Serce do Garów – Serce na talerzu

Opublikowano: 10-01-2017

5 stycznia 2017 na Stadionie Energa w Gdańsku 12 Szefów Kuchni połączyło swoje siły i wspólnie stworzyli wyśmienitą, pięciodaniową kolację. Prestiżowa sala Stadionu posiadająca zewnętrzny taras z widokiem na płytę boiska była dodatkowym atutem tego dnia ponieważ obserwowaliśmy to co działo się na zewnątrz. Niesprzyjające warunki atmosferyczne – sztorm i zamieć śnieżna nie pokrzyżowała planów kolacji a wszyscy Goście bezpiecznie dotarli. 
 
 „Kolacja Szefów Kuchni” to pierwsza z zaplanowanego cyklu kolacji, z których część dochodu zostanie przeznaczona na cel charytatywny. Szefowie Kuchni oraz Organizator kolacji mają jeden wspólny cel – zarażać smakiem i pasją do gotowania, a przy okazji namawiać do pomagania innym. Dochód z imprezy przeznaczony jest na finansowanie posiłków dla najuboższych dzieci Fundacja „Kawałek Nieba” z Rumi.
2
 
12 wyjątkowych Szefów Kuchni z Trójmiasta – Philippe Abraham, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski oraz Rafał Wałęsa.  Do tego zacnego grona dołączył Mistrz Cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni, Patissier & Chocolatier, Tomasz Deker oraz Ernest Jagodziński gość specjalny z Poznania, artysta w swoim fachu, odznaczony tytułem  „Szef Jutra 2016”  przez Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.
 
Amuse – Bouche by Ernest Jagodziński 
gęsia wątróbka | figa | czekolada | wiśnia | biszkopt bananowy z curry  
– to te słynne „kamienie”, które są wizytówką Ernesta. Tym razem w kamieniu czyli czarnej czekoladzie zamknął wątróbkę gęsią. 
3
 
Przystawka zimna by Rafał Wałęsa, Damian Mazurowski
pstrąg | ogórek | twaróg | chrzan | koperek
– bardzo ciekawe połączenie wędzonego pstrąga i surowego ogórka. Przyznam, że efekt tego połączenia był rewelacyjny.
4
 
Przystawka ciepła by Philippe Abraham, Jacek Koprowski, Łukasz Lewandowski
kaczka | jabłko | szałwia | brioche 
 – nasza polska, tradycyjna kaczka podana w innym niż zwykle wydaniu.
5
 
Zupa by Jan Nawrocki, Adam Woźniak 
borowik | bakłażan | dzikie zioła
– niezwykle aromatyczny bulion z borowików wyserwowany w towarzystwie suchego lodu. 
6
 
Ryba by Jacek Fedde, Grzegorz Labuda, Kamil Sadkowski
assiette z troci bałtyckiej | kiszony ogórek | pigwowiec | dynia | czerwona cebula 
– ryba podana w bardzo oryginalny i ciekawy sposób.
 7
 
Mięso by Marcin Popielarz, Paweł Dołżonek
solankowy gołąb | topinambur | dereń | burak
– bardzo ciekawe połączenie smaków. Mięso smakowało jak doskonale przyprawiona i tu uwaga „dziczyzna”.
8
Deser by Tomasz Deker 
gruszka konferencja | karmel cynamonowo anyżowy | mus wanilia – tonka | migdałowy streusel (kruszonka)
– tu nie było złudzeń! W prawdzie deser był dość słodki, ale połączenie smaków doskonałe.
 9
Od początku jednym z założeń Kolacji była promocja  regionalnych twórców, wobec czego podczas spotkania można było poznać i posmakować wyrobów  małych, rodzimych Producentów: 
– Gospodarstwo „Kaszubska Koza” wraz z ich prawdziwymi serami z mleka kóz z małej hodowli.
– Gospodarstwo Rybackie Zielenica zajmujące się ekologiczną hodowlą pstrąga tęczowego.
– Royal Nature Plantacja Aronii Czarnoowocowej Paweł Dziel twórca ekologicznych nalewek i przetworów
– AleBrowar Gdynia z ich różnorodnymi smakowo piwami.
 
Niezwykle przyjazna kolacja. Na tej sali dosłownie czuć było „serce” zarówno to wkładane do dań przez Kucharzy jak również to krążące po sali. Ta niezwykła atmosfera wprawiła wszystkich Gości w wyjątkowy nastrój. 
Oby więcej takich wydarzeń gościło w kalendarzu.