Sukces Polskich Kucharzy ? Złoci medaliści w gulaszu

Opublikowano: 16-09-2009

old.jpg

logo-gof.jpg12 września 2009 w Czeskim Prerovie odbył się V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu zwany przez mieszkańców małymi Mistrzostwami Świata ( jest to jedyny taki konkurs na Świecie )

Zespoły musiały w ciągu 5 godzin zaaranżować swoje stoisko, przygotować 15 litrów autorskiego gulaszu i w animacyjny, ciekawy sposób podawać swoje potrawy przybyłym gościom.

W konkursie wystąpiło 40 zespołów.

Polskę reprezentowała Narodowa Reprezentacja Polski Ghosts of Fire BBQ Team w składzie:

Krzysztof Szulborski – Menager reprezentacji, Właściciel firmy King`s

Jacek Kempa– kapitan reprezentacji, Szef Kuchni restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia, jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy specjalizujących się w BBQ

Jan Rado – Pomysłodawca wyjazdu, projektant stoiska ekspozycyjnego, organizator wielu konkursów kucharskich w Bydgoszczy  

Adam Michalski – Światowej klasy kucharz, trener wielu ekip kucharskich które odnosiły sukcesy w kraju i zagranicą, Właściciel firmy Perfecter

Stefan Birek– Telewizyjny kucharski Show – men znany z programu "Kawa czy Herbata" Organizator konkursu kulinarnego "Kuchnia Polska wczoraj i dziś" Szef kuchni Hotelu Lord w Warszawie.

Michał Skrzypczak – Znany bydgoski Szef Kuchni obecnie pracujący w Karczmie Rzym

Robert Poliński – jeden z najbardziej znanych kucharzy firmy Unilever, specjalizujący się w daniach jednogarnkowych 

Maciej Jagielski – Bydgoski kucharz specjalizujący się w kuchni fusion łącząc tradycje i  nowoczesność

Rafał Rąpała – reprezentacyjny informatyk i fotograf

p1012074.jpg

Przygotowaliśmy gulasz z następujących składników :

Receptura na 10 porcji

plakat.jpgSekretny Gulasz Polskich Mnichów 

Składniki potrawy

– Wołowina zrazowa 1kg

– Szynka wieprzowa 1 kg

– Gicz cielęca 1 kg

– Comber jagnięcy 1 kg

– Warzywa (marchew, cebula, seler, por, pietruszka) 2 kg

– Borowiki 1 kg

– Borowiki suszone 200 g

– Papryka ( czerwona, zielona ) 1 kg

– Papryka wędzona b/s 300 g

– Suszone pomidory 200 g  

– Kluski staropolskie 0,5 kg

– Rosół drobiowy  4 litry

– Oliwa z winogron

– Czosnek

– Pulpa pomidorowa

– Maślanka

– Przyprawy: ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili,  rozmaryn, tymianek,mięta, kminek, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi,

– 100 letnia Śliwowica bursztynowa  Mnichów

                                       

Styl i animacja jaką wybrała Polska ekipa to „ Mnichowie Polscy „TEAM UBRAŁA FIRMA GRAPIL Z PIŁY a potrawa nosiła nazwę SEKRETNY GULASZ POLSKIEGO MNICHA 

Drużyna Ghosts of Fire BBQ Team w V Edycji Kulinarnego Pucharu Czech zdobyła  PIERWSZE MIEJSCE ( Pierwszy raz udało się to ekipie międzynarodowej )

               

Dziękujemy bardzo sponsorom dzięki którym na pewno nie było by naszego sukcesu

Janex z Warszawy – SPONSOR MIĘSA I WĘDLIN

Grapil z Piły – SPONSOR STROJÓW KUCHARSKICH I STROJÓW MNICHÓW

Piekarnia 7 Siódmiak  z Bydgoszcy – SPONSOR PIECZYWA

WSG  z Bydgoszczy – SPONSOR PLAKATÓW I REKLAM

Stalgast – SPONSOR SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO

Relacje Przesłał Sekretariat Drużyny

logo-gof.jpg

p1012352.jpg