Pokłosie Konkursu Kulinarnego Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 09-10-2009

dzieckoimi.jpgNAJWAŻNIEJSZY  JEST  UŚMIECH  DZIECKA  I  JEGO  SZCZĘŚLIWE  DZIECIŃSTWO

W  Pułtusku, podczas  Ogólnopolskiego  Konkursu  Kulinarnego – Kuchnia  Polska  Wczoraj  i  Dziś miała  miejsce  kwesta  na  cel  charytatywny, z  której  dochód  przeznaczony  został  na  rzecz Fundacji  Dzieci  Żywione  Inaczej  działającej  przy  Centrum  Zdrowia 

Dziecka
  Warszawie.

CO  TO  JEST  ŻYWIENIE  POZAJELITOWE , DOJELITOWE 

I  DOŻOŁĄDKOWE  ?

Są to specjalne metody żywienia stosowane u dzieci i osób dorosłych z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego, u których żywienie fizjologiczne, czyli doustne jest albo niemożliwe albo niewystarczające, aby pokryć potrzeby organizmu i zapewnić jego rozwój. We wszystkich tych metodach substancje odżywcze potrzebne do życia i prawidłowego rozwoju (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, elektolity, mikroelementy) są podawane inną drogą niż naturalna.

Żywienie pozajelitowe – inaczej dożylne – polega na podawaniu substancji odżywczych przez specjalny cewnik wszczepiony na stałe do naczynia żylnego.

Żywienie dojelitowe i dożołądkowe – czyli do przewodu pokarmowego – polega na podawaniu pokarmu przez specjalną przetokę, czyli mały otwór w jamie brzusznej bezpośrednio do żołądka lub jelita

 Leczenie takie może trwać miesiące lata, a nawet całe życie. Dzieci żywione w ten sposób mogą normalnie funkcjonować w rodzinie, środowisku, społeczeństwie. Żeby to było możliwe musimy wspierać rodziców w trudnym procesie leczenia żywieniowego.zdjcie_grupowe.jpg

Podczas Gali Diner przeprowadzona została aukcja dzieł sztuki wyczarowanych z owoców i warzyw przez Polską Grupę Carvingową pracującej pod czujnym okiem Marka Rybackiego.

DZIĘKI  LUDZIOM  DOBREJ  WOLI  I  WIELKIEGO  SERCA

ZEBRANYCH  ZOSTAŁO  PONAD  10 TYŚ. ZŁOTYCH.


Wyjątkowe podziękowania należą się Panu Markowi Zającowi z żona Olą i małą Zuzią, którzy przekazali 3000 zł. , grupie motocyklistów z Gold Wings of Poland za bezprzykładne zaangażowanie w licytacji rzeźb z owoców i warzyw, jak również Piotrusiowi Motyce i jego rodzicom za pilotowanie przebiegu całej akcji charytatywnej.

Piotruś Motyka powiedział:

-Ja mam już mini-pompę, teraz pomogę moim kolegą w zdobyciu funduszy na jej zakup….

Zebrane środki finansowe protokolarnie przekazano Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej

z przeznaczeniem na zakup mini-pomp do żywienia pozajelitowego.

07 lipca 2009 roku w siedzibie Fundacji  Dzieci  Żywione  Inaczejdziałającej  przy  Centrum  Zdrowia  Dziecka  w  Warszawie spotkali się :

Z ramienia Fundacji Dzieci Żywione Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka w spotkaniu uczestniczyli

Dorota  Robińska –  sponsor założyciel i jednocześnie członek Zarządu Fundacji

Maria  Podemska 
–  Prezes Fundacji

Anna  Smorczewska-Kiljan –  z-ca Prezesa Fundacji

Katarzyna  Popińska –  członek Rady Nadzorczej Fundacji

Z ramienia Dyrekcji Centrum Zdrowia Dziecka w spotkaniu uczestniczyli

Wojciech  Starczyński –  z-ca Dyrektora do spraw Administracyjno-Technicznych

Beata  Rędziak –  Kierownik Public Relations

Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś ze Stefanem Birkiem na czele

Polska Grupa Carvingowa z Markiem Rybackim

Marek Zając z telewizyjnego programu "Kawa czy Herbata"

Za zebrane środki finansowe zakupiono mini-pomp do żywienia pozajelitowego, które przekazano :

 

Mateusz  Michna lat  8 

Ola  Rećko lat 3 

Michał  Wołoszynek  lat 13

dar_birka.jpgdar_zajca.jpgdar_zajca.jpg

Kwesta na cel charytatywny i protokolarne przekazanie zebranych środków finansowych, jak również zakup i przekazanie mini-pomp do żywienia pozajelitowego, dokonano zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i potwierdzono odpowiednimi dokumentami. 

logo_osskic-u.jpglogo_konkursu.jpglogo_konkursu.jpg

Materiał nadesłał Piotr Szczygielski w imieniu Kapituły Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego -Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.