Pierwsza Edycja Konkursu Kuchni Polskiej ?Wczoraj i Dziś? już za nami

Opublikowano: 13-06-2009

img_2555_resize.jpg

13.06.2009 w Pułtusku odbył się I Konkurs Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś”

Konkurs zorganizował Stefan Birek  – szef kuchni Hotelu Lord, przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** Zamek w Pułtusku Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.

Impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

Założeniem i najważniejszym celem organizatorów było propagowanie Kuchni Polskiej oraz promowanie producentów polskiej żywności.

Do zawodów stanęli:

1.    O godz. 08.00 Uczniowie szkół Gastronomicznych z całej Polski

2.    O godz. 11.30 Profesjonaliści.

3.    O godz. 14.00 Widzowie programu Kawa czy Herbata,

4.    O godz. 15.00 Aktorzy i dziennikarze

5.    O godz. 16.30 Motocykliści z Gold Wing Club of Poland.

img_2550_resize.jpg

W kategorii Profesjonaliści Uczestnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 90 minut 11 talerzy  dania głównego z polędwiczki lub schabu z dzika i grzybów

Zwyciężyła drużyna z Restauracji Papu w Warszawie – Daniel Gołębiewski i Paweł Wojtkowski

II miejsce – Robert Wojnarowski i Paweł Wiśniewski z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie

III miejsce zajęli Dariusz Borysiak i Sławomir Maliszewski z Windsor Palace Hotel w Jachrance

Mistrzowie otrzymali medale, puchary, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów

img_2561_resize.jpg

Pozostali uczestnicy konkursu profesjonalistów to:

Daniel Żur i Przemysław Kończyński z Hotelu Artis w Zamościu

Marcin Jabłoński i Patryk Młynarczyk z Restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy

Piotr Kwiatosz i Łukasz Bartosiakz Restauracji Tamara-Cafe w Lublinie

Michał Górecki i Rafał Zankowski z Hotelu Boss w Warszawie

Paweł Durda i Maciej Pluta z Hotelu Novotel Kraków Centrum

Damian Kupis i Sebastian Sowiński z Restauracji Secesja w Gliwicach

Wszyscy otrzymali medale, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów

Podobne zadanie konkursowe otrzymali uczniowie szkół gastronomicznych – w ciągu 90 minut przygotowywali danie główne w oparciu o polędwiczkę lub schab z dzika i grzyby, musieli przygotować po sześć porcji dań konkursowych

img_2585_resize.jpg

W kategorii Uczniowie

I miejsce zdobyli  Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z Zespołu Szkół Ponad gimnazjalnych w Łodzi

II miejsce na podium otrzymali  Marek Janiszewski i Michał Pytka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej,.

III miejsce w konkursie uczniów zajęli David Tylec i Paweł Krysiak z Zespołu Szkół ze Szczecina

Pozostali uczestnicy konkursu to:

 Maciej Krawczyk i Karol Pietrzak z Zespołu Szkół Hotelarsko -Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie

Tomasz Michalski i Michał Gniadek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej

Mateusz Wichrowski i Maciej Grabowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej

Marcin Oleksiak i Łukasz Puścizn z Zespołu Szkół w Wyszkowie,

Norbert Rutkowski i Tomasz Kalbarczyk z ZSGH w Warszawie przy ul. Poznańskiej

Damian Marcinkowski i Piotr Pisera z Zespołu Szkół Hotelarskich w Pułtusku.

Oprócz  konkursów dla Uczniów i Profesjonalistów odbyły się równolegle zawody kulinarne dla :

-Amatorów-Widzów

-Motocyklistów z Klubu Gold Wings of Poland

-Dziennikarzy i Aktorów


Wszyscy uczestnicy otrzymali MAGICZNY KOSZYK W KTÓRYM ZNALEŻLI:

– Polędwiczka wieprzowa -1kg

– Wędzony boczek w plastrach 12- plasterków.

– Śmietana Łowicz 30%

– Ser Lazur –Pleśniowy

– Ser Grillowy CEKO

– Ser Smakowy z firmy Łowicz

– Zioła Svedeponic

– Ziemniaki (podgotowane) – Zbyszko

– Przyprawy Kotanyi

– Bukiet Warzyw ( Czosnek, papryka kolorowa, cukinia zielona, cebula czerwona, pomidor, pieczarki) z firmy Zbyszko

– Olej

Oraz ten sam sprzęt techniczny – Amatorzy musieli w ciągu 50 minut przygotować jakąś potrawę z tych właśnie produktów.

img_2601_resize.jpg

 Konkurs dla amatorów-widzów programu TVP1 kawa czy herbata pt. Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu.
Wystąpiły w nim rodzinne dwuosobowe ekipy, które wysłały swój przepis do konkursu telewizyjnego. Z pośród wszystkich nadesłanych przepisów Kapituła Konkursu  wyłoniła trzy najlepsze, które zakwalifikowani zaprezentowali w finale.

Konkurs wygrali Beata i Marek Przybyszowie.

Drugie miejsce przypadło Państwu .Teresie i Tadeuszowi  Staniewskim

Na trzecim miejscu Pani Eulalia Paszkiewicz z synem

img_2618_resize.jpg

Drużyny Motocyklistówktóre starowały w konkursie Kulinarnym wywodzą się z Klubu Gold Wing Club of Polandjeżdżą  na motocyklach marki HONDA ( Mówią na siebie KREDENSIARZE w związku z niesamowitymi rozmiarami i kształtami kufrów przy ich motorach)

1.    Marta Kondrat + Artur Kondrat

2.    Iwona Barucka + Andrzej Barucki

3.    Zofia Stabryka + Kazimierz Stabryka

4.    Jadwiga Rychlik + Edward Rychlik

5.    Marzena Lachowicz + Paweł Lachowicz

img_2620_resize.jpg

Zwycięscy to Państwo  Marzena i Paweł Lachowiczowie

II miejsce Państwo Jadwiga i Edward Rychlik

III miejsce Państwo Marta i Artur Kondrat

img_2656_resize.jpg

Ostatni w kolejności odbył się konkurs dla Aktorów i Dziennikarzy

 Zwyciężyła: Pani  Agnieszka Morawska z wiadomości Lokalnych z Pułtuska

II miejsce zdobyli Dorota Osman i Marek Zając z TVP-1 kawa czy herbata

III miejsce w tej konkurencji zajął duet Emilia Krakowska i Rafał Patyra Wspaniała aktorka i dziennikarz sportowy
.

Cały konkurs rozpoczął się w piątek 12.06.2009, o godz. 18.00 odbyła się odprawa dla wszystkich uczestników i składów członkowskich Jury, odprawę otworzył Stefan Birek, który przywitał Wszystkich przybyłych i wyjaśnił założenia i cele Konkursu.

img_2603_resize.jpg

Przewodniczący Składów Jury – Andrzej Bryk poprowadził dalszą część spotkania

Zostały omówione regulaminy oraz arkusze ocen sędziów technicznych, degustacyjnych i  smakoszy. Następnie w sali zostali jedynie członkowie zespołów jury. Przypomniane zostały zasady sędziowania Fair Play. Zwrócona została uwaga na zachowanie sędziów w szczególnych sytuacjach np.: co zrobić jeżeli przerwany zostanie nagle dopływ energii elektrycznej zasilającej urządzenia gastronomiczne – sytuacja wynikła z przyczyn zewnętrznych, bez winy zawodników startujących w konkursie.

Ocena startujących drużyn podzielona została na poszczególne składy Jury :

img_2580_resize.jpg

 PRZEWODNICZĄCY Jury – Andrzej Bryk    

VICE PRZEWODNICZĄCY Jury-Adam Michalski   

SEKRETARZ Jury-Mariusz Nowicki


 DEGUSTACYJNE    TECHNICZNE     SMAKOSZY

Uczniowie

GODZINA 08.00    1 Birek Konrad

3 Dudziak Ryszard

4  Kraśkiewicz Piotr

5 Nowogródzki Stanisław

1.Łęgowski Zbyszek

2.Piorowski Marcin   

1.Dobrowolska Karolina

2.Marek Zając

3.Osman Dorota

4.Justyna Hofman– Wiśniewska.

5.Gawarzyński Tomasz

Profesjonalności

GODZINA 11.30      1.Szulborski Krzysztof

2. Hołówka Waldemar

3. Staniszewski Leszek

4. Uśćiński Jarosław

5. Jacek Kempa

6. Grzegorz Parczewski

1. Kraśkiewicz Piotr

2. Żynel Arleta

1.Krakowska Emilia

2.Szymanderska Hanna

3.Grabarczyk Andrzej

4. Patyra Rafał

 

Motocykliści

Dziennikarze

i

Widzowie

GODZINA

14.00

15.00

16.30    1 Schliske Jacek

2. Birek Konrad

3 Chylińska Anna

4 Markuszewska Elżbieta  

5. Zakrzewska Elżbieta

1.Łęgowski Zbyszek

2.Piorowski Marcin

3.Paweł Gajda

4.Szczygielski Piotr     1. Idzik Kazimierz

2.Swietliczna Agnieszka

3.Remigiusz Aleksander

4. Marek

Jezierski

5. Alina Missałła – Konopko

KONKURS NIE MIAŁ BY PRAWA ODBYĆ  SIĘ,  GDYBY NIE SPONSORZY

SPONSOR GŁÓWNY

– SIMENS – Sprzęt AGD do kuchni



SPONSOR GŁÓWNY i WSPÓŁORGANIZATOR


– Dom Polonii w Pułtusku

SPONSOR STRATEGICZNY

– WITEK’S

SPONSORZY ZWYCZAJNI

1.- Johnson Diversey – Czystość w gastronomii

2.- CEKO– Polskie sery

3.- Limito – Delikatesowe dary morza

4.- Orlemans – Mrożone Warzywa i produkty Warzywne Konvinians

5.- Farm Frites –  Frytki

6.- Unilever – Rozwiązania dla gastronomii

7.- Lazur – Producent serów i przetworów mlecznych

8.- Ambasador – Komponenty dla cukiernictwa i piekarnictwa

9.- Łowicz – Przetwory mleczne

10.- Farutex – Mrożonki dla gastronomii

11.- Swedeponic – Świeże zioła

12.- Debic – naturalne Komponenty dla gastronomi  

13.- Cheman – Uniformy, bielizna, hafciarnia dla Gastronomii

14.- Kotany’i– Przyprawy

15.- Piekarnia Szwajcarska Inter Europol – pieczywo dla gstronomii  

16.- RM Gastro – urządzenia Gastronomiczne

17.- Smoker – Urządzenia do obróbki termicznej

18.- Broil King – Profesjonalne Grill

19.- Agros Nova – Soki i Napoje owocowe

20.- Gronex – Świeże Warzywa i owoce

20.- Bonduelle – Mrożone Warzywa i produkty Warzywne Convinians

21.- North Coast – Produkty Delikatesowe

22.- Zbyszko – Warzywa i owoce

23.- Skarby leśne – Wszystko co pochodzi z leśnego runa

24.- Dilmach – Herbaty gatunkowe

25.- Meridon – Koncentraty soków najwyższej

26.- Prowincja – produkty z dziczyzny i runo leśne

27.- Nestle Ice Cream – Lody

28.- Akcent Catering – Pełny Zakres usług Cateringowych

29.- Gold Wings of Poland – Klub motocyklistów na Hondach

30.- Dino Team –  Oprawa muzyczna i nagłośnienie

31.- Prograf – Drukarnia cyfrowa

32.- Prowellness – Fotele Relaksacyjne

33.- Orkiestra Dęta Nadbużańska z Wyszkowa

34.- Hotel Lord



Organizatorzy imprezy w Pułtusku zadbali o inne niespodzianki dla uczestników:

–    Wszystkie ceremonie włącznie z dekoracją zwycięzców oprawiła muzycznie Nadbużańska Orkiestra Dęta

–    Hanna Szymanderska  podpisywała swoje Książki z przepisami Kuchni Polskiej

–    Wjazd motocyklistów z Klubu GWP – na motorach marki Honda-    

–    Przejażdżki gondolami po Narwi

–    Przejażdżki quad-ami po brzegach Narwi

–    Próba bicia Rekordu Guinessa w gotowaniu Żurku 7100 L.

–    Miasteczko Sponsorów ( pokazy sponsorów na stanowiskach)

Uroczysta kolacja podczas której odbyły się: –    Pokaz barmański w stylu Free Style,

–    Pokaz Iluzjonisty

–    Wręczenie nagród dla wszystkich uczestników konkursu i zwycięzców

–    Pokaz sztucznych ogni

–    Aukcja dzieł sztuki Polskiej Grupy Carvingowej pracującej pod czujnym okiem Marka Rybackiego na rzecz Fundacji przy Centrum Zdrowia Dziecka na rzecz dzieci odżywianych inaczej.

–    Dyskoteka poprowadzona przez DJ DINO – do białego rana.

img_2649_resize.jpg

Kapituła Konkursu Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś” ze Stefanem Birkiem na czele pragnie podziękować :

– Panu Markowi Sawickiemu, Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi za objęcie patronatu honorowego Konkursu Kuchnia Polska „Wczoraj i Dziś” oraz Panu Tadeusz Nalewajk Wice Ministrowi za obecność na Uroczystej Gali

– Wszystkim ekipom które podjęły wyzwanie i stawiły się do „walki” o miejsca na podium

– TVP1 – programowi Kawa czy Herbata, prezenterom Pani Dorocie Osman i Panu Markowi Zającowi za profesjonalne poprowadzenie Całej imprezy.

– Zarządowi OSSKiC za oddelegowanie Członków Zarządu, do prac w Jury

– Wszystkim sponsorom za pomoc materialną, techniczna i merytoryczną przy przygotowaniach i realizacji Konkursu –

 BARDZO DZIĘKUJEMY I ZAPRASZAMY ZA ROK

img_2577_resize.jpg

– Technikum Hotelarskiemu  im. Bolesława Prusa w Pułtusku za wsparcie Konkursu i przysłanie Młodzieży do pracy przy serwowaniu dań konkursowych – Podziękowania dla uczniów Klasy II: o kierunku – Technik hotelarz :

Natalia Wrońska, Martyna Barszcz, Wioleta  Wąsowska, Magdalena Błaszkowska, Magdalena Kulesza, Justyna Prusinowska, Małgorzata Gorczyńska, Iwona Stępniewska Katarzyna Dorobińska, Joanna Grzelakowska, Piotr Kulaszewski

– Członkom wszystkich składów Jury Konkursu za wkład pracy i fair play 

– Nadbużańskiej Orkiestrze Dętej za uświetnienie swoim występem Konkursu

– Zespołowi odpowiedzialnemu za ugotowanie 7100L Żurku w składzie :

1.    Tomasz Gawarzyński – Unilever

2.     Jacek Petryka -Unilever

3.     Jacek Schliske – Szef Kuchni

4.    Grzegorz Birek – Szef De Partie- Warszawski Hotel Hilton

5.    
Fotografowi  – Lukasz Kamińskiemu za zorganizowanie profesjonalnego „studia” fotograficznego w plenerze i utrwalenie dla potomnych  w doskonalej jakości i formacie – zdięc dań konkursowych

– Dyrektorom szkół i Kadrze Pedagogicznej Szkół Gastronomcznych z całej Polski za przybycie na Konkurs  

– Wszystkim VIP-om w osobach :

Dobrowolska Karolina

Marek Zając

Osman Dorota

Justyna Hofman– Wiśniewska.

Krakowska Emilia

Szymanderska Hanna

Grabarczyk Andrzej

Patyra Rafał

Idzik Kazimierz

Świetliczna Agnieszka

Marek Jezierski

Krzystof Dąbrowski


– Klubowi Gold Wings of Poland na motorach marki Honda

– Burmistrzowi Miasta i gminy Pułtusk

– Dyrekcji Domu Poloni w Pułtusku z Panem Dyrektorem Naczelnym Adamem Bekiszem,  Dyrektorowi Marketingu Krzysztofowi Lisieckiemu , Szefowi Kuchni Krzysztofowi Sutkowskiemu i Kierownikowi Gastronomii Michałowi Kiśielowi wraz z całym zespołem


oraz

– Komendantowi Policji w Pułtusku

-Patronom Medialnym

TVP1 Kawa czy Herbata

MENU SMAKOSZA – Miesięcznik

RESTAURATOR – Miesięcznik

GASTRONA.PL – Portal www

PAPAJA.PL – Portal www

KUCHARZE.PL – Portal www

GASTROMANIAK – Portal www

Oraz wszystkim Gościom przybyłym na tą wspaniałą plenerową imprezę. 

Jury oceniło bardzo wysoko poziom Konkursów, na szczególną uwagę zasłużyli startujący uczniowie którzy byli bardzo dobrze przygotowani technicznie, organizacyjnie i merytorycznie -należy im się wielkie uznanie.

Podczas całego Konkursu prowadzona była AKCJA CHARYTATYWNA na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej – przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Zebrane zostało ponad 10.000tyś ( w tym Pan Marek Zając z Żona Olą i małą Zuzią przekazali 3000zł na zakup mini-pompy) Zebrane środki finansowe protokolarnie przekazano na zakup mini-pomp.

Wszystkim Darczyńcom Bardzo Serdecznie w Imieniu Chorych i potrzebujących dzieci – Dziękujemy.



Kapituła Konkursu Kuchni Polskiej Wczoraj i Dziś A.D.-2009

Stefan Birek