Robert Sowa gotuje z gwiazdami

Opublikowano: 23-09-2009

sowa.jpgPo wakacyjnej przerwie na antenie TVN Warszawa ponownie zagościł program "Na wynos", w którym możecie oglądać kulinarne zmagania Roberta Sowy i gwiazd.

 

W pierwszym odcinku nowej serii, którego emisja miała miejsce w środę 16 września w gotowaniu pomagali Robertowi: Klaudia Carlos, Francys Barraza Sudnicka i Łukasz Czarnecki oraz Marcin Chochlew. W związku z nadchodzącą jesienią tematem przewodnim były grzyby, na bazie których przygotowano trzy dania: duszone podudzia z kurczaka po myśliwsku, orientalną zupę z grzybów leśnych oraz białą fasolę z borowikami i majerankiem.

 

Kulinarne "zmagania" można było na żywo śledzić w Centrum Handlowym Targówek.

1.jpg

2.jpg

3.jpg 

W najbliższym czasie TVN Warszawa i Robert Sowa zapraszają Państwa do kolejnych tętniących życiem warszawskich centrów handlowych. Szef kuchni i jego goście przybliżą Państwu tajniki prostej, ale smacznej i co ważne dobrze przyprawionej kuchni, a ich zmagania będzie można obejrzeć w kolejnych odcinkach programu "Na wynos".

 

tvn_warszawa.pngPoniżej prezentujemy dania jakie Robert Sowa gotował w wraz z zaproszonymi Gośćmi:

BIAŁA FASOLA Z BOROWIKAMI I MAJERANKIEM

Składniki dla 4 osób:

400 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)

2 średnie cebule

4 plasterki bekonu

4 ząbki czosnku

200 g mrożonych borowików

½ szklanki białego wytrawnego wina

1 szklanka pomidorów pelati

2 łyżki masła

4 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki rozmarynu

Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat

Majeranek, papryka ostra Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek i bekonem, dodać drobno pokrojone borowiki i smażyć 5 minut. Następnie wlać wino, dodać fasolę i pomidory pelati. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

DUSZONE PODUDZIA Z KURCZAKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka bez skóry

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku

1 pokrojona w kostkę cebula

4  pokrojone w plastry ząbki czosnku

100 g oczyszczonych kurek

100 g oczyszczonych borowików

100 ml bulionu Kucharek

200 ml czerwonego wina

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml oliwy z oliwek

Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat

10 pomidorów cherry

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek zmieszaną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać kurczaka, po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.

ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonych w plastry borowików

½ pęczka dymki

2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

½ łyżeczki świeżego imbiru

1 mała tacka kiełków soi i słonecznika

Sos sojowy Kikkoman do smaku

1 l bulionu drobiowego Kucharek

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki świeżo siekanej kolendry

1 łyżka upalonych ziaren sezamu

Sambal oelek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.