż płatki migdałów na suchej patelni, a obrane krewetki przysmaż na oliwie z oliwek. Uduś kiełbasę Nduja na tej samej patelni i poczekaj, aż wypuści sok.

Udekoruj głęboki talerz krewetkami, płatkami migdałów, kawałkami Nduja i wytopioną z niej oliwą. Dodaj skórkę z cytryny oraz kilka liści sałaty pokropionych oliwą.

_mg_0284

Gorący, płynny deser Emily

Składniki na 4 osoby:

125 g delikatnego masła

125 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

3 jajka

2 łyżki stołowe przesianej białej mąki

125 g cukru

4 głębokie remakiny lub inne foremki, o wymiarach ok. 8×6 cm

Wykonanie:

Rozpuść masło i czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Wymieszaj razem jajka, cukier i mąkę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nie przejmuj się, jeśli zostaną drobne, pojedyncze grudki). Następnie dodaj roztopione masło i czekoladę. Powstałą masę wlej do foremek, a następnie wstaw do piekarnika bądź włóż do lodówki.

Jeśli od razu zdecydujesz się na pieczenie, umieść pojemniki z masą w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na od 4 do 10 minut (jeśli pieczesz masę wyjętą prosto z lodówki, dodaj do tego czasu 2 minuty). Po wyjęciu z piekarnika odstaw gorący deser na ok. 1 minutę. Następnie podawaj w foremkach lub delikatnie wyłóż na talerz. Gotowy deser powinien być gorący i płynny.

Cook Story by Samsung to inspirująca szkoła gotowania, w której  pod okiem uznanych szefów kuchni uczestnicy udoskonalą swoje kulinarne umiejętności. W tej interesującej przestrzeni znajduje się również showroom, w którym można obejrzeć z bliska sprzęty AGD marki Samsung.

Wszystkie informacje na temat  organizowanych warsztatów oraz prowadzących znaleźć można na stronie: www.cookstory.pl i na Facebooku: https://www.facebook.com/CookStorybySamsung/

_mg_0216

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED. 
Więcej informacji można znaleźć na stronach: http://samsungmedia.pl oraz http://news.samsung.com.