Najlepsi Szefowie kuchni w Polsce Zachodniej wybrani!

Opublikowano: 30-06-2017

Podczas drugiego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 26 czerwca w restauracji Concordia Taste w Poznaniu, przyznano pięć nagród dla najlepszych szefów kuchni z Dolnego Śląska, Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej. Każdą z restauracji, w której szefują, warto odwiedzić podczas wakacyjnych wojaży.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw dolnośląskiego, lubuskiego i wielkopolskiego. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.

DZIA0208-2

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:

  • Szef Roku – Karol Sankowski, Restauracja Marina (Wrocław)
  • Szef JutraAdam Adamczak, Restauracja Oskoma (Poznań)
  • Młody TalentDawid Szkudlarek, Folwark Folińscy (Wysoka, woj. Lubuskie)
  • Kobieta Szef – Monika Szewczuk, Restauracja Dobra Karma (Wrocław)
  • Szef Kuchni TradycyjnejTomasz Tomiuk, Afrodyta Spa & Wellness Resort (Ośno Lubuskie)

MZ__0479

Wszyscy laureaci (bio na ostatniej stronie), po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania, a potem go skosztować. Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau

DZIA0656-2

Podczas poznańskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic Service (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Antonius Caviar (najwyższej jakości kawior produkowany w Polsce), Cydr z Trzebnicy (wytwarzany tradycyjnymi metodami od pokoleń przez rodzinę Nowakowskich) oraz Nowicki Naturalnie (producent tradycyjnych wędlin z Wielkopolski). 

Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń.

Kolejny Gault&Millau Tour 4 września br. w Krakowie.

Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ 

DZIA0608

Krótki opis nagrodzonych Szefów kuchni:

Szef ROKU – KAROL SANKOWSKI, Restauracja Marina 

Szef kuchni z wizją, niepokorny, lubiący zaskakiwać gości. Odbył staż w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie, skąd przywiózł zamiłowanie do techniki gotowania w próżni (fr. sous vide). Wcześniej współpracował z topowymi restauracjami w całej Polsce. Uwielbia gotować, rozmawiać z gośćmi i opowiadać o daniach. O swojej pracy w restauracjach Marina i Przystań we Wrocławiu, mówi że to jego drugi dom. Nie gotuje prostych rzeczy; chce, żeby jego potrawy były inne. Produkty, z których tworzy swoje autorskie dania, pochodzą z całego świata, ale też od lokalnych zaprzyjaźnionych dostawców i gospodarstw.

Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

Szef JUTRA – ADAM ADAMCZAK, Restauracja Oskoma 

Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Był finalistą 4. edycji Top Chef. Swoją prawdziwą przygodę z gotowaniem rozpoczął w restauracji Concordia Taste w Poznaniu na stanowisku kucharza. Po niespełna roku został zastępcą szefa kuchni, a po dwóch latach objął stanowisko Szefa Kuchni tej restauracji. Zdobył też I. miejsce w konkursie magazynu kulinarnego „Kuchnia” jako Kucharz odkrycie roku 2012. Przygotowywał kolacje na Festiwalu Trans Atlantyk – Cooking up. Brał też udział w kolacji Wine & Food Noble Night 2014. W swojej restauracji Oskoma serwuje autorskie menu. 

Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

MŁODY TELENT – DAWID SZKUDLAREK, Folwark Folińscy

Jeden z najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni – zwycięzca 6. edycji Top Chef. Zawodową karierę rozpoczął w 2004 roku jako stażysta, aby dwa lata później objąć stanowisko szefa kuchni w hotelu Qubus w Gorzowie Wielkopolskim, a potem w hotelu Best Western. Obecnie jest Szefem Kuchni kameralnej restauracji. W sezonowej karcie menu stawia na regionalne i lokalne produkty, które są mu bliskie.

Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

KOBIETA SZEF – MONIKA SZEWCZUK, Restauracja Dobra Karma

Od zawsze kochała kulinaria, a wiele jej dań pochodzi z dawnych polskich Kresów, gdzie urodziła się jej babcia. To z jej notatek i przepisów chętnie korzysta do dzisiaj. Mimo że skończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Wrocławskim, wiele lat pracowała we wrocławskiej gastronomii, by w 2013 roku otworzyć wraz z przyjaciółmi restaurację Dobra Karma. Umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością i wykorzystuje najświeższe, sezonowe produkty. Jej karta menu zmienia się co kilka miesięcy, zgodnie z rytmem pór roku.

Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – TOMASZ TOMIUK, Afrodyta Spa & Wellness Resort

Pasjonat polskich smaków, szuka i odświeża stare przepisy kulinarne. Promuje lubuskie smaki oraz zdrową żywność, opartą na lokalnych, sezonowych produktach: warzywach i owocach z własnych ekologicznych upraw SPA Afrodyta, wyśmienitych wędlinach, produkowanych według tradycyjnych receptur, rybach z własnych stawów i świeżym pieczywie wypiekanym na miejscu. Uczestnik wielu szkoleń, sam prowadzi warsztaty oparte na autorskich przepisach.

Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

Zdjęcia: Gault&Millau Tour Poznań 26.06.2017 f/ Marek Zakrzewski // Dziamski Studio

MZ__0656 MZ__0740 DZIA0396 MZ__0538 MZ__0826 DZIA0525