Restauracja POP-UP Kuchnia Transatlantyk!

Opublikowano: 22-07-2017

0526_fot_Marta_Zajac-Krysiak
Jak co roku Transatlantyk szuka smaków – nie tylko tych na talerzu, ale i życiowych, prowadzących do rozwinięcia pasji. W tym roku sekcja kulinarna Festivalu Transatlantyk wzbogaciła się o nowe działania – restaurację pop-up – Kuchnia Transtalantyk, usytuowaną w sąsiedztwie Kina Łóżkowego na Pasażu Schillera w Łodzi.

Za projekt odpowiadali: Patryk Dziamski – Manager Kina Kulinarnego, od 5 lat zajmujący się tworzeniem tego niezwykłego wydarzeni; Tomasz Tarkowski wnoszący w Kino Kulinarne wysoką jakość serwisu i precyzję zespołu kelnerskiego; Marcin Woźniak – Sommelier odpowiadający za selekcję win dopasowanych do potraw.

cof

NG: Zapytaliśmy o pomysł? 

TK i PD : Chęć zrobienia wspólnie autorskiego projektu była w nas od dawna. Przeznaczenie Pasażu Schillera pod projekt kulinarny uruchomiła jedynie naszą wyobraźnię, efektem tego jest restauracja popup – Kuchnia Transatlantyk, skupiającej najlepszych szefów kuchni przez osiem dni trwania Festiwalu Transatlantyk.

edf

Kuchnia Transatlantyk to nowatorski projekt, który powstał w samym sercu najważniejszych wydarzeń kulturowych w Łodzi. Do projektu zostali zaproszeni najlepsi Szefowie Kuchni oraz największe osobistości Polskiej sceny kulinarnej, m.in.:

Tomek Jakubiak, Tomasz Purol, Ernest Jagodziński, Łukasz Konik, Jarosław Walczyk, Dawid Łagowski, Sergiusz Hieronimczak, Marcin Molik, Monika Ignaciuk, Artur Skotarczyk, Jakub Kasprzak, Michał Kuter, Robert Skubisz, Sebastian Krauzowicz, Mariusz Pieterwas, Bartosz Peter, Maciek Rosiński, Adam Adamczak.

edf

Kuchnia Transatlantyk zmieniała się wraz z porą dnia, od śniadań po kolacje oferowała nowatorskie menu, śniadania, lunche, live cooking oraz kolacje – menu à la carte. Każdy z dni stwarzał niezwykłą okazję do spróbowania menu przygotowanego przez innego Szefa Kuchni, w godzinach 18:00/22.00

IMG_20170716_210548

Harmonogram Szefów Kuchni

13.07 kolacja otwarcia Maciej Rosiński / Tomasz Jakubiak / Tomasz Deker / Patryk Dziamski 

14-15.07 Tomasz Jakubiak / Marcin Molik / prospołeczność

16.07 Ernest Jagodziński / Dawid Łagowski / Tomasz Zdrenka / pola i łąki

17.07 Mariusz Pieterwas / Tomasz Purol / Mateusz Mikuła / jeziora

0525_fot_Marta_Zajac-Krysiak

18.07 Jakub Kasprzak / tajemniczy Szef / tradycja

19.07 Robert Skubisz / Adam Adamczak / Maciej Rosiński / las

20.07 Robert Głyda / Zbyszek Kopycki / natura

21.07 Jarosław Walczyk / Monika Ignaciuk / Patryk Dziamski /slow food

0523_fot_Marta_Zajac-Krysiak

NG: Co chcieliście pokazać w tym projekcie?

TK i PD: Autentyczność, otwartość i dostępność to miała być domena Kuchni Transatlantyk, która spotkała się z niezwykłym zainteresowaniem Gości, dziennie odwiedzało nas ponad 200 Gości! Projekt powstał dzięki dwóm czołowym parterom – Gastro MagicMakro Polska, które zagwarantowały produkty i wyposażenie restauracji.  Oraz firmom: Libra caffe, Hendi, City Wine, HapHap, Fagor, Winterhalter, Ambasador 92, Kruszwica, Kuchnie Świata, Oerlemans, Thoreau, Fusion Gusto, Vitamix, Prymat, Grafen, NetPos, Montag, Primulator oraz KSK.

0519_fot_Marta_Zajac-Krysiak

NG: czy myślicie o kolejnych takich restauracjach?
TK i PD: Tegoroczny festiwal to początek drogi Kuchni Transatlantyk po Polsce, wyczekujcie nas w swoim mieście!

0507_fot_Marta_Zajac-Krysiak

autorzy zdjęć:  Marta Zając-Krysiak dla Transatlantyk / daretocook.pl / 

Zrzut ekranu 2017-07-22 o 14.55.17