Wracamy do nagród – The World’s 50 Best Restaurants
Opublikowano: 26-09-2015
Pierwszego czerwca w londyńskiej Guildhall zostały ogłoszone wyniki 50 najlepszych restauracji na świecie. Wyniki są publikowane, zaraz po ogłoszeniu listy dla zgromadzonych kucharzy, sponsorów i mediów. Francuska biblia gastronomiczna, czyli przewodnik Michelin ma sporą konkurencję – Gault & Millau oraz 50 Best Restaurant.
The World’s 50 Best Restaurants to nagroda branży gastronomicznej przyznawana od 2002 roku przez magazyn kulinarny RESTAURANT – William Reed Media. A głównym sponsorem jest S.Pellegrino i Acqua Panna.
Lista 50 najlepszych restauracji świata to opinia i doświadczenie członków Akademii, która pokazuje wiodące trendy i podkreśla wspaniałe restauracje ze wszystkich zakątków świata. Wyznacza trendy i standardy gastronomiczne na świecie. Akademia składa się z blisko 1000 członków, specjalnie wybranych ekspertów w dziedzinie restauracji. W celu ułatwienia głosowania świat został podzielony na 27 regionów geograficznych. Każdy region ma swój własny panel do głosowania i 36 członków, w tym przewodniczącego. Panel w każdym regionie składa się z krytyków kulinarnych, szefów kuchni, restauratorów i „podróżników po gastronomii”, z których każda ma siedem głosów. Z tych siedmiu głosów, co najmniej trzy muszą być wykorzystane do uznania restauracje poza strefą domu przez członka Akademii. Decyzja o podziale regionów jest przedmiotem dyskusji i corocznie jest weryfikowana. Najczęściej typowane i najlepiej oceniane lokale trafiają na szczyt listy.
Zasady głosowania w skrócie:
- Głosowanie przed ogłoszeniem nagród jest ściśle tajne
- Każdy z członków Akademii głosuje na 7 restauracji – co najmniej 3 z nich muszą być dla restauracji poza swoim regionem
- Członkowie Akademii zgłaszają 7 swoich wyborów w kolejności preferencji (jest to bardzo ważne w przypadku remisu)
- Każdy z członków restauracji musi odwiedzić restauracje na które głosuje w ciągu 18 miesięcy przed wydaniem opinii
- Członkowie Akademii muszą potwierdzić datę ostatniej wizyty do każdej z restauracji którą mianują do nagrody
- Nie mogą glosować na restauracje w której znają właściciela lub mają jakiekolwiek powiązania finansowe
- Nie mogą głosować na szefów kuchni, jedynie na restauracje
- Nie mogą głosować na restaurację która jest zamknięta lub zamknie się w okresie najbliższych trzech miesięcy
- Członkowie Akademii powinni pozostać anonimowi do momentu pojawienia się na uroczystości Diners Club ® World 50 najlepszych restauracji Akademii
Zasady te mają umożliwić członkom Akademii głosowanie na wszystkie restauracje: małe, nieznane restauracje w regionie, zaciszne, najbardziej znane restauracje w świecie lub w ich regionie. Nie ma żadnych kryteriów w doborze restauracji. Najważniejsza jest opinia i doświadczenie członków Akademii.
Najlepszych 10 restauracji poniżej:
1. El Celler de Can Roca – Girona, Hiszpania
2. Osteria Francescana – Modena, Włochy
3. Noma – Kopenhaga, Dania
4. Central – Lima, Peru
5. Eleven Madison Park – Nowy York, USA
6. Mugaritz – Sam Sebastian, Hiszpania
7. Dinner by Heston Blumenthal – Londyn, Wielka Brytania
8. Narisawa – Tokio, Japonia
9. D.O.M – Sao Paulo, Brazylia
10. Gaggan – Bangkok, Tajlandia
Całą listę znajdziesz na :
http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners
Choć restauracje z państw europejskich nadal dominują w rankingu, to lokale spoza starego kontynentu mają coraz silniejszą reprezentację w czołówce zestawienia. Warto zauważyć, że cieszące się niezwykłą renomą na świecie, francuskie restauracje nie trafiły do pierwszej dziesiątki, a w pierwszej pięćdziesiątce jest ich tylko pięć. Najlepsza z nich – Mirazur – uplasowała się na 11. miejscu. Lokale z czołówki zestawienia cieszą się rosnącą popularnością, a w niektórych z nich na wolny stolik trzeba czekać miesiącami. I chociaż porcje nie są duże, a po otrzymaniu rachunku klientom kurczy się portfel, to i tak chętnych nie brakuje.
Żadna z polskich restauracji nie znalazła się w rankingu, a jedyna w Polsce restauracja z gwiazdką Michelina – Atelier Amaro – uplasowała się poza pierwszą setką zestawiania.
MC