Pierwszy internetowy konkurs „MONIN CULINARY CUP 2009” został rozstrzygnięty!

Opublikowano: 10-12-2009

monin_graf.png                ksk200.jpg

20 listopada 2009 rozstrzygnięto I internetowy konkurs „Monin Culinary Cup 2009”., zorganizowany przez wyłącznego  dystrybutora produktów Monin – Centrum Wina i Dystrybucji Sp. z o.o.


Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni, natomiast  patronat medialny nad konkursem sprawował portalwww.newsgastro.pl.

 

 Każdy uczestnik konkursu musiał przygotować danie główne lub deser, z użyciem dowolnego produktu Monin: puree owocowego, syropu lub likieru. Twórca musiał nadesłać zdjęcia potrawy w minimum trzech różnych ujęciach, oraz dokładną recepturą i opis jej wykonania.

image002.jpg

Konkurs rozgrywany był w kategorii indywidualnej. Nie było w nim limitu wiekowego, ani nie brano pod uwagę hierarchii zawodowej. Liczyły się za to oryginalność,  nowatorstwo oraz kreatywność w reprezentowaniu najnowszych trendów światowej sztuki kulinarnej. Istotnym było, by przepisy zostały sformułowane w sposób czytelny i przystępny, a dania należały do oryginalnych, ale także do zdrowych i lekkich.

 Bardzo istotną zachętą do wzięcia udziału w konkursie była pierwsza nagroda- trzydniowy pobyt we Francji na szkolenie pod "okiem" szefa kuchni, pana Thierry Finet, właściciela restauracji z gwiazdkami Michalin.

 


image012.jpg

Kto to jest TIERRY FINET ?

-Michelin Star Chef  – od 1998 prowadzi swoją restaurację w miejscowości położonej w centralnej  Francji – Bourges    

– pracował  dla największych francuskich Szefów kuchni   ( Gros Trois w Roanne, Paryżu Apicius,…)

– dzisiaj  rozpoznawany za jego bardzo nowatorskie gotowanie

– Thierry jest pierwszym Szefem kuchni który zrozumiał jak używać syropów MONIN w gotowaniu.

image006.jpg

 I tak, jury w składzie: Dariusz Strusiński, Karol Okrasa, Adam Chrząstowski, Aleksandra Orlik( reprezentująca Tierry Finet) i Małgorzata Ciesielska jednogłośnie przyznało:

I miejsce 28 letniemu Łukaszowi Fulara z Gdańska,

obraz_019.jpg

pracującemu na co dzień w Hotelu& Spa- Mezowo, za Pierś perliczki faszerowaną małżami na sosie maślanym, z torcikiem mango-palmowym i kalarepką ze świeżymi warzywami i kurkami.

foto_3.jpg

II miejsce zajął pracownik Hotelu Verde Montana Welles& Spa w Kudowie Zdrój, 23 letni Arkadiusz Krusznik

musczekoladowo.jpg

za przepis na Mus czekoladowo- imbirowy.

musczekoladowo.jpg

Ponieważ obaj panowie zasłużyli na uznanie w oczach jury, obaj w nagrodę wyjadą do Francji na szkolenie pod okiem Tierry Finet.

Wraz ze zwycięzcami pojadą także Karol Okrasa i Adam Chrząstowski.



Nagrodzonym Redakcja Newsgastro.pl serdecznie gratuluje, oraz życzy wielu dalszych sukcesów kulinarnych.