Projekty Erasmus+ w grodziskim Zespole Szkół nr 1
Opublikowano: 30-10-2015
Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim od 2009 r. z sukcesem realizuje projekty mobilności przeznaczone dla młodzieży z klas gastronomicznych i hotelarskich. Do tej pory na staż zawodowy we Francji wyjechało 128 naszych uczniów.
W maju 2015 r. praktykę w nicejskich restauracjach i hotelach odbyły kolejne 32 osoby, tym razem za sprawą programu ERASMUS+ (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA) i projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”.
Już wkrótce przygotowania do wyjazdu rozpocznie następna grupa młodzieży, a stanie się to w ramach projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy”.
Prowadzenie tak konsekwentnej polityki jest możliwe dzięki stałej współpracy z Honorowym Konsulem RP w Nicei – Michelem Forkasiewiczem oraz tamtejszym Stowarzyszeniem Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR). Organizacja goszcząca niezmiennie zapewnia naszym uczniom odpowiednie miejsca stażu i fachową opiekę merytoryczną.
Realizacja projektów mobilności daje szansę na poznanie zawodu, języka, innej kultury, zdobycie cennego doświadczenia, nawiązanie znajomości, usamodzielnienie się i motywuje do dalszego aktywnego kreowania swojego życia. Młodzież podnosi swoje kwalifikacje, otrzymuje międzynarodowe certyfikaty – a co za tym idzie – staje się konkurencyjna na europejskim rynku pracy.
Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie” – uczniowie z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa – w maju 2015 r. mieli okazję uczyć się zawodu od najlepszych we francuskiej branży gastronomiczno – hotelarskiej.
Spotkali się z dużą życzliwością i wyrozumiałością ze strony nicejskich pracodawców. Poznali tajniki kuchni francuskiej, a także śródziemnomorskiej, pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego. Serdeczne relacje ze współpracownikami zaowocowały serwowaniem przez praktykantów dań kuchni polskiej. Wspólnie porównywano również polskie i francuskie zwyczaje żywieniowe.
Pobyt na Lazurowym Wybrzeżu to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju, jego kultury. Stażyści odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier, spotkali się z przedstawicielami organizacji goszczącej oraz lokalnymi mediami. Uczniowie znaleźli również czas na zwiedzanie Nicei i jej malowniczych okolic.