Piotr Pietras MS-jego spektakularny sukces w Londynie

Opublikowano: 28-03-2018

Sommelier Piotr Pietras skończył anglojęzyczne studia zarządzania w hotelarstwie i posiadając już bogate doświadczenie w układaniu kart win m.in. w pięciogwiazdkowym hotelu, wyruszył doskonalić swój warsztat do Londynu. Tam pracował dla takich gwiazd gastronomii, jak szef kuchni Gordon Ramsay (Maze) i Richard Corrigana (Corrigan’s Mayfair). W 2015 i 2016 roku zdobył tytuł Mistrza Polski Sommelierów. Zdał również kompleksowy egzamin na zaawansowanego sommeliera organizacji Court of Master Sommeliers i dwukrotnie znalazł się w pierwszej trójce konkursu Najlepszych Młodych Sommelierów Wielkiej Brytanii w 2015 i 2016 roku. Przez kilka lat był zawodowo związany jako Head Sommelier z prestiżową, odznaczoną gwiazdkę Michelin restauracją Launceston Place. 

Brytyjski magazyn „The drinks business” opublikował informację, że kariera naszego rodaka weszła właśnie na jeszcze wyższy poziom. Został bowiem zaangażowany do nowej, niezwykle prestiżowej restauracji Hide, prowadzonej przez  Ollie Dabbousa. Lokal zostanie otwarty na początku kwietnia i na trzech piętrach będzie dysponował trzema salami restauracyjnymi i koktajl barem na łącznie 170 osób.  Piotr Pietras będzie odpowiedzialny za zespół, składający się z 16 sommelierów oraz za największą londyńską winiarnię, której zasoby sięgają blisko siedmiu tysięcy butelek. Hide jest bowiem finansowane przez rosyjskiego przedsiębiorcę Jewgienija Chichvarkina, stojącego za słynnym konceptem winiarskim Hedonism Wine w Mayfair. Goście będą mogli zamówić dowolne wino z zasobów Hedonism Wine i zostanie one dostarczone w zaledwie 12 minut do restauracji Hide. Gratulujemy i trzymamy kciuki za powodzenie!