Łódzkie Nagrody Kulinarne 2017 rozdane

Opublikowano: 02-10-2017

Gala rozdania Łódzkich Nagród Kulinarnych 2017 (5)

My znamy najlepsze łódzkie restauracje! 

W czwartek 28 września, podczas uroczystej gali w hotelu Tobaco wręczono Łódzkie Nagrody Kulinarne – wyróżnienia dla najlepszych restauracji, kawiarni i osób związanych z lokalną gastronomią.

Wydarzenie już po raz drugi zorganizował portal Jemy w Łodzi, którego ideą jest promocja łódzkich restauracji. – Zależy nam, by pokazać mieszkańcom miasta, że pod względem kulinarnym mamy się czym pochwalić – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. – Restauracje i kawiarnie w naszym mieście prezentują coraz wyższy poziom, a my chcemy nagrodzić najlepszych z najlepszych i docenić wysiłki restauratorów i szefów kuchni.

Nagrody przyznano w dziesięciu kategoriach. Laureatów dziewięciu z nich wyłoniło jury, w składzie którego, obok Izabelli Borowskiej i Agaty Zarębskiej z Jemy w Łodzi, znaleźni się również: Magda Klimczak, autorka bloga daretocook.pl, Robert Głyda, szef kuchni i ekspert kulinarny firmy Primulator oraz Radosław Paruszewski, pasjonat gotowania i podróżnik. Dziesiątą nagrodę przyznała publiczność, która na swoich faworytów głosowała w smsowym plebiscycie.

Gala rozdania Łódzkich Nagród Kulinarnych 2017 (2)

Wielkim wygranym tegorocznej edycji Łódzkich Nagród Kulinarnych okazała się restauracja Filharmonia Smaku (ul. Pabianicka 132), która zwyciężyła w kategorii Najlepsza Restauracja Roku. Jury doceniło także jej szefa kuchni, Kamila Skroka, który uznany został za najlepszego w mijającym roku. Trzecie wyróżnienia przyznali restauracji łodzianie, którzy nagrodzili ją Nagrodą Publiczności.

Trzema tytułami może pochwalić się również restauracja Senoritas (ul. Moniuszki 1A), która wygrała w kategoriach Najlepsza Restauracja Tematyczna oraz Najlepsza Obsługa, a pracującą na co dzień w tej restauracji Anetę Falkowską wyróżniono tytułem Najlepszej Kelnerki Roku.

W kategorii Najlepsza Cukiernia, Piekarnia lub Lodziarnia drugi rok z rzędu zwyciężyła piekarnia Montag (ul. Piotrkowska 107). Jury doceniło jej konsekwentne dążenie do doskonałości i nieustającą pracę nad podnoszeniem jakości oferowanych produktów. Po raz drugi triumfowała również klubokawiarnia Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9), która podobnie jak rok temu zdobyła tytuł Najlepszej Kawiarni. Nagroda za najlepszy wystrój powędrowała zaś do Fariny Bianco (ul. Piłsudskiego 14), którą wyróżniono za wykreowanie stylowego, nowoczesnego i wyjątkowego wnętrza.

– Zależy nam na promocji lokalnych restauracji nie tylko wśród łodzian, dlatego jedną z nagród jest wyróżnienie dla Ambasadora Łódzkiej Gastronomii – mówi Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi. – Przyznajemy je osobom, które swoją pracą i sukcesami zawodowymi na arenie ogólnopolskiej czy międzynarodowej przyczyniają się do popularyzacji lokalnej kuchni i kierują uwagę smakoszy na nasze miasto. W tym roku tytuł otrzymał Maciej Rosiński z restauracji Affogato, którego talent i wiedza doceniana jest podczas najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie.

Gala rozdania Łódzkich Nagród Kulinarnych 2017 (4)

Partnerami tegorocznej gali byli: Łódzkie Centrum Wydarzeń, Hotel Tobaco, który po raz drugi gościł restauratorów w swoich wnętrzach oraz firma Elpro, dystrybutor programów sprzedaży dla gastronomii. Wydarzenie honorowym patronatem objęła Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska, do współpracy zaproszono też lokalne firmy, które na co dzień współpracują z łódzkimi restauratorami i dobrze znają lokalny rynek gastronomiczny. Producent i dystrybutor win, firma Jantoń, zadbał, by goście gali mieli czym uczcić sukcesy swoich restauracji. Jej stoisko było ozdobą wydarzenia, na którym przy kieliszku wina można było posłuchać fachowych porad na temat gronowych trunków. Nagrody dla zwycięzców ufundowały również firmy Kuchnie Świata, Quba Cafe, Primulator oraz Akademia Czekolady Callebaut.