Pierwszy internetowy konkurs „MONIN CULINARY CUP 2009” został rozstrzygnięty!
Opublikowano: 10-12-2009
20 listopada 2009 rozstrzygnięto I internetowy konkurs „Monin Culinary Cup 2009”., zorganizowany przez wyłącznego dystrybutora produktów Monin – Centrum Wina i Dystrybucji Sp. z o.o.
Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni, natomiast patronat medialny nad konkursem sprawował portalwww.newsgastro.pl.
Każdy uczestnik konkursu musiał przygotować danie główne lub deser, z użyciem dowolnego produktu Monin: puree owocowego, syropu lub likieru. Twórca musiał nadesłać zdjęcia potrawy w minimum trzech różnych ujęciach, oraz dokładną recepturą i opis jej wykonania.
Konkurs rozgrywany był w kategorii indywidualnej. Nie było w nim limitu wiekowego, ani nie brano pod uwagę hierarchii zawodowej. Liczyły się za to oryginalność, nowatorstwo oraz kreatywność w reprezentowaniu najnowszych trendów światowej sztuki kulinarnej. Istotnym było, by przepisy zostały sformułowane w sposób czytelny i przystępny, a dania należały do oryginalnych, ale także do zdrowych i lekkich.
Bardzo istotną zachętą do wzięcia udziału w konkursie była pierwsza nagroda- trzydniowy pobyt we Francji na szkolenie pod "okiem" szefa kuchni, pana Thierry Finet, właściciela restauracji z gwiazdkami Michalin.
Kto to jest TIERRY FINET ?
-Michelin Star Chef – od 1998 prowadzi swoją restaurację w miejscowości położonej w centralnej Francji – Bourges
– pracował dla największych francuskich Szefów kuchni ( Gros Trois w Roanne, Paryżu Apicius,…)
– dzisiaj rozpoznawany za jego bardzo nowatorskie gotowanie
– Thierry jest pierwszym Szefem kuchni który zrozumiał jak używać syropów MONIN w gotowaniu.
I tak, jury w składzie: Dariusz Strusiński, Karol Okrasa, Adam Chrząstowski, Aleksandra Orlik( reprezentująca Tierry Finet) i Małgorzata Ciesielska jednogłośnie przyznało:
I miejsce 28 letniemu Łukaszowi Fulara z Gdańska,
pracującemu na co dzień w Hotelu& Spa- Mezowo, za Pierś perliczki faszerowaną małżami na sosie maślanym, z torcikiem mango-palmowym i kalarepką ze świeżymi warzywami i kurkami.
II miejsce zajął pracownik Hotelu Verde Montana Welles& Spa w Kudowie Zdrój, 23 letni Arkadiusz Krusznik
za przepis na Mus czekoladowo- imbirowy.
Ponieważ obaj panowie zasłużyli na uznanie w oczach jury, obaj w nagrodę wyjadą do Francji na szkolenie pod okiem Tierry Finet.
Wraz ze zwycięzcami pojadą także Karol Okrasa i Adam Chrząstowski.
Nagrodzonym Redakcja Newsgastro.pl serdecznie gratuluje, oraz życzy wielu dalszych sukcesów kulinarnych.