KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009 i Ogólnopolska Kulinarna Prezentacja Regionów za nami

Opublikowano: 28-09-2009

dsc00407_resize.jpg

26 września 2009 r. w KROCZYCACH  k / Zawiercia odbyło się KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009  połączone z Ogólnopolskimi Kulinarnymi  Prezentacjami Regionów.

  Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2009 :  

– Waldemar Hołówka – Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI 

– Wójt Urzędu Gminy KROCZYCE – inż. Stefan Pantak

– Zajazd HETMAN Lgota Murowana  – właściciel Bogusław Bugaj

– JURA HOTEL Kroczyce – właściciel Agnieszka Spera – Tylkowska  

Patronat honorowy:

– Marszałek Sejmiku Śląskiego

– Starosta Zawierciański

– Śląska Organizacja Turystyczna

– Patronat organizacyjno- merytoryczny: Fundacja KLUB SZEFÓW KUCHNI

Celem imprezy było zaprezentowanie zawodu kucharza oraz wszelkich elementów związanych z jego pracą, a przede wszystkim prezentacje dorobku w zakresie kuchni regionalnych.

Niemniej ważnym elementem była prezentacja firm partnerskich, przyjaznych dla całego rynku hotelarsko – gastronomicznego.

 

W Ogólnopolskich  Kulinarnych Prezentacjach  Regionów wzięli udział:

1. Mazowsze

– Ryszard Dudziak – Restauracja Bakata Hotel Gromada oraz – Krzysztof Sutkowski – Dom Polonii w Pułtusku

dsc00413_resize.jpg

2. Świętokrzyskie

 Kamil Morkisz, Wiesław Tyrała, Robert Kopacz, Mirosław Ciołek

dsc00399_resize.jpg

3. Dolnośląskie

Hotel Verde Montana Kudowa Zdrój : Klaudia Włoch, Miłosz Gajek , Łukasz Konik , Jędrzej Mącik, Bartosz Kondracki

4. Mazowsze–  Hotel Mrówka Warszawa – Tomasz Słodownik,  Sławomir Gańko

5. ,,Ostraváci" –  Stowarzyszenie kucharzy i cukiernikow Republiky Czeskiej, region Morawy i Śląsk.

– Karel Drápal, Vladana Horychová, Vendula Horychová.

 

6. Małopolska -Kraków– Marcin Parda,  Damian Szczuka

7. Polska Grupa Carvingowa – Krakowskie Warsztaty Carvingowe; – Paweł Peroń, Filip Rosa , Mateusz Dźwigał 

dsc00411_resize.jpg

Organizowanej imprezie jak co roku przyświecał cel charytatywny, którego inicjatorem była Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Pieniądze zebrane ze sprzedaży cegiełek, które jednocześnie były kuponami do głosowania, a tym samym wyborem najlepszej kuchni regionalnej, zostały przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej. W tym roku została zebrana niebagatelna

kwota – 5688 zł.

Odbyło się też wielkie gotowanie gulaszu ponadregionalnego w którym udział wzięli:

– Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni

– Mirosław Drewniak – Fundacja Klub Szefów Kuchni

– Wiesław Wróblewski –  Beskidzki Klub Kulinarny

– Jacek Jakubczak – Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Lublin

– Janusz Skrobot – Kanclerz Kłodzkiego  Klubu Kulinarnego

– Paweł Jadczyk – Menager Zajazdu Hetman

– Sebastian Humski – Szef Kuchni Zajazd Hetman

poegnanie_lata_kroczyce_031_resize.jpg

Ponad 300 kg gulaszu też wspomogło organizowaną akcję charytatywną , a że był bardzo smaczny, to bardzo krórko trwała akcja z jego wydaniem i  konsumpcją.

Zwycięzcami tegorocznej VII edycji Ogólnopolskich Kulinarnych Prezentacji Regionów zastała ekipa z Dolnego Śląska z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju w składzie: Klaudia Włoch , Łukasz Konik, Miłosz Gajek, Jędrzej Mącik i Bartosz Kondracki .

poegnanie_lata_kroczyce_088_resize.jpg

II Miejsce przypadło ekipie z regionu Świętokrzyskiego reprezentowanej przez: Kamila Morkisz, Wiesława Tyrałę, Roberta Kopacz i Mirosława Ciołek.

III miejsce zajęła ekipa z Mazowsza reprezentowana przez Ryszrda Dudziaka, Szefa Kuchni z Hotelu Gromada – Restauracja Bakata i Krzysztofa Sutkowskiego, Szefa Kuchni z Domu Polonii w Pułtusku.

Główną nagrodą dla zwycięskiej ekipy był weekendowy pobyt dla dwojga w Hotelu ,,Fajkier" Wellness&SPA. Pobyt objął dwa noclegi w luksusowym apartamencie ,,Muzycznym", całodzienne wyżywienie, romantyczną kolację, korzystanie z sauny fińskiej, łaźni parowej, basenu oraz weekendowy rejs promem Unity Line i upominki od sponsorów.

Tradycyjnie jak co roku całość imprezy prowadzona była – oczywiście z domieszką pikantnego humoru -przez Krzysztofa Skibę.

poegnanie_lata_kroczyce_004_resize.jpg 

Waldemar Hołówka