Profesjonalia z Robertem Sową

Opublikowano: 19-09-2009

W dniach 18-19 września w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą odbyły się Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów. Było to pierwsze w Polsce wydarzenie adresowane jednocześnie do grupy profesjonalistów i miłośników piwa. Magii piwa uległy w tych dniach tysiące ludzi. 

 profesjonalia_piwowarow.jpg W pierwszym dniu imprezy odbył się cykl zamkniętych konferencji przygotowanych z myślą o piwowarach i barmanach, natomiast dla szerszej rzeszy miłośników złocistego trunku przygotowano występy artystów, cyrkowców i animatorów, konkursy i programy dla publiczności oraz występ kabaretów Chatelet i Paranienormalni.

 

W sobotę 19 września odbył się konkurs na najlepszego Piwowaraoraz liczne degustacje piw domowych.

Drugiego dnia Profesjonaliów zgromadzeni goście mieli również okazję obejrzeć pokazy kulinarne Roberta Sowy i skosztować przygotowanych przez mistrza dań. Zważywszy na charakter imprezy wszystkie przygotowywane tego dnia potrawy aromatyzowane były piwem.

– filet z łososia w marynacie piwnej z sosem gorgonzola z suszonymi pomidorami

– koftę z jagnięciny aromatyzowanej piwem z sosem tzatziki

– podudzia z kurczaka w piwie porter z ratatouille

– polędwicę wieprzową marynowaną w piwie podaną z grzybami w śmietanie

– żeberka aromatyzowane piwem podane z kwaśną kapustą 

 

Zwieńczeniem drugiego dnia imprezy był występ Chóru Akademickiego Uniwersytetu Poznańskiego oraz zespołu AUDIOFEELS.