Obchody Światowego Dnia Tapas 2016 roku

Opublikowano: 18-06-2016

Informujemy, że w konkursie „Posmakuj i wybierz najlepsza tapę w Warszawie 2016 roku”, który był realizowany przez naszą stronę:  http://www.spain.info/pl/swiatowy-dzien-tapas#presentacion w którym głosowali goście restauracji, którzy spróbowali konkursowych tapas wygrało Bistro Odolany.

5H0A6276 m

Oficjalny wyniki były następujące:

Wyniki konkursu “Najlepsze tapas”  – Resultados del concurso “La mejor tapa”

Głosowanie:  goście restauracji

Trzecie miejsce z liczbą 397 punktów: 

Tapas Gastrobar 

Drugie miejsce z liczbą 522 punktów: 

Mojo Picón & Latino Bar

Pierwsze miejsce z liczbą 778 punktów: 

Bistro Odolany

Wśród głosujących został rozlosowany voucher na kwotę 500,00 PLN do wydanie w zwycięskiej restauracji.

5H0A5855 m

Tapas były także oceniane przez komisje profesjonalistów. Na wczorajszej gali w Ambasadzie Hiszpanii odbył się profesjonalny konkurs, podczas którego 15 restauracji przygotowało i zaprezentowało Komisji konkursowe tapas. Komisja w składzie:

o        Kurt Scheller, szef kuchni, krytyk kulinarny, laureat wielu prestiżowych nagród oraz właściciel Akademii Sztuki Kulinarnej Kurta Schellera,

o        Łukasz Modelski – zastępca redaktora naczelnego magazynu „Twój Styl” oraz autor książki „Piąty smak” za którą otrzymał nagrodę ‘Prix de la Littérature Gastronomique 2015’ od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej,

o        Gonçalo Duarte Silva, Dyrektor Generalny Starwood Hotels&Resorts w Polsce oraz hotelu Sheraton w Warszawie,

o        Juan de Porras Aguirre, Członek Zarządu Banku Zachodniego WBK Santander zarządzający Pionem Global Banking & Markets,

o        Maciej Dobrzyniecki, Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej oraz Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej.

wyłoniła zwycięzcę.

5H0A6402 m

Oficjalny wyniki były następujące: 

Wyniki konkursu “Najlepsze tapas – profesjonalnej komisji konkursowej” – Resultados del concurso “La mejor tapa”

Głosowanie:  komisja konkursowa

Trzecie miejsce z liczbą 186 punktów: 

La Ibérica

Drugie miejsce z liczbą 189 punktów: 

Słonyr

Pierwsze miejsce z liczbą 228 punktów: 

Tapas Gastrobar

5H0A6182 m

Oto zwycięzcy!!!

Na konkurs zostały zgłoszone trzy filmy. Wszyscy je mogliście zobaczyć. Komisja miała kłopot, bo wszystkie były bardzo dobre. Jednak po burzliwej naradzie komisja przyznała: pierwsze miejsce kanapce z krewetkami:https://vimeo.com/169548937,drugie ośmiornicy z pieca:https://www.youtube.com/watch?v=x3HChbiO_4k&feature=youtu.bea trzecie krewetce w cieście kataifi:https://www.youtube.com/watch?v=9p7PIf1_Tmg.
Ponieważ wszystkie trzy filmy komisja uznała za bardzo dobre postanowiła nagrodzić wszystkich uczestników konkursu „Zrób to sam”. Autorzy filmów otrzymają odpowiednio: za pierwsze miejsce: kosz z wyborem hiszpańskich produktów gourmet oraz hiszpańskich win, za drugie miejsce: wybór hiszpańskich win. Obie nagrody ufundowane przez Spain Quality Goods. Autorka filmu, który zajął trzecie miejsce otrzyma wspaniałą książkę poświęcona kuchni hiszpańskiej oraz fartuch, który na pewno przyda się podczas przygotowywania kolejnych dań proponowanych w książce.