Pożegnanie Lata połączone z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka 2009
Opublikowano: 14-09-2009
Impreza odbyła się w formie wielkiego pikniku rodzinnego, podczas którego na wszystkich przybyłych Gości czekło mnóstwo atrakcji.
Podczas Pożegnania Lata 2009, odbył się dopołudniowy konkurs kulinarny „Pojedynek o Złote Jabłko” zorganizowany pod hasłem „Zastosowanie Jabłka w Polskiej Kuchni”.
Pierwsze miejsce i nagrodę główną "Złote Jabłko" zdobył:
Robert Bytomski z Restauracji "Adria" Pałac Bellstrema serwując:" Jesienną fantazję z polędwiczki wieprzowej"
Miejsce drugie
Marek Lechowicz z Grand Hotel Rzeszów za: "Wieprzowy frykas opasany filetami anchois podany na cynamonowych jabłkach i kruchych paluszkach"
Miejsce trzecie
Przemysław Gryz z Hotel WESTIN Warszawa za Wędzona pierś z kaczki z chutneyem z jabłka podana z karmelizowanymi warzywami z sosem żurawinowym
Dodatkowo czasopismo Gastronomia Polska ufundowała Puchar za najlepszą aranżację dania festiwalowego, honorowo u Jury zasiadł przewodniczący rady programowej Gastronomia Polska Pan Wiesław Wróblewski. Nagrodę tą otrzymała:
Monika Suwała z Zamku w Dubiecku za: "Polędwiczki wieprzowe marynowane w czerwonym winie pieczone w koszulce z kurczaka podane na prażonych jabłkach z wermutem.
Dodatkową atrakcją Festiwalu była degustacja Smakołyku Baranowskiego serwowanego z wielkiej patelni na placy zamkowym.
Pozostali zawodnicy:
Arkadiusz Wilamowski – Restauracja "Revelo Łódź"
Wojciech Kurzawiak – Hotel Verde Montana Kudowa Zdrój
Maciej Gołdyn – Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie
Dawid Klimaniec – Beskidzki Klub Kulinarny Restauracja Dwór Świętoszówka
Łukasz Gałązka – Giancarlo Ristorante Italiana
Przemysław Wieloch – Restauracja Jan – Bełchatów
Gwiazdą wieczoru Pożegnania Lata IV Ogólnopolski Festiwal Jabłka 2009r. był zespół GIMME GIMME ABBA -jeden z najlepszych zespołów w Polsce wykonujący największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA oraz zespół PRESS- zwycięzca konkursu „Przebojem Na Antenę”.
Organizatorami tegorocznego Festiwalu Jabłka byli:
Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim
Fundacja Klub Szefów Kuchni