Mistrzostwa Polski w Deserach Expo Sweet 2016

Opublikowano: 24-02-2016

Ósma edycja Targów Expo Sweet odbyła się w dniach 21-24 lutego 2016, w hali targowej MTPolska przy ul. Marsa 56 w Warszawie. Podczas tych najsłodszych targów w Polsce , każdego dnia mogliśmy oglądać  zmagania konkursowe:

21.02 – Międzynarodowy Konkurs Tortów

22.02 – Puchar Polski w Carvingu

23.02 – Mistrzostwa Polski w Deserach

24.02 – VI Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.

Trzeciego dnia targów odbył się konkurs Mistrzostwa Polski w Deserach Expo Sweet 2016. W konkursie wzięło udział 18 ekip – w każdej dwie osoby. Cukiernicy przyjechali z całej Polski aby powalczyć o tytuł Mistrza. 

Poziom konkursu z roku na rok podnosi się a wraz z nim rośnie ranga konkursu – słowa Bożena Sikoń-Wojtal  – przewodnicząca Jury

W Jury konkursu zasiadły takie znakomitości jak: Bożena Sikoń-Wojtal, Jarosław Uściński, Rafał Godziemski, Iwona Niemczewska,  Jarosław Walczyk, Paweł Małecki, Jerzy Łukasik oraz gość specjalny Walter G. Vogt.

DSC_6275

Tematem konkursu było polskie jabłko i polski ser. I to właśnie te dwa produkty musiały się znaleźć w recepturze deseru.„Polskie desery – tym razem jabłka i sery”. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej. Ponadto Mistrzostwa mają promować wspaniałe polskie produkty, jakimi są jabłka oraz sery regionalne. Każdy zespół musiał przygotować 8 porcji identycznego deseru. Jurorom trudno było wybrać 3 najlepsze zespoły z pośród wielu tak dobrze przygotowanych z zaskakującymi pomysłami ekip.

I miejsce – Hotel Hilton Gdańsk Restauracja Mercato – Nina Nawrocka i Paweł Stawicki

deser

II miejsce – Dock Pol Manufaktura Goldwasser – Marek Moskwa i Paweł Górny

deser II

III miejsce – Restauracja Bachus Czarnocin – Artur Nijakowski i Jarosław Zaborowski

Deser III

Wszystkim uczestnikom i laureatom serdecznie gratulujemy. I cóż? startujemy znów za rok.

MC