Podróże kulinarne Karola Okrasy?.tym razem w wydaniu francuskim
Opublikowano: 23-11-2009
Kontynuując swoje podróże kulinarne Karol Okrasa wybrał się tym razem do słonecznej Francji. Wieczór z Karolem Okrasą, jako cyliczna impreza organizowana w hotelu Galop w Zielonce także w niedzielny, listopadowy wieczór spotkał się z dużym zainteresowaniem. Wypełniona „po brzegi” sala pozytywnie zaskoczyła także samego Karola….
Ekspertem kultury, muzyki, języka i oczywiście kulinariów Francji był Wojciech Bardowski – znany z programów „Droga do Gwiazd” czy „Szansa na Sukces”.
Zanim zachwycił Gości swoim potężnym barytonem, podzielił się kilkoma zabawnymi, acz praktycznymi wskazówkami na temat „jak we Francji zrobić zakupy…nie znając języka francuskiego”.
W prezentowanych utworach wystąpił z Robertem Kuśmierskim (akordeon) oraz Eugeniuszem Majchrzakiem (pianino).
Karol tymczasem zabrał się za przygotowanie pierwszej potrawy dnia – zypy cebulowej z grzankami. Największą uwagę przyciągnęła jednak kolejna potrawa – zapieczona ostryga z sosem szampańskim i teriną mięsną w boczku, z konfiturą cebulową. Szczególnie istotne były tutaj wskazówki nie tylko odnośnie przyrządzenia ostrygi, ale także jej konsumpcji. Niezwykle obrazowe demonstracje Karola jak zwykle rozbawiły zgromadzonych Gości, acz jak się wkrótce okazało przy konsumpcji, były bardzo praktyczne.
Nadszedł czas na pozostałe gwiazdy muzyczne wieczoru
Kamilę Bujalską
oraz Agatę Nizińską
Największe francuskie szlagiery, zaprezentował zespół Roche, w trakcie którego występu słyszeliśmy także aktywność muzykalną Gości przy stołach.
Francja to jednak nie tylko przepyszne jedzenie ale przede wszystkim bogata kilkusetletnia tradycja winiarska. Oprócz przyprawiania potraw winem Karol zaprezentował Gościom niecodzienny sposób otwierania szampana, jaki praktykowany jest we Francji.
Podjął niezwykłą próbę odkorkowania szampana nóżką kieliszka….i choć próba nie do końca zakończyła się powodzeniem , to sam pomysł i prezentacja wywołały gromkie brawa.
Na zakończenie wspólne zdjęcie zaproszonych artystów…
…po którym Goście mogli kontynuować konsumpcję dalszych francuskich specjalitetów.
Dania przygotowane podczas wieczoru:
– Zupa Cebulowa z grzanką,
– Zapieczona ostryga z sosem szampańskim, terina mięsna w boczku z konfiturą cebulową.
– Stek z łososia w stylu prowansalskim na ratatouille warzywnym, z sosem beurre Blanc