Kulinarne lekcje z Okrasą
Opublikowano: 05-10-2009
Polska Kuchnia nie zna granic. Przekonały się o tym uczestniczki wyjątkowych warsztatów kulinarnych, które 28 września odbyły się w warszawskiej Restauracji Belvedere. Na zaproszenie Polish Vodka Assosiation w lekcjach prowadzonych przez znanego kucharza Karola Okrasę wzięło udział kilkanaście przedstawicielek ambasad z różnych zakątków świata.
Kulinarną podróż po Polsce zaczęła się od nauki przygotowania tradycyjnych polskich pierogów. Panie Ambasadorowe poznały tajniki odpowiednich proporcji składników ciasta, tak by było ono miękkie
i delikatne. Pod czujnym okiem mistrza Okrasy sporządzono także różne nadzienia – od popularnego
w naszym kraju nadzienia mięsnego, aż po nieco bardziej egzotyczne nadzienie ze szpinaku z dodatkiem parmezanu. To ostatnie szczególnie przypadło do gustu wegetariankom obecnym na spotkaniu.
Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i było okazją do wymiany doświadczeń. Każda z Pań Ambasadorowych przedstawiła swój sposób na zawinięcie ciasta. Widać było jak bardzo może różnić się ta sama potrawa w Azji, Ameryce Południowej i Europie.
Wrześniowe spotkanie było pierwszym z planowanego na kolejne miesiące cyklu „Kulinarne podróże
z Okrasą w Belvedere”. Podczas trwania warsztatów przedstawicielki korpusu dyplomatycznego, akredytowanego w Warszawie, będą miały okazję dowiedzieć się więcej m.in. na temat różnorodnych sposobów przyrządzania polskich ryb czy też wykorzystania w kuchni aromatu grzybów. Jedno ze spotkań poświęcone będzie kulinarnej tradycji bożonarodzeniowej.
Celem spotkań w Restauracji Belvedere wspieranych przez Polish Vodka Association, firmę Philipiak Polska, firmę Tedmar oraz Allegro jest promocja Polski poprzez rozpowszechnianie tradycji polskiej kuchni i kultury stołu. Jak podkreślają organizatorzy dzięki tym spotkaniom Polska zyskuje swoich wpływowych „ambasadorów” na całym świecie.
Kulinarną podróż po Polsce zaczęła się od nauki przygotowania tradycyjnych polskich pierogów. Panie Ambasadorowe poznały tajniki odpowiednich proporcji składników ciasta, tak by było ono miękkie
i delikatne. Pod czujnym okiem mistrza Okrasy sporządzono także różne nadzienia – od popularnego
w naszym kraju nadzienia mięsnego, aż po nieco bardziej egzotyczne nadzienie ze szpinaku z dodatkiem parmezanu. To ostatnie szczególnie przypadło do gustu wegetariankom obecnym na spotkaniu.
Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i było okazją do wymiany doświadczeń. Każda z Pań Ambasadorowych przedstawiła swój sposób na zawinięcie ciasta. Widać było jak bardzo może różnić się ta sama potrawa w Azji, Ameryce Południowej i Europie.
Wrześniowe spotkanie było pierwszym z planowanego na kolejne miesiące cyklu „Kulinarne podróże
z Okrasą w Belvedere”. Podczas trwania warsztatów przedstawicielki korpusu dyplomatycznego, akredytowanego w Warszawie, będą miały okazję dowiedzieć się więcej m.in. na temat różnorodnych sposobów przyrządzania polskich ryb czy też wykorzystania w kuchni aromatu grzybów. Jedno ze spotkań poświęcone będzie kulinarnej tradycji bożonarodzeniowej.
Celem spotkań w Restauracji Belvedere wspieranych przez Polish Vodka Association, firmę Philipiak Polska, firmę Tedmar oraz Allegro jest promocja Polski poprzez rozpowszechnianie tradycji polskiej kuchni i kultury stołu. Jak podkreślają organizatorzy dzięki tym spotkaniom Polska zyskuje swoich wpływowych „ambasadorów” na całym świecie.