Poznańscy Kucharze Razem

Opublikowano: 06-07-2015

17 czerwca 2015 to wyjątkowy dzień nie tylko dla Restauracji CUCINA, ale i dla całego Poznania. Tego dnia, City Park Poznań odwiedziło czternastu szefów kuchni, którzy razem zdziałali kulinarne cuda. Poznańscy Kucharze Razem w Restauracji CUCINA zaprezentowali kunszt światowej gastronomii. Kolacja, w tej jednej z najlepszych poznańskich restauracji, została okraszona muzyką na żywo, najlepszymi winami oraz znakomitym serwisem, któremu przewodniczył manager restauracji, Tomasz Tarkowski. Ernest Jagodziński, Executive Chef Restauracji CUCINA czynił honory gospodarza, który wspólnie z trzynastoma szefami kuchni, zadbał o podniebienia Gości… Tego dnia, swoją premierę miała sensoryczna karta win – zupełna nowość, która już przed oficjalną prezentacją została nagrodzona przez prestiżowy magazyn Wine Spectator.

KUCHARZE-RAZEM-4

Menu na ten wieczór szefowie kuchni komponowali razem – każde danie miało jednak swojego autora lub autorów i tym samym oddawało indywidualny charakter.

Na dobry początek amouse-bouche – dzieło Ernesta Jagodzińskiego, Jacka Fedde i Dawida Łagowskiego. Pieczona nerkówka, piklowany zielony bez, majonez chlebowy, nasturcja, wątróbka z dorsza. Wędzony jesiotr, rzodkiewka, pokrzywa. Seler tymianek, trufla. Burak, jogurt i trybula. Obiecująca kompozycja, która okazała się świetnym preludium do dalszej uczty.

KUCHARZE-RAZEM-8

Pierwsza przystawka autorstwa Jakuba Kasprzaka i Tomasza Purola to móżdżek wieprzowy, rabarbar, szparagi, orzechy i rukiew wodna. Do tego wino; Cantina Erste+Neue, Weissburgunder Górna Aduga, Włochy, 2013.

KUCHARZE-RAZEM-22

Druga przystawkaArtur Skotarczak i Dominik Narloch uraczyli Gości marynowananą, świeżą makrelą, esencją z melona, szczypiorkiem, truskawkami i ryżem basmati. W akompaniamencie wino – Azienda Agricola Cascina La Ghersa, Sivoy Timorasso, Colli Tortonesi Piemont, Włochy, 2011.

KUCHARZE-RAZEM-29

Zupa, pod którą podpisał się Michał Kuter to przywołanie smaków dzieciństwa – zupa wiśniowa, mięta, kołduny z twarogiem waniliowym i maślanka – nic dodać, nic ująć.

KUCHARZE-RAZEM-35

Danie główne IPatryk Dziamski i Sergiusz Hieronimczak – turbot, malina, consomme z ogórka, scallops, piana z pomidora, warzywa. Wino: Weingut Max Ferd. Richter, Riessling Classic, Mozela, Niemcy, 2014.

KUCHARZE-RAZEM-37

Danie główne IIErnest Jagodziński i Dominik Brodziak – gicz cielęca, wędzony szpik i kalarepa. Do tego wino: Azzienda Agricola Camillo Donati, ‚Il Mio Malvasia’, Emilia Romana, Włochy, 2013.

KUCHARZE-RAZEM-41

Sorbet został okrzyknięty istną rewolucją – Dominika Slabon i Grzegorz Olejarka zaproponowali sorbet z białego miso i tymianek cytrynowy.

KUCHARZE-RAZEM-46

Jacek Fedde i Dawid Łagowski to twórcy dania głównego III.  Karkówka z dzika, kaszanka, kurka, burak, kawa, czekolada. Wino: Cantina Beneti,Il Monovitingo, Nerelio Mascalese, Sycylia, Włochy 2010.

KUCHARZE-RAZEM-51

DeserRoman Kosmalski, zaproponował Assiette z białej czekolady i sorbet z wędzonego nabiału.

KUCHARZE-RAZEM-56

Petit fours autorstwa Dominiki Slabon i Grzegorza Olejarka to słony karmel, macarons, whisky, miód, trufle, tarta yuzu, w towarzystwie Grappy di Chardonnay Stravecchia Le Giare, Marzadro, NV.

KUCHARZE-RAZEM-60

Szczególne podziękowania zostały skierowane w stronę partnerów wydarzenia Poznańscy Kucharze Razem, który uświetnili ten wieczór:
M&P ALKOHOLE I WINA ŚWIATA, DELI i WINA, NATURALIŚCI i wino, Krople Wina, Whisky Embassy Group, FARUTEX – Bridvest Polska, PAVONIQUE, SOKOŁÓW, TOM-GAST, Distilleria Marzadro, FUSION GUSTO, Gastro Magic, Michał Więckowicz Wine Coach, MORNING FOOD FOR TOMORROW.

Ten wieczór w Restauracji CUCINA pozostanie wszystkim na długo w pamięci. Kolejna kolacja Poznańscy Kucharze Razem już jesienią!

KUCHARZE-RAZEM-54