Perlage Tasting Club z polskimi winami

Opublikowano: 11-10-2016

30 września w koncepcie restauracyjnym Water&Wine spotkali się producenci win z Małopolskiego Przełomu Wisły i Sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Podczas spotkań z cyklu Perlage Tasting Club organizowanych w koncepcie restauracyjnym Water&Wine zaproszeni goście mają okazję degustować wina z najlepszych winnic świata, a także poznać tajniki ich właściwego doboru do dań i wody. Tym razem w roli głównej wystąpiły wina polskie, pochodzące z Małopolskiego Przełomu Wisły, które z roku na rok stają się coraz lepsze i coraz popularniejsze. 

img_2312

W ostatni dzień września 2016 roku w koncepcie restauracyjnym Water&Wine spotkali się Sommelierzy ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich z Prezydentem Stowarzyszenia Piotrem Kameckim na czele oraz producenci win z Małopolskiego Przełomu Wisły: Tomasz Stola – Winnica Modła, Grzegorz Bojanowicz – Winnica Oblassy Księże, Zbigniew Kwiatoń -Winnica Maja oraz Adam Stręczywilk – Winnica Małe Dobre. 

Pierwszym punktem tego spotkania była degustacja w ciemno win z MPW z rocznika 2015. Goście spróbowali w sumie 9 win białych, jedno różowe i 6 win czerwonych. Po podsumowaniu wyników degustacji wybrano te, których wynik wyniósł ponad 80 punktów na 100, co oznacza wina dobre, które bez problemu mogą znaleźć się w karcie win każdej restauracji. Najlepiej ocenionym winem został różowy Młody Cwajgelt 2015 z winnicy Modła. Z win białych wyróżniono Apicus Solaris 2015 z winnicy Modła, Seyval Blanc/Jutrzenka 2015 i Sibera 2015 z winnicy Maja. Z win czerwonych najlepsze okazały się Zweigelt 2015 i Regent 2015 z winnicy Małe Dobre, Cuvee 2015 z winnicy Modła.

img_2270

Po degustacji i wyborze najlepszych win Perlage Tasting Club przyszła kolej na menu degustacyjne przygotowane przez Szefa Kuchni konceptu Water&Wine – Marka Flisińskiego. Do każdego dania Sommelierzy dobrali odpowiednie wino oraz wodę, tworząc tzw. trójkąt fine dining. Na początek podano amuse bouche z dyni, do którego dobrana została Cisowianka niegazowana i najlepsze wino białe panelu Apicus Solaris 2015 z winnicy Modła. Całość komponowała się idealnie – kremowe i zwiewne zarazem danie, lekko wytrawne, krągłe wino i świeży, kremowy posmak wody. Do kolejnych pozycji z menu degustacyjnego zaserwowane zostały wina z piwnicy Water& Wine i musująca Cisowianka Perlage, która bardzo dobrze łączyła się z daniami i winem. W daniach przeważały ekstraktywne smaki, wymagające delikatnego odświeżenia, które dawały delikatne bąbelki Cisowianki Perlage. 

img_2593

Podczas tego spotkania z cyklu Perlage Tassting Club po raz kolejny mogliśmy przekonać się, że polskie wina nie ustępują niczym winom zagranicznym. Mamy nadzieję, że coraz częściej będziemy mogli spotykać je w menu polskich restauracji. Najlepiej w towarzystwie polskiej wody premium – Cisowianki Perlage, które idealnie podkreśli ich ciekawy smak. 

img_3281