Piotr Pietras po raz drugi Mistrzem Polski

Opublikowano: 16-05-2016

14 maja 2016 w warszawskim hotelu Regent 24 najlepszych Sommelierów, w tym dwie Panie przystąpiło do Mistrzostw Polski Sommelierów 2016. Eliminacje podzielone były na pięć etapów i dopiero po przejściu wszystkich  Jury mogło udać się na naradę aby wyłonić 3 Finalistów. 

Tradycyjnie Mistrzostwa rozpoczęły się od części teoretycznej gdzie zawodnicy musieli  odpowiedzieć na wszystkie nadzwyczaj trudne i podchwytliwe pytania zawarte w teście. Łatwo nie było jak widać na zdjęciach.

teoria

Etap II to Degustacja – tu trzeba było trafnie opisać degustowane wina mając na to tylko 20 minut. Zawodnicy z wielkim skupieniem wąchali i próbowali wina aby je jak najlepiej opisać.

degustacja

Etap III to Food|Wine Pairing – czyli smakowe połączenia. Tu zawodnicy musieli dopasować wino do zaproponowanych potraw. Zarówno wino jak i potrawę mogli zdegustować.

food and wine

Etap IV to Alkohole mocne – degustacja 5 alkoholi. Wszystkie były przeźroczyste co nie ułatwiało zadania. W degustacji znalazły się: Archers; Sambuca; Goldwasser; Malibu i Cointreau. Jak się okazuję ta konkurencja nie sprawiła zawodnikom większego problemu.

Etap V czyli tak zwana część praktyczna – tutaj trzeba było wykazać się umiejętnością sprzedaży. Zdegustować wino w ciemno i nakłonić Jury do zakupu tego wina, ale nie tylko w restauracji ale również i kilka butelek do domu. 

ostatni etap

Wszystkie etapy eliminacji miały określony czas wykonania. Chwila przerwy podczas której to Partner imprezy California Wines i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprosili wszystkich Gości na degustację. W tym czasie Jury udało się na obrady i zliczanie punktów. 

To wydarzenie co roku przyciąga całą branżę , pasjonatów oraz wielbicieli i tak było i tym razem. Przy pełnej, wypełnionej po brzegi sali Prezes Stowarzyszenia PIOTR KAMECKI wyczytał finalistów: Maciej Sokołowski; Marek Przyborek i Piotr Pietras, który już po pierwszym etapie był na I miejscu. Tych 3 Panów walczyło o tytuł Mistrza – zmagając się na scenie z różnymi zadaniami. Musieli obsłużyć swoich Gości na scenie tak jak by byli w swojej restauracji. Pierwszym zadaniem był serwis Champagne Gosset Grand Reserve Magnum. W trakcie serwisu Goście poprosili o małą zmianę i zamówili dodatkowo dwa koktajle Champagne Cocktail. Wszyscy zawodnicy wiedzieli co to za koktajl i jak go przygotować. 1 zawodnik2 zawodnik3 zawodnik

Na scenie były trzy stoliki, dwa małe dwuosobowe i jeden okrągły – 6cio osobowy. Po podaniu Champagne przyszedł czas na obsługę pozostałych stolików w restauracji. Stolik numer 2 zamówił wino Rioja, które trzeba było zdekantować a butelkę wina otworzyć specjalnym otwieraczem kalifornijskim. To bardzo przydatne narzędzie do wyciągania starych lub uszkodzonych korków. Zamiast śruby posiada dwa metalowe „wąsy” różnej długości, które wsuwa się pomiędzy korek, a wewnętrzną stronę szyjki butelki. I tak jak na co dzień w pracy  trzeba było mieć oczy szeroko otwarte na to co dzieje się w restauracji. Panie przy stoliku nr.3 skończyły jeść i złożyły sztućce, ale tylko jeden z zawodników to zauważył i uprzątnął talerze oraz uzupełnił wodę. Za nie uprzątnięcie talerzy i nie dolanie wody można było dostać punkty ujemne. Kolejne zadania to między innymi: propozycja win do menu; degustacja trzech win gdzie trzeba było określić szczep i kraj pochodzenia; poprawić błędy w karcie win i wykonać drinka o nazwie God Father. Zawodnicy radzili sobie różnie. Za to emocje były nie tylko u Zawodników ale i wśród licznej publiczności. 

Po całodziennych zmaganiach Uczestników i przy skrupulatnej pracy Jury poznaliśmy Mistrza – Piotr Pietras obronił tytuł Mistrza Polski i po raz drugi będzie reprezentował nasz kraj podczas  Mistrzostw Świata.

Serdecznie gratulujemy! 

zdjęcia z Powinowaci – https://www.facebook.com/PowinOwaci/?fref=ts