Hubertus Spalski- tradycja i historia dla wspołczesnych
Opublikowano: 18-10-2009
Uroczyste obchody patrona myśliwych – Spalskie Święta Hubertowskie – zainicjował Prezydent II Rzeczpospolitej, prof. Ignacy Mościcki. Pierwsze prezydenckie polowanie odbyło się w Spale
w 1927 roku. W okresie międzywojennym Hubertusy były tam ważnym świętem wszystkich polskich myśliwych.
Pierwszy po II wojnie światowej i kilkudziesięcioletniej przerwie, czysto myśliwski Hubertus, zorganizowali myśliwi z okręgu piotrkowskiego i leśnicy z Nadleśnictwa Spała. Wyszło to z inicjatywy księdza Dariusza Łosiaka w roku 2000.
Hubertusogólnopolski w Spale, jako tradycyjne święto myśliwych i jeźdźców, odbył się po raz pierwszy
w 2003 roku. Od razu uzyskał on honorowy patronat Zarządu Głównego Polskiego Związku Łowieckiego. Inicjatorem był tym razem Roman Jagieliński,
były wicepremier, miłośnik Spały i tradycji myśliwsko-jeździeckiej
Zaszczytne Laury Polowania Hubertowskiego otrzymali:
Król Polowania VII Hubertusa Spalskiego Jan Jasiorowski
Vice Król Polowania – Mateusz Grabarz
I vi-ce król Bogusław Moraczewski
II v-ce król Ryszard Nowak
Nagrody wręczali:
Prezes Naczelnej Rady Łowiectwa Andrzej Gdula
Zbigniewa Moniuszko Przewodniczący Polskiego Zarząd Łowiectwa Polskiego
Roman Jagieliński Przewodniczącego Komitetu Hubertusa Spalskiego
Leon Ciecierski Prezesa Okręgowej Rady Łowieckiej w Piotrkowie Trybunalskim
W Spale w dniu 17. 10. 2009 odbył się Festiwal Kulinarny, będący imprezą towarzysząca VII Hubertusa Spalskiego.
Na festiwal złożyły się następujące konkursy:
Konkurs nalewek myśliwskich
Zwycięzcami tego konkursu zostali:
1. Zbigniew Graczyk za znamienity zestaw nalewek Dziadka Bazylego
2. Zygmunt Paczuszka za „czeremchę”
3. Dariusz Król za „wiśniówkę”
4. Tadeusz Wędrychowicz za „wiśniówkę”
Konkurs kulinarny „pasjonatów”
Zwycięzcami tego konkursu zostali:
1. Ryszard Gregorczyk oraz Aneta Małyszczuk za „ stek z jelenia na puree chrzanowym”
2. Kuba Lechowski i Ola Więcek za „ comber sarni w towarzystwie rydzów z patelni”
3. Jacek Więcek i Łukasz Cyniak za „zrazy z jelenia faszerowane rydzami na blinach
.
Konkurs Kulinarny Profesjonalistów
Zwyciężyły zespoły dwóch Spalskich Hoteli:
Hotel Mościcki – w składzie Adam Koperkiewicz i Piotr Gierczak
Hotel Prezydent – w składzie Dominik Gorzelak i Tomasz Bąk
Konkursy odbywały się pod czujnym okiem jury:
przewodniczący jury i prowadzący Festiwal *Krzysztof Lechowski Jury Smakoszy
Artur Partyka
Andrzej Grabarczyk
Michał Fajbusiewicz
Zbigniew Buczkowski
Jury Profesjonalne
*Dariusz Struciński
*Waldemar Hołówka
W czasie konkursu swoje teksty o kulinariach czytał Tomasz Piątek – znany pisarz , finalista tegorocznej edycji nagrody literackiej Nike
Zapraszamy do Spały na Festiwal i Hubertusa 2010